Emlak Terimleri

Yapı yerinin tayini!

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği Parsel ve Yapılarla İlgili Hükümlere göre yapı yerini tayini nasıl yapılır? Bir parselde birden fazla bina yapılabilir mi? İşte sorularınızın yanıtı...

Yapı yerinin tayini!

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği Parsel ve Yapılarla İlgili Hükümlere göre yapı yerini tayini nasıl yapılır? Bir parselde birden fazla bina yapılabilir mi? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ayrık yapı nizamına tabi olan yerlerde, bu Yönetmelik hükümlerine dayanılarak tayin edilen azami bina alanını aşmamak, asgari bahçe mesafelerini muhafaza etmek şartı ile yapı yerini tayine ve daha uygun çözüm yolları bulmak amacı ile bir kaç dar parseli birlikte mütalâa ederek toplam bina cephesi (20.00) m.yi geçmemek şartı ile ikili veya üçlü blok tertibine Belediye yetkilidir. 


Bu işlem dolayısıyla civarın yapı karakterinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.


İkili blok nedir?

İkili blok (ikiz bina): İki binadan oluşmuş bir blokta bir yanı komşu parseldeki binaya kısmen veya tamamen bitişik olan binalardır.


Parselde Birden Fazla Yapı Yapılıp Yapılamayacağı

Binaların hepsi tek ruhsata bağlanmak şartı ile bir parselde birden fazla bina yapılabilir. Bu takdirde yapılacak binaların arasındaki mesafeler (10.00) m.den az olamaz.


Bu tür yerlerde maliklerin talebi halinde tapu idareleri bu parseller üzerinde yatay kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis ederler.


İfraz

İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şarttır. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemez. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamaz.



Muhtarlık izni ile yapılabilecek yapılar!