Ekonomi

Yapılandırmada hangi borçlar siliniyor? Yapılandırma başvurusu ne zaman başlıyor 2023?

Yapılandırmaya dair vatandaşlar pek çok soru sormaktadır. Özellikle yapılandırmanın ne zaman başlayacağına dar sorular sorulmaktadır. İşte detaylar!jpg'/>

Yapılandırmadan yararlanacak vatandaşlar, “Yapılandırmada hangi borçlar siliniyor? Yapılandırma başvurusu ne zaman başlıyor 2023?” Yapılandırma Resmi Gazete’de yayımlandı mı? İşte bu merak edilen soruların yanıtları…

Cumhuriyet tarihinin en büyük ölçekli olan borç yapılandırması Resmi Gazete'de yayımlanandı ve yürürlüğe girdi. Yapılandırma kanunu ile beraber milyonlarca kişinin borçlarına uygun ödeme olanağı sunuluyor. Hedef ise, 1 trilyon 300 milyar borcun yapılandırılması. Peki yapılandırma başvuruları ne zaman? Yapılandırma nasıl yapılacak?

1 trilyon 300 milyar TL’lik borcun yapılandırılması düşünülüyor ve 13 kurumun alacakları kapsam içinde…

Bu bilgilere göre, Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, "Kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber başvurularının yapılması için yeterli değil. İlgili kurum ve kuruluşların da tebliğlerini yayınlaması gerekmekteydi. SGK, Gümrük İdaresi, Gelir İdaresi Başkanlığı gerekli tebliğleri yayınlanmıştır" diye konuştu.

YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yeni hafta ile dava, inceleme ve tarhiyat aşamasında olan yapılandırma başvuruları gerçekleşmeye başladı. Matrah, vergi artırımı ve işletme kayıtlarının düzenlenmesine dair de başvuruların sitemde hala hazır olmadığını açıklayan Tolu, "Kademeli başvuruların alınması aşaması söz konusudur. Nisan ayının ilk hafta sonuyla bütün başvuruların alınması gibi bir sonuca ulaşılabilecek" diye konuştu. Vergi borçları da 31 Aralık 2022 yılından önce olanların başvuruları da alınmaktadır.

Yapılandırma başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılması gerekiyor. İlk taksit ödemelerinin de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ya da e-Devlet kapısı üzerinden yapılabiliyor. Bu bilgilere ek olarak bağlı bulunulan vergi dairesine de başvuruda bulunulabilir.

YAPILANDIRMA DETAYLARI!

Borç 2 bin lira ve altında olan vatandaşlar yapılandırma kapsamında yer alacak. Yapılandırma çerçevesinde, borcu 2 bin lira ve altında olan vatandaşların borçları, diğer hükümler gereğince, otomatik olarak siliniyor. SGK ile olan anlaşmalı olan bankalara anapara ödendiği zaman gecikme faizi ve cezasından muaf tutuluyor. Ödenmesi gereken aylık prim 2023 senesinde 300 lira 24 kuruş olduğu açıklandı.