Sektörel

Yapılar depreme dayanıklı olarak inşa edilmeli!

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, "Sorun bir doğa olayı olan depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır. " dedi.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, bundan tam 17 yıl önce ülkemizin en karanlık günlerinden birini yaşadığını anımsatarak, “Marmara ve ardından 2011 yılında yaşanan Van depremleri şunu gösteriyor, ülkemizde hala depreme karşı ciddi önlemler alınmıyor” dedi.


17 Ağustos depreminden sonra oluşan hassasiyetin unutulduğunu söyleyen Av. Çıtırık, ‘´Oysaki deprem unutmaya gelmez. Ne yazık ki 1999 depremlerinin ortaya çıkardığı ağır bedellerden yeterli ölçüde ders çıkarılmaması, 2011 yılında yaşamış olduğumuz Van depreminin acı yüzüyle bir kez daha anlaşıldı. Ülkemizin en yıkıcı fay hattı olan “Kuzey Anadolu Fay Hattı” başta olmak üzere farklı bölgelerimizin deprem tehlikesi altında olduğu Van Depremi ile bir kez daha gözler önüne serildi. Ülke topraklarının yüzde 66´sı 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 70´i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75´i deprem tehlikesi altındadır. Türkiye deprem yaşayan ve bu depremlerde can ve mal kayıpları olan bir konumu bulunduğunu belirterek,  Elbette, deprem bir doğa olayıdır. Bir doğa olayının afete dönüşmesi insan kaynaklı eksiklikler ve hatalar zincirinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.


Ülkemizde 6 ve üzeri büyüklükteki her deprem önemli ölçüde can ve mal kayıplarına neden olduğunu vurgulayan Av. Çıtırık, şöyle devam etti:


“ Sorun bir doğa olayı olan depremin kendisinde değil, depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır. Gerekli önlemleri almamaktan ya da denetimsizlikten kaynaklanan olumsuzlukları “kader” olarak değerlendirmemek gerekir. Bunun yerine mühendislik bilimine uygun hareket edilmeli, deprem büyüklükleri dikkate alınarak yapı üretim yerleri ve yapı üretim süreci bilime ve bilgiye dayalı olarak yönetilmelidir. Denetlemeye gelince de parasını vererek denetleme olmaz, denetleme kamunun görevi olmalıdır. Maalesef kamu denetiminin yetersizliği, eksik imalat, aşırı kâr hırsı, çarpık kentleşmenin sonucunda doğal afetlerde insanlarımızı yitirmeye devam ettik. Yaşanan depremlerden sonra yitirdiğimiz insanlarımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz. Yetki ve sorumluluk sahiplerini de göreve davet ediyoruz.”


Yeni Adana