Genel

Yapısal çelik ihracatında 1.5 milyon dolar hedefleniyor!

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Yener Gür'eş, Yapısal çelik ihracatında 2014 yılı beklentisinin 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi..

Yapısal çelik ihracatında 2014 yılı beklentisinin 1.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkan Vekili H. Yener Gür'eş 1.3 milyon tonu yapısal çelik olmak üzere 2 milyon ton çelik işlendiğini tahmin ettiklerini belirtti. 2014 yılı için 600 bin tonluk ihracat beklediklerini kaydeden Gür'eş, "1.4 milyon ton çeliğin de iç piyasada tüketildiği tahmin ediliyor. Bunun da yaklaşık değeri 3 milyar dolar. Mamul çelik malzemenin inşaat maliyetine oranı yüzde 25 dolayında. Yurtdışında tamamlayıcı malzeme ve hizmetin yarısının yerel olanaklarla sağlandığı da göz önüne alındığında, sektörün ciro büyüklüğünün 15.6 milyar dolar olduğu hesaplanıyor" dedi. 


Türk Yapısal Çelik Derneği üyesi firmaların sayısının 2014 yıl sonu itibarıyla 36'ya ulaştığını bildiren H. Yener Gür'eş 2014 yılında işlenen 2 milyon ton çeliğin yaklaşık yüzde 25'inin bu üyeler tarafından işlendiğini belirtti. Piyasadaki küçük ölçekli atölyeler dahil, çelik konstrüksiyon işi ile ilgilenen firma sayısının Türkiye'de bin civarında olduğunu aktaran Gür'eş, "Türkiye'de binalarda yapısal çelik kullanım oranı tahminen yüzde 6. Yapısal çeliğin en çok kullanıldığı alan endüstriyel yapılar ve bu yapıların yüzde 50'sinden fazlası çelik taşıyıcı sistemlere sahip olarak inşa ediliyor" diye konuştu. 


2014 yılında inşaat sektöründe büyümenin yüzde 4'e yakın gerçekleştiğini tahmin ettiklerini söyleyen Yener Gür'eş, buna karşılık, çelik ihracatının 2014 yılında azaldığını aktardı. Yapısal çelik ihracatın ise değer bazında yüzde 1 artış gösterdiğinin bilgisini veren Gür'eş, yapısal çelik pazarında büyümenin, inşaat sektörünün de etkisiyle, yüzde 2 olduğunu belirtti. 


Yener Gür'eş, 2015 yılında yeni bir ekonomik durgunluğun beklendiğini ifade ederek, buna karşılık, büyü tamamlanmak üzere alman işler sayesinde yapısal çelik açısından küçülme değil büyüme öngördüklerini vurguladı. Sektörün yılı yaklaşık yüzde 4.5 büyüme ile kapatabileceğini dile getiren Gür'eş, "Ayrıca, Ortadoğu'da geçici dengelerin kurulması halinde bu bölgedeki ihtiyaç daha da artar. Bu durumda risklerin fırsata dönüşmesi mümkün olabilecek. Özellikle, artan nüfusa ve bölgede tahrip olan yapılara baktığımızda, konut ve altyapı ihtiyaçlarında azalma olmayacağı söylenebilir" değerlendirmesini yaptı. 

Sektörde 30 bin kişinin istihdam edildiğini kaydeden Yener Gür'eş, "Ancak, gelecek yıllarda sektörde istihdam edilen personelin nitelik ve niceliği artacak. Bununla birlikte istihdamdaki büyümenin, iş artış oranından düşük olması bekleniyor " dedi. 


Çelik kullanımı 13 yılda yıllık yüzde 7.5 arttı Türkiye'de çelik yapı sektöründe 2000 yılında 600 bin ton çelik kullanırken, 2008-2009 küresel krizine rağmen bu rakamın 2013 yılında 1.5 milyon ton civarında gerçekleştiğini bildiren Yener Gür'eş, "Bu da çelik kullanımında 13 yılda ortalama yıllık yüzde 7.5 artış olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu. Artışın teoride aynı oranda sürmesi halinde 2023 yılında çelik yapılarda kullanılacak çelik miktarının 3.2 milyon tona ulaşmasının mümkün olacağını söyleyen Gür'eş, pratikte bunun gerçekleşme olasılığının düşük olduğunu savundu.


Dünya ek