01 / 01 / 2025

Yaprak Dökümü'nün ve Aşk-ı Memnu'nun sokağında ev aranıyor

Yaprak Dökümü'nün ve Aşk-ı Memnu'nun sokağında ev aranıyor

Televizyon kanallarında milyonlarca seyirciyi ekran başına kilitleyen diziler, "boğaz" semtlerini de cazibe merkezi haline getirdi



"Yaprak Dökümü'nün çekildiği Şemsi Bey Sokağı'nda satılık ya da kiralık ev."
Emlak sayfalarında artık bu tür ilanları görmek şaşırtıcı değil. Çünkü televizyon kanallarında milyonlarca seyirciyi ekran başına kilitleyen diziler, "boğaz" semtlerini de cazibe merkezi haline getirdi. Boğaz semtlerinde yıkılmaya yüz tutmuş konaklar hayata dönüyor, yerli-yabancı turistler ise yalıları, köşkleri gezmek için bu semtlere akın ediyor.
Çengelköy'de çekilen "Perihan Abla" dizisiyle başlayan dizi furyasının ardından "Hatırla Sevgili, "Acı Hayat", "Gümüş" ve "Pulsar" ile devam etti. Bugünlerde ise "Aşk-ı Memnu", "Yaprak Dökümü", "Kurtlar Vadisi", "Sonbahar" gibi diziler gözde. Dizelerin çekildiği bölgede emlak sektörüne hareket gelirken yalı ve köşklerin aylık kirası 25 bin ile 30 bin dolar arası değişiyor.
Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Turyap Çengelköy Temsilcisi Ulvi Özcan, gayrimenkul sektörünün krizde yaşadığı durgunluğun bu semtlerde yaşanmadığını söylüyor. Özellikle "Gümüş" dizisinin gösterildiği Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Kazakistan'dan gelen turistlerle bölgenin turizm açısından da hareketli günler yaşadığını dile getiren Özcan, "Kandilli'de Abut Efendi Yalısı'nda çekilen Gümüş dizisi Arap ülkelerinde yayımlandıktan sonra dizinin başrol oyuncusu Kıvanç Tatlıtuğ'a hayran genç kız turistler, İstanbul'a gelip yalıyı görmek için sıraya girdiler. Birkaç turizm şirketi de 50 dolardan yalıyı turistlere gezdirmeye başladı" diyor.
 
Tercih nedeni oldu
Dizilerin çekildiği mekânlar son yıllarda Türkiye'ye gelen yabancı yöneticilerin de yaşam tercihlerinde rol oynamaya başlamış durumda.
Çekimlerin semtte satılık ve kiralık ev ilgisini artırdığını anlatan Özcan, "Dizilerden etkilenen üst düzey şirket yöneticileri satılık ev ararken, İstanbul'da sınırlı sürede kalması gereken yöneticiler de kiralık olarak 'boğaz' bölgesini tercih etmeye başladı" diyor.
Dizi turizmi furyasının geçmişi 80'li yıllara damgasını vuran Perihan Abla'ya dayanıyor. Başrollerini Perran Kutman ve Şevket Altuğ'un paylaştığı dizinin Üsküdar semtinin sembolü haline geldiğini ve Üsküdar Belediyesi'nin dizinin çekildiği sokağa Perihan Abla Sokağı adını verdiğini de hatırlatan Özcan, Çengelköy bölgesinde yıllar önce çekilen Süper Baba dizisinin de semte mal olduğunu söyleyerek dizinin başrol oyuncusu Şevket Altuğ'un da diziden sonra Çengelköy'den ev satın aldığını belirtiyor.
 
Ev sahibi dizi arıyor
Retürk Beylerbeyi Temsilcisi Ayşem Dalman da 'boğaz' bölgesinde çekilen dizilerin yalı ve köşk sahiplerini de harekete geçirdiğini aktarıyor. Ev sahiplerinin yalnızca dizi ve reklamlara kiralamak üzere kendilerine başvurduğunu belirten Dalman, "Evine yakın bir yerde dizi çekildiğini duyan kendi evinde de çekim yapılsın istiyor. Kirası ayda 5 bin TL değerinde olan bir köşk film şirketine 8 bin dolara kiraya verilebiliyor" diyor. Birçok yönetmen, senarist ve oyunculara ev sattıklarını dile getiren Dalman, "Üst gelirli kesim arasında arnavutkaldırımlı, dar sokaklı tarihi eser niteliğindeki evler moda haline geldi. Mal sahipleri için de gayrimenkullerinin kıymetleri arttı. Film şirketlerinden alınan kiralarla birçok evin yenilemesi yapılıyor. Birçok eski konak modern görünüme kavuştu" diye konuşuyor. Yaprak dökümü dizisinin çekildiği Şemsi Bey Sokağı'nın meşhur olduğunu ve orada oturmak için birçok kişinin kendilerine talepte bulunduğunu kaydeden Dalman, "Biz bile ev pazarlarken Yaprak Dökümü'nün ya da Aşk-ı Memnu'nun sokağında satılık ya da kiralık ev var stratejisini uyguluyoruz. Birçok insan da bu dizilerin yakınlarında evlerin boşalması için sırada bekliyor" diyor.
 
Yabancılar yalı alıyor
Üst gelirli yabancıların yalılara büyük ilgi gösterdiğini anlatan Dalman, gayrimenkul edinmesi yasak olan yabancıların Türk ortak bulup belli bir şirket üzerinden alım yaptığını dile getiriyor. Bölgede çekilen dizi ve reklamların yalnızca emlak alımlarına değil bölge nüfusuna da önemli ölçüde katkıda bulunduğunu söyleyen Century 21 Üsküdar Temsilcisi Gülden Onay da Beylerbeyi İskelesi'nde bulunan kafelerin müşterilerinin arttığını kaydediyor. Emlak satışlarında dizi semtlerini pazarlama stratejisi olarak kullandıklarını ve çok ilgi gördüklerini de ifade eden Onay, "Orta gelirli insanlar da bölgede oturmaya heveslenmeye başladı. 200 bin liraya ev arayan çok insan var" diyor.
 
LAZIN KÖŞKÜ
"Yaprak Dökümü" ile tanınan Lazın Köşkü Beylerbeyi'nde bulunuyor. Köşkün sahibi İzzet Tuzcuoğlu ise yaklaşık 28 yıldır evini dizilere ve filmlere kiralıyor. Gırgıriye, Güler misin Ağlar mısın, Hatırla Sevgili ve Berivan dizileri, Lazın Köşkü'nde çekilen dizilerden birkaçını oluşturuyor.
 
RAHMİ KOÇ VİLLASI
"Aşk-ı Memnu" dizisi, Rahmi Koç'a ait Sarıyer'deki bir villada çekiliyor. 3 katlı villanın 10 odası olmakla beraber, villanın 6 bin dolara kiralandığı belirtiliyor. Yoğun ilgi gören dizinin hayranları yalıyı görmek için hafta sonları buraya akın ediyor.
 
FERİK AHMET AFİF PAŞA YALISI
Geçen sezon biten "Binbir Gece" dizisinin çekildiği yalı, Yeniköy bölgesindeydi. Asıl sahibi Ferik Ahmet Afif Paşa olan yalı 25 sene önce Kemal Uzan tarafından satın alındıktan sonra restore edildi. 4 yıl önce TMSF'nin yalıya el koymasıyla beraber de Binbir Gece dizisinde ana mekân olarak kullanılmaya başlamıştı. 21 odası ve 4 seyir kulesi bulunan yalı için TMSF'ye her ay 30 bin TL ödeniyordu.
Gamze Tüfekçi/Referans


Geri Dön