Yazlık

Yargıdan iki önemli karar

Mal beyanında bulunmayana hapis cezası verilemeyecek. Geçtiğimiz günlerde Meclis kararıyla cezaların ertelenmesinin süresi 2 yıla çıkartılmasıyla yapılan mini affın bir benzerini de Anayasa Mahkemesi yaptı.

İstanbul'da mal beyanında bulunmayan müvekkiline açılan davaya itiraz edip, insanlara ekonomik suçtan dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza verilemeyeceğini öne süren avukatı haklı bulan bir icra hâkimi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi de mal beyanında bulunmayanlara 10 günlük hapis cezası verilmesini öngören İcra İflas Kanunu'nun 337/1 maddesini iptal etti. Talebi geçtiğimiz cuma günü karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, İcra ve İflas Kanunu 337. maddesinin 1. fıkrasının iptaline karar verdi. Mahkeme ayrıca bu konuda 1 yıl içinde yeni bir yasal düzenleme yapılması kararını da aldı. Bu kararla infaz savcılıkları, arama kararlarını durdurdu. Mahkemeler de davaları karara bağlamayarak, yeni yasal düzenlemenin yapılmasını beklemeye başladı. İptal kararıyla borçluları cezaevine göndermek tarihe karıştı. Böylece Türkiye genelinde bu madde kapsamında yargılanan 400 bin kişi cezaevine girmekten kurtuldu.

TÜFE ile sınırlı kira artışında ev sahipleri lehine karar çıktı
YARGITAY, kira artışının enflasyon oranı ile sınırlı tutulmasının mutlak olmadığına karar verdi. Karara göre anlaşmazlık mahkemeye taşınmadığı sürece kontrat hükmü geçerli olacak. Manisa Akhisar Asliye Hukuk Mahkemesi, kontratlarında yüzde artış öngörülen ev sahibi ve kiracı arasındaki "alacak" davasında ev sahibinin açtığı davayı reddederken 6'ncı Hukuk Dairesi, "Sözleşmedeki serbest irade ile kararlaştırılan yüzde koşulu geçerlidir" dedi. Yargıtay 6'ncı Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan, "Eğer kiracı veya kiralayan yasal yollara başvurmadıysa biz sözleşmedeki orana ve hür iradeye bakarız" dedi.
(Sabah)