Toki

Yargıdan TOKİ Çeşme projesi kararı!

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme’nin mimari dokusunu zedeleyeceği ve dört katlı yoğun yapılaşma ile betonlaştıracağı iddia edilen TOKİ Projesi hakkında açılan davada mahkeme çok kritik bir karar verdi.

Çeşme'nin mimari dokusunu katledecek TOKİ Projesi hakkında açılan davada mahkeme çok kritik bir karar verdi.


Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme’nin mimari dokusunu zedeleyeceği ve dört katlı yoğun yapılaşma ile betonlaştıracağı iddia edilen TOKİ Projesi hakkında açılan davada mahkeme çok kritik bir karar verdi. İzmir 5. Bölge İdare Mahkemesi projeyi hukuka aykırı bularak işlemin iptalini kararlaştırdı. Çeşme Belediyesi hukuk zaferi kazandı.


TOKİ’YE TALİMATI ERDOĞAN VERMİŞTİ

TOKİ, Çeşme’nin Reisdere mevkiinde, turizm koruma ve gelişme alanı ilan edilen bölgenin bir parçasını koparıp toplu konut yapmak için harekete geçmişti. Dahası, yapılaşma parsel yoğunluğu artırılarak planlanmıştı. Üstelik binalar 4 katlı olacaktı. TOKİ bölgeye bu şekilde 1153 adet konut inşa edecekti. Bu Çeşme’nin ölüm fermanı demekti. Çünkü AKP İktidarı’nın yapmak istediği proje, iki katlı konut geleneğine sahip yerel mimariye aykırıydı. Emsal teşkil etmesi ile birlikte Çeşme 4 katlı, parsel yoğunluğu artırılmış dikey inşaatların kapladığı bir beton şehre dönüşecekti. Dünyaca ünlü Çeşme’nin turizmini baltalayacak TOKİ Projesi’nin talimatını dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan vermişti.

Sivil toplum kuruluşları ve Çeşme Belediyesi TOKİ’nin “mimari dokuyu katletme girişimi”ne seyirci kalmadı. Konu mahkemelik oldu. TOKİ Projesi’nin imar planına aykırı olduğu iddia edildi. Ve yargı kararını verdi. Çeşme Belediyesi’nin 1/25000 ölçekli Çeşme Çevre Düzeni Planı’yla ilgili açtığı davada İzmir 5. Bölge İdare Mahkemesi hükmünü açıkladı. Mahkeme TOKİ Projesi’ni hukuka aykırı bularak, işlemin iptal edilmesini kararlaştırdı. 1/5000 ve 1/1000′lik planlar da iptal edildi. Mahkeme, TOKİ’nin Danıştay’a temyiz yolunu açık bıraktı.

BAŞKAN DALGIÇ’TAN TOKİ’YE ÇAĞRI

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç mahkeme kararını SÖZCÜ’ye değerlendirerek, “Bizim burada karşı olduğumuz hem yoğun yapılaşma, hem de bölgesel mimari ile ilgiliydi. Çeşme’de yüksek katlı betonlar istemiyoruz. O gelir grubundaki insanlar konut edinmelidir, bu bir ihtiyaçtır. Bu gereksinimi anlıyor ve destekliyoruz. Fakat geleneksel mimariye uygun olması şartıyla” dedi. Dalgıç, TOKİ’ye açık kapı bırakarak, “Karşılıklı oturup, bu proje için daha uygun bir bölge belirleyebilir ve yerel mimariye uyumlu yapılar oluşturabiliriz. Çeşme’de yerleşik yaşayan ve konut edinmek isteyen vatandaşlarımız iki katlı, bahçeli, güzel evlere sahip “Plan paftalarında ve imar planı lejantlarında SİT alanına ilişkin bilgilere yer verilmediği, toplu konut alanının yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri ile üniversiteleri de kapsar içerikte katılımcı süreçlerle planlanmadığı, TOKİ’nin sosyal konut inşa edebilmesi amaçlı düzenleme gerekçesi ile yüksek yoğunluklu ve yüksek katlı yapılaşma yönlendirmesi çevre yapılaşması değerlerin, imar bütünlüğüne uygun ve bilimsel nitelikte olmadığı, üstelik olumsuz emsal oluşturabilecek içerikte olduğu nedenleriyle şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır. Açıklanan nedenlerle davaya konu işlemin, temyiz yolu açık olmak üzere iptaline karar verildi.”


Gerçek Gündem