23 / 07 / 2024

Yargıtay'dan ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar!

Yargıtay'dan ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar!

Mülk sahibi ve kiracı kavgaları gündemdekini yerini korurken, Yargıtay'dan da milyonlarca ev sahibi ve kiracı yakından ilgilendiren emsal karar geldi. İşte o karar...





Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulmuş olan yüzde 25 zam sınırı bu itibarıyla resmen kaldırıldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre artık uygulanmayacak olan söz konusu bu sınırlama, kira artışlarının belirli bir oranın üzerine çıkmasını engelleyerek kiracıları korumak amacıyla yapıldı.

KİRA ZAMLARI 12 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARINA GÖRE BELİRLENECEK

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla resmen son buldu. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu bu sınırın kalkmasının ardından kira artışları da eskiden olduğu gibi 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden hesaplanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) pek çok kişinin merakla beklediği haziran ayı enflasyon oranını, 3 Temmuz tarihinde açıkladı. Söz konusu verilere göre kiralara bu ay yüzde 65 oranında zam yapılacak.

Hem ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar hem de kira bedellerindeki fahiş artışlar gündemdeki yerini korurken Yargıtay'dan da milyonlarca ev sahibi ve kiracı yakından ilgilendiren emsal karar geldi. 

Yargıtay dan ev sahipleri ve kiracılar için emsal karar!

Akşam gazetesinden Neslihan Keskin imzalı habere göre mega kent İstanbul'da bir evde kiracı olarak oturan kadın, mülk sahibiyle kira artışı konusunda bir anlaşmazlık yaşadı. Gece uygunsuz saatlerde mesajlar atan mülk sahibi, ertesi gün kiracısının evine giderek hem tehdit hem de hakaretlerde bulundu. Mülk sahibi bunlar dışında bir de söz konusu konutun doğalgaz ve su vanasını kapattı. Hal böyle olunca da kiracı, mülk sahibinden şikayetçi oldu; savcılık soruşturması sonucunda mülk sahibi hakkında ‘basit yaralama', ‘hakaret', ‘tehdit' ve ‘huzur ve sükunu bozma' suçları nedeniyle ava açıldı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre mahkeme, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle konut sahibinin beraatine hükmetti. Kiracı kadın da dava dosyasını Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, beraat kararını hukuka aykırı buldu ve davayı bozdu. 

Pek çok kişiyi oldukça yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Avukat Dilek Yüksel, "Mülk sahipleri bazen kiralanan konut üzerinde olan mülkiyet haklarını yanlış yorumlayarak kiracısının özel alanına tecavüz edebiliyorlar. Konut sahiplerinin taleplerini, haklarını hukuka aykırı yollarla araması TCK'da düzenlenmiş olan 'huzur ve sükunu bozma' suçunu kapsar" diye konuştu.

 

Altın fiyatlarında inanılmaz düşüş! İşte son dakika 23 Temmuz 2024 gram, çeyrek, tam, yarım altın fiyatları!

Kanal İstanbul çevresindeki arazilerin fiyatları düşüyor! Satmayın, tufaya düşmeyin! 

600 bin hayalet konuta vergi hamlesi geldi, sektör 'Vergi yatırımdan caydırır ‘kiralama’ teşvik edilsin' dedi!


Geri Dön