Ekonomi

Yargıtaydan’dan EYT’lilere ters köşe! Haberi duyan EYT’lilerin hevesi kursağında kalacak!

EYT için sayılı günler kala Yargıtay'dan yasa sonrası çalışacak vatandaşlar için çok kritik kıdem tazminatı kararı geldi. İşte detaylar... Bu karar, EYT’liler için adeta soğuk duş etkisi yarattı

Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmayı planlayanlara yönelik Yargıtay'dan çok önemli bir karar çıktı. Bu karar, EYT’liler için adeta soğuk duş etkisi yarattı.

Bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan kişi, emekliliğe ayrıldıktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam etti. İstifa eden kişi, tazminat alamadığını söyleyerek İş Mahkemesi'nin yolunu tuttu. Davacı kişi, kıdem tazminatı, senelik izin ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının davalılardan müştereken müteselsilden tahsilini istedi.

Davalı firma, talep edilen alacaklardan sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını iddia ederek davanın reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, kıdem tazminatını işçinin istifa ettiği aydaki aldığı ücreti hesaplanması gerektiğine karar verdi. Kararı taşeron firma, kararı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

İşte detaylar...

 

TAZMİNATTA EMEKLİLİK TARİHİ ESAS ALINDI

Kararda; davacının SGK’dan yaşlılık aylığı almaya başlamasına rağmen asıl işverene ait işyerindeki çalışmasına kesintisiz çalıştığı, bu çalışmasının istifayla sonuçlanması nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanamayacağı hatırlatıldı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"Emeklilik tarihine kadar geçen zaman için kıdem tazminatı alacağına hak kazandığı neticesine varılmıştır. Mahkemece davacının emeklilik tarihine kadar olan çalışma süresi açısından kıdem tazminatı alacağına hükmedilmesi yerinde olsa da, tazminata esas ücretin belirlenmesinde yanlış yapıldığı anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının 30 Haziran 2012 tarihindeki ücreti ile o tarihteki yol yardımı toplamı dikkate alınmak suretiyle, tazminata esas ücretin 1.193,03 lira olarak belirlendiği anlaşılmaktadır. Davacının emeklilik tarihinden sonraki çalışması istifayla bittiğinden bu döneme ilişkin çalışma süresi ile bu dönem sonundaki ücrete göre kıdem tazminatı hesaplanması uygun değildir.

Kıdem tazminatının hesaplanmasında baz alınması gereken (son) ücret, davacının emeklilik tarihindeki ücrettir. Gerek bu ücretin, gerekse de ücrete ek edilecek yardımların parasal değeri belirlenirken davacının emeklilik tarihi olan 25 Temmuz 2011 tarihi esas alınmalı, bu tarihteki tazminata göre esas ücret miktarı üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Kıdem tazminatına esas ücretin belirlenmesinde yanlış yapılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir."

"EMEKLİYE AYRILIR AYRILMAZ TAZMİNATINIZI ALIN"

Diğer yandan uzmanlar, EYT düzenlemesiyle emekli olup, aynı işyerinde çalışmayı düşünenler için kıdem tazminatı uyarısında bulundu. Uzmanlar, "Yaşlılık maaşı bağlandığı andan itibaren kıdem tazminatınızı alın. Çalışmaya devam etseniz bile Yargıtay'ın verdiği kararda olduğu gibi mağdur olabilirsiniz. İlerleyen senelerde mağduriyet yaşamamak adına emekliliğe ayrıldığınız tarihte tazminatınızı alın" dedi.

EYT’lilere büyük sürpriz! Sonunda EYT’lilerin istediği oldu!

EYT bilmecesine son verin! İşte EYT konusunda doğru bilinen yanlışlar!