Yarım kalan inşaat projelerinin mağdurları ne yapmalı?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Anlaşma yaptığımız müteahhit inşaatı yarım bıraktı. Anlaşmada 18 ay sonra bitirmezse hak sahiplerinin mağduriyetini karşılayacağı yazıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusunu yanıtladı.
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Anlaşma yaptığımız müteahhit inşaatı yarım bıraktı. Verilen 18 ay süre bitti. Hakediş vermediğimiz gibi bir bahane ile işe devam etmedi. Devletin bir sene daha süre verdiğini söylüyor. Anlaşmada 18 ay sonra bitirmezse hak sahiplerinin mağduriyetini karşılayacağı yazıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Anlaşma yaptığımız müteahhit inşaatı yarım bıraktı. Verilen 18 ay süre bitti. Hakediş vermediğimiz gibi bir bahane ile işe devam etmedi. Devletin bir sene daha süre verdiğini söylüyor. Anlaşmada 18 ay sonra bitirmezse hak sahiplerinin mağduriyetini karşılayacağı yazıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? ● A.A.
Okuyucumun sorusu çok karşılaşılan olaylardan biri. Bazı müteahhitler var ki işi almaya bakıyor, ondan sonra binbir bahane ile geciktirmenin yollarını arıyor. Bazıları da çabuk para kazanma sevdası içinde birkaç işi birden alıyor, birinde iş aksadı mı zincirleme reaksiyonla ihtilaf her birine yansıyor.
Burada yapılacak bazı şeyler var. Örneğin sözleşmenin feshi. Sözleşmenin feshi için bir dava süreci gerekiyor. Ancak ondan önce gecikilen süre için şayet müteahhit ile arsa sahibi arasında yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinde cezai şart varsa buna başvurmak ve 18 aydan sonraki aylar için mahrum kalınan kira bedellerini istemek gerekiyor. Bunlar yapılabilir ama sonuçta hiç ümit yoksa bu defa sözleşmenin feshi talep edilmeli. Burada bir parantez açmalıyım. Müteahhit ödenmesi gereken paranın ödenmediği iddiasındaymış ya, işte buraya bakmak gerekir. Okuyucum muhtemelen arsa sahibi. Arsa sahipleri büyük çoğunlukla müteahhide para ödemez, arsadan hisse veya yapılacak binadan daire verir. İstisnai hallerde müteahhide inşaat maliyetinin karşılanması için bir miktar para ödeneceği kararlaştırılabilir.
Okuyucum arsa sahibi değil de müteahhidin yaptığı inşaattan daire alan biriyse bu halde de sözleşmede kararlaştırılan taksitleri kararlaştırılan zamanda ödemelidir. Kendi edimini yerine getirmeyen taraf, karşı taraftan borcunu yerine getirmesi talebinde bulunamaz. Bu hak karşılıklı olarak kullanılabilir. Örneğin müteahhit taahhüt ettiği zamanda işe hiç başlamamışsa ve taksitler inşaatın belli safhalarında ödeneceksse bu halde müteahhide o taksitler ödenmeyebilir. Böyle zamanlarda bir hukukçuyla hareket edilmesi de çok yarar sağlar.