Yarım kalmış projeler öğrenci evlerine dönüşüyor!
Gayrimenkulde talep daralınca aynı segmente yönelik üretilen bazı ürünler yarım kaldı ve şimdi bunlar dönüşüm sürecine girdi. Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, yarım kalmış projeleri öğrenci evlerine dönüştürdüklerini anlattı.
Gayrimenkul ülkemizde her dönem güvenli liman olarak görüldü. Ancak son yıllarda aynı segmente yönelik proje sayısının artması, kredi faizlerindeki yükseliş, insanların geleceğe güveninin azalması gibi nedenlerle satışlarda gerileme yaşandı. Satış yapamayan müteahhitlerin bir kısmı inşaatlarını yarım bırakmak zorunda kaldı. Benzer durum otel yatırımlarında da görülüyor. Fizibilite çalışması yapılmadan, işletecek yatırımcı bulunmadan yapılan çok sayıda otel binası atıl vaziyette bekliyor. Univa markasıyla ülkemizde öğrenci evleri yatırımları yapan Erkanlı Holding,' yarım kalmış projeler ile atıl vaziyetteki otelleri öğrenci evlerine dönüştürmek için kolları sıvadı.
Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel yaptıkları çalışmaları ve yatırım planlarını anlattı.
1- Öğrenci evleri inşa etme fikri nasıl doğdu? Şu anda devam eden kaç projeniz var?
Ülkemizde devlet yurt yatırımı yapmayı bıraktığı, için öğrenci evleri yatırımları artıyor. Çünkü var olan yurtlar öğrencilerin taleplerine yetmiyor. Univa olarak 2015'te faaliyete başladık, ilk projemiz^olan 160 milyon TL yatırım bedelli, 2 bin 424 yatak kapasiteli Univa Sakarya, 2019-2020 sezonunda öğrenci alımına başlayacak. 2018'de yapımına başlanan bin 600 yatak kapasiteli, 130 milyon TL yatırım bedelli Univa Düzce'nin yatırımı ve satışları devam ediyor. Yine geçen yıl başlanan 800 yatak kapasiteli 95 milyon TL yatırım bedelli Univa Kocaeli'nin inşaatı ve satışları sürüyor.
2- Yarım kalmış inşaatlar ve atıl otellerle görüşmeleriniz var. Nerelerle ilgileniyorsunuz?
Her hafta çoksayıda yarım kalmış bina ya da atıl otel için bize teklifler geliyor. Biz yer arıyoruz onlar da yatırımcı... Bu tür binaları öğrenci evine dönüştürme konusunda istekliyiz. Şu ana kadar çok sayıda görüşme yaptık ama henüz neticelenen bir görüşmemiz olmadı. Önümüzdeki dönemde birkaç anlaşmayı birden yapabiliriz diye düşünüyoruz. Beşiktaş, Florya, Maltepe öncelikli yerlerimiz. Özellikle Maltepe'de bitmiş ya da bitmeye yakın bina bakıyoruz.
3- Yatırımcı profilinizden bahseder misiniz?
Satışlarımızın yüzde 60'ını yabancılara, bunun yüzde 10-15'ini de gurbetçilere yapıyoruz. Yüzde 30-35'i de yerli yatırımcılara gidiyor. İsrail, Ürdün, Irak kanalı iyi gidiyor. İsrail'de kendi ofisimizi kurabiliriz. Pakistan'da satış yapmak üzere acente . bağlantımızı yaptık, orada önümüzdeki dönemde 4-5 acente açabiliriz. Kira garantili, sekiz yılda kendini amorti eden bu sistem yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.
4- Önümüzdeki dönemde hangi kentlerde olmayı planlıyorsunuz?
Türkiye'nin yurt ihtiyaç haritasını çıkardık ve ona göre strateji belirliyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'da çok talep var. İstanbul her zaman bu işin gözbebeği. Maltepe'de 24 dönüm arazimiz var, orayı önümüzdeki dönemde değerlendirebiliriz. Bursa, Kahramanmaraş ve Erzurum yatırım yapmada öncelikli kentlerimiz. Konya'da öğrenci evi yapmak üzere görüştüğümüz üç arazi var. Bir ay içinde netleştirmiş oluruz.