Kent Haberleri

Yarımburgaz mağaraları tarih olmak üzere!

İstanbul Yarımburgaz Mağaraları, Konya Catalhöyük'ten sonra Türkiye'nin en eski yerleşim yeri. Tarihin her devrinde insanlara ev sahipliği yapan mağaraların su andaki durumu ise içler acısı.

Zira arkeologların yıllardır sürdürdüğü çalışmalara rağmen arkeolojik parka dönüştürülemedi. 2001'de 1. dereceden arkeolojik-doğal sit alanı ilan edilen mağaralar uyuşturucu ve alkol kullanıcıları tarafından mesken tutulmuş vaziyette. Mağaralarda 1986 yılında kazılar yapan İstanbul Üniversitesi Prehistorya Ana bil i m Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, mağaraların arkeolojik park olması için birkaç kez proje yapıldığını fakat bir türlü hayata geçirilmediğini söylüyor. Mağaraların ver aldığı Altınşehir Mahallesi Muhtarı Seyfettin Balki de, "Mağaralarda içki de içiyorlar uyuşturucu da kullanıyorlar. Buranın turizme açılması mahallemiz açısından da çok faydalı olacak." diye konuşuyor. Mehmet Özdoğan, demir parmaklıklarla korunmaya çalışılan arkeolojik alanda 20 yıldır büyük tahribat yapıldığını belirtiyor. 


Özdoğan, uluslararası alanda da çok iyi bilinen mağaraların üzerinde çok sayıda konutun büyüdüğünü aktarıyor ve bu noktadan sonra kurtulmasının biraz zor olduğunu belirtiyor. Bin yıllık tarihiyle sadece Türkiye'nin değil aynı zamanda Avrupa'nın da tarihine tanıklık eden mağaraların arkeolojik park olması için yıllarca çabaladığını kaydeden Özdoğan. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin açık hava müzesi projesine sıcak bakmasına rağmen bu hayalin gerçekleşmediğini söylüyor. Özdoğan. "Yarımburgaz mağarasının açık hava müzesi olması için yapmadığım şey kalmadı. İstanbul için büyük bir kazanç olabilecekken şu anda tahribata tamamen açık. Bu mağaraya en az zarar verenler esrarcılar." diyor. 


Bölgenin kent planlamasının içine girmemesi gerektiğini belirten Özdoğan, "Başta Bakırköy'e sonra Küçükçekmece'ye şimdi de Başakşehir'e bağlandı. Ha bire değişiyor yani. Mağaraların İstanbul'a kazandırılması karar meselesi. İstanbul'a çok zenginlik katacak bir yer. Burada ilk tahribat 1980 yılında başladı, yani üzerinden otuz sene geçti ve hâlâ gerekli önlemler alınmadı." ifadelerini kullanıyor. Mağaraların bulunduğu alana bir de toplu konut ve viyadük projesinin yapılmak istendiği iddia edildi. Bölgede hem inşaat hem müze yapılamayacağını söyleyen Özdoğan. mağaraların bulunduğu alana yapılacak binaların mağara tavanlarını çökerteceğini anlatıyor. Bizans döneminde manastır olarak kullanılan ve Osmanlılardan da izler taşıyan mağaralardan çıkan buluntular ise İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. 


2001'de 1. dereceden arkeolojik-doğal sit alanı ilan edilen dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Yarımburgaz Mağaraları, arkeolojik parka dönüştürülemedi. Hiçbir koruması bulunmayan mağaralar, uyuşturucu ve alkol kullanıcılarının mesken tutuldu. 


Zaman