Ekonomi

Gübre ve yaş çay alım fiyatları üreticiyi isyan ettirdi! Üreticiler en az 10 lira olsun istiyor

Rize’de çay üreticileri, gübre zammını ve çay alım politikalarını protesto etti. Çay üreticileri yaş çay alım fiyatının desteklemelerle birlikte kilogramının en az 10 TL olmasını bekliyor. Bu da çay verimini azaltacak en önemli engel olarak gösteriliyor

Çay üreticileri, yüzde 300’den fazla artan gübre fiyatları nedeniyle çay bahçelerine gübre atamamaktan şikayetçi. Bu da çay verimini azaltacak en önemli engel olarak gösteriliyor. Ulaşım ücretlerine yapılan yüksek zamlar nedeniyle çay üreticileri, çay toplamak için memleketlerine gelememe durumu ile da karşı karşıya. Türkiye, dünyada en çok çay tüketen ülke. Üreticler çay sektörünün acilen desteklenmesi gereken bir sektör kapsamına alınmasını istiyor.

Üreticiler yaş çay alım fiyatı desteklemelerle birlikte kilogramı en az 10 TL olsun taleplerini dile getirdi.

2016 yılından beri artırılmayan destekleme fiyatının da artırılması isteniyor. Çay üretcileri hükümetin gübre destekleme bedellerini dönüm başına en az 250 TL olarak açıklaması gerektiğini ifade etti. Hükümete ayrıca üreticiyi koruyacak çay kanunu tüm tarafların katılımıyla acilen çıkartılmalı çağrısı yapıldı.

 

 

İşte üreticilerin yaş çay alımlarıyla ilgili hükümetten dile getirdiği talepleri:

Taban fiyat uygulamasına geçilsin ve açıklanan yaş çay alım bedelinin altında alım yapılması yasaklansın.

Çay üreticilerine enflasyon farkı ödensin.

Kuru çay fiyatlarının belirlenmesinde ÇAYKUR’un ve özel sektörün oluşacak maliyetleri üzerinden güncellemeler yapılmalıdır.

“ÇAYKUR VARLIK FONU’NDAN ÇIKARILSIN”

ÇAYKUR Varlık Fonu’ndan çıkarılsın.

Mevsimlik çalışan işçilerin sorunları; kadro, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işsizlik ödeneklerinin verilmesi gibi sorunları çözülmelidir.

Çay tarımımı bölgesi dışında yaşayan ve çay toplamak için gelmek isteyen ama maddi durumları bozuk olan çay üreticilerine ulaşım desteği verilmelidir.

Kota ve kontenjan kaldırılmalıdır. Toprak sağlığı ve verimliliği çalışması yapılarak, organik çay üreticilerinin çay sertifikaları çıkarılmalıdır.

Milyonlarca çiftçiyi şoke eden buğday fiyatları açıklaması! 7 lira bekleniyordu

 

 

Emekli ve memur maaşlarına ek zam için hükümetin gizli çalışması ortaya çıktı! 4 bin liradan başlayacak

Erdoğan açıkladı uzmanlar uyardı: O fiyata ev bulmak artık hayal olabilir

Herkesin gözünden kaçan asgari ücrete ek zam detayı! 2022 Temmuz'da asgari ücret beklentisi ve hesabı kaç para oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş asgari ücrete zam ve ucuz konut açıklaması: 3 farklı seçenek geliyor