Ekonomi

Yaş meyve ve sebze ihracatında yüzde 17'lik artış!

Türkiye'nin 2023'ün ilk yarısında yüzde 17 artışla 1,69 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç edildiği bildirdi. İşte detaylar...Gürüz, yaptığı yazılı açıklamasında, sektörün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisinin stratejik önem taşıdığına vurgu yaptı

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye'den bu yılın ilk 6 aylık döneminde 1,69 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihraç edildiğini kaydetti.

Gürüz, yaptığı yazılı açıklamasında, sektörün milli ekonomiye sağladığı net döviz girdisinin stratejik önem taşıdığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği dış satıma dair bilgi veren Gürüz, ülkenin yaş meyve ve sebze ihracatı bu yılın ilk yarısında yüzde 17 artışla 1,69 milyar dolar düzeyine ulaştığını bildirdi. Gürüz, " Bu performansa Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yüzde 46 oranında destek verildi." ifadesini kullandı.

Peki, en çok ihraç edilen ürün hangisi oldu? İşte detaylar...

EN FAZLA İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN HANGİSİ OLDU?

Gürüz, 6 ayda 2 milyon 277 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiklerini nelirterek, sektörüün en fazla ihraç ettiği ürünlerin domates, mandalina ve biber olduğunu söyledi.

Bu dönemde yüzde 32 yükselişle 326 milyon dolarlık domates, yüzde 35 yükselişle 228,4 milyon dolarlık mandalina ve yüzde 51 artışla 180,2 milyon dolarlık biber ihraç dildiğini söyleyen Gürüz, "Yılın ilk yarısındaki yaş meyve sebze ihracatımızda en büyük pazarlarımız Rusya, Romanya ve Almanya oldu" dedi.

Gürüz, Rusya'ya yüzde 10 yükselişle 498,2 milyon dolarlık, Romanya'ya yüzde 42 yükselişle 180 milyon dolarlık ve Almanya'ya yüzde 26 yükselişle 156,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti.

İTHALAT VE İHRACAT NE DEMEK?

İthalat, ülkeye dış kaynaklardan mallar ve hizmetlerin girişini ifade eder. İhracat ise ülkenin içindeki ürünlerin ya da hizmetlerin dış pazarlara satılması olarak tanımlanır. İthalat ve ihracatın ekonomi üzerindeki etkileri, ülkelerin dış ticaret stratejileri ve dış ticaret arz ve talebine bağlı olarak farklılaşıyor.

Öte yandan Ticaret Bakanlığı'nın üçüncü çeyreğine ilişkin ihracat beklenti endeksi, önceki çeyreğe göre 4,2 puan artarak 109,5 seviyesinde gerçekleşti. 

Bu kapsamda, ihracat beklenti endeksi, bu dönemde bir önceki çeyreğe göre 4,2 puan arttı. Yılın ikinci çeyreğinde 105,3 seviyesinde olan endeks, üçüncü çeyrekte 109,5'e çıktı.

Endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise 9,6 puan indi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde'den temmuz faiz kararı ile ilgili ilk açıklama! Euronun kaderi belli oldu!

KİPTAŞ Etiler'deki 1361 konutluk dev projeye resmen başlıyor! KİPTAŞ Karanfilköy Projesi'ni Mesa İnşaat yapacak!

Son dakika! Selden etkilenen ailelere 5'er bin lira destek verilecek!