Emlak Terimleri

Yasal kira artış oranı 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşme süresinin sona gelinmesi halinde feshedilmezse yenilenmiş kabul ediliyor. Peki, yasal kira artış oranı ne olmalı? Yasal kira artış oranı 2015 ne kadardır?

Yasal kira artış oranı 2015!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar belli bir süre için kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme, sözleşme süresinin sona gelinmesi halinde feshedilmezse yenilenmiş kabul ediliyor.


Yenilenen kira döneminde mal sahibinin kira bedeline zam yapma hakkı doğuyor. Ancak kira bedelinde yapılacak yıllık zammın yasalara uygun olması gerekiyor. Peki, yasal kira artış oranı ne olmalı? Yasal kira artış oranı 2015 ne kadardır?


Kanunen meskenlerde kiracıya yapılacak zammın üretici fiyat endeksi oranlarında yapılması gerekiyor. Ancak, işyeri kiralamaları için bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. İşyeri kiracısına bu tarihe kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Ocak dönemine ait yurt içi üretici fiyat endeksi oranları 3 Şubat 2015 tarihinde açıklanmıştı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Kira artış oranı hesaplama formülünde, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre geçtiğimiz ay kira bedelinde en fazla %3,28 oranında zam yapıldı.


Yeni kira artış oranları ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yine ayın 3'nde açıklanacak.



Kira artışı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com