Yaşamkent Ticaret Merkezi, tarihi Kapalı Çarşı kültüründen esinlendi!
Aura Design Studio tarafından tarihi Kapalı Çarşı kültüründen ilham alınarak yapılan Yaşamkent Ticaret Merkezi, stratejik konumu, ticari alanların yanı sıra sahip olduğu kamusal ve çok amaçlı açık alanları ve kent yaşamına uyum sağlayan mimarisiyle ilgi odağı oluyor.
Farklı ölçek ve fonksiyonlardaki mimari projeleriyle öne çıkan Filiz Cingi Yurdakul liderliğinde yaşanan Aura Design Studio tarafından Ankara'da tasarlanan Yaşamkent Ticaret Merkezi projesinin başlangıç fikrinde tarihi kapalı çarşı kültürü öne çıkarılmış. Günümüzde ve geçmiş dönemlerde çarşıların büyük şehirlerde önemli toplanma alanları olarak hizmet etmesini göz önünde bulunduran Aura Design Studio, bu tarihi ve kültürel bağlamı projeyi belirleyen en önemli çıkış noktası olarak belirlemiş.
Bulunduğu proje alanı çevresindeki toplu konutlar, villa siteleri ve cami arasında Çayyolu mahallesinde yer alan Yaşamkent Ticaret Merkezi’nde öğrencilerin, kentlilerin ve çarşı kullanıcısının en üst seviyede etkileşimde bulunması amaçlanmış. Kent dinamizminin avlu etrafında bulunan tüm çevre yollardan farklı kot kullanımları ve farklı özellikteki girişler ile taşınması istenen projede, ticari alanların haricinde kamusal ve çok amaçlı açık alanlar kurgulanırken alışveriş merkezinin ticari işlevine ek olarak gün boyu aktif ve esnek kullanımlara açık bir alan olması hedeflenmiş.
Yaşamkent Ticaret Merkezi‘ni saran saçak ile projede yer alan kütlesel bütünlüğü sağlamanın dışında kütlenin kent dokusunda okunabilmesi hedeflenmiş. Saçaklar, açık amfitiyatronun üzerinde konumlanan güneş kırıcılar ile sokak içlerinde teraslara dönüştürülerek yapıya farklı mimari dokular kazandırılmış.
Yapıda, esnek dolaşım kurgusuyla ticaret ve alışveriş işlevlerini karşılayan birimler örgütlenerek birbirine bağlanmış ve aralarında maksimum etkileşim sunulmuş. Çevrede bulunan konut dokusu içinde sosyal bir odak yaratma potansiyeline sahip olan orta avlu, Yaşamkent Ticaret Merkezi içerisindeki dükkanlar tarafından çevrelenmiş.
Genç öğrenci profiline alternatif ve dinamik mekan kullanımı sağlayarak yoğun etkileşimli ve sosyal yaşantıyı zenginleştiren bir senaryo kurgulanmış. Dört farklı çekirdekten beslenen merkezde, güney cephesinde bulunan açık teraslar desteği ile iç ve dış mekanların sürekliliği sağlanmış.
Yapı, çevresinde yer alan yeşil alan ve parklarla görsel ve işlevsel olarak ilişkilendirilip hem avluda hem de çevresinde yeşil alanlar tasarlanmış. Geniş saksılar kullanılan amfitiyatro ile çevrede bulunan bitki örtüsü ve avlu içindeki bitki örtüsü birbirine bağlanmış.
Yerleşim alanındaki potansiyel otopark sıkıntısı göz önünde bulundurularak açık ve kapalı otopark olanakları sağlanmış ve iki ayrı bölgede çözülmüş. Aura Design Studio tarafından tasarlanan Yaşamkent Ticaret Merkezi’nin stratejik konumuyla ve kent yaşamına uyum sağlayan mimarisiyle bölgenin önemli ticari merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanmış.
Merkez Bankası o rakamları açıkladı! Konut ve taşıt kredileri...
Gaziantep'te 400 bin TL'den başlayan fiyatlarla imarlı arsa fırsatı!
EYT’de son durum ne? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıkacak mı? Uzman isim ne dedi?