28 / 04 / 2024

Yaşar Aşçıoğlu: Ali Sami Yen arazisine yapılacak proje yakında başlayacak!

Yaşar Aşçıoğlu: Ali Sami Yen arazisine yapılacak proje yakında başlayacak!

Yaşar Aşçıoğlu: İnşaat yakında başlayacak. Ofiste devrim yapacağız. Yüzde 75 'i 1+1 olacak. Kulelerden yer almak için para yetmeyecek!.. Babamdan kalan para zaten bana yeter, dedi...



Ali Sami Yen Stadı 'nın arazisini satın alan ve yanındaki likör fabrikasıyla birleştirip muazzam büyüklükte bir projeye imza atmaya hazırlanan ünlü müteahit Yaşar Aşçıoğlu, önemli açıklamalar yaptı.

Bugün gazetesinin sorularını yanıtlayan Aşçıoğlu, Galatasaraylı yöneticilerin geçtiğimiz günlerde stadın yanındaki GS Store çadırının arazisini teklif ettiklerini söyledi. Ancak kabul etmediğini belirtti. Gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Daha önce oraya ben talip olmuştum. Zaten alsaydım, o bölgeyi de yeşil alanımızın içine katacaktım. Fakat vazgeçtim. Hatta geçenlerde bizzat kendileri teklif etti. Kulüplerle iş yapmak çok zor. Sütten dilim yandı, yoğurdu üfleyerek yiyorum. Beşiktaş 'ın geleceğini Fulya 'da inşa ettik. Selenium Twins binalarını son teknoloji ile yaptık. Açık söylüyorum, bizden başka hiçbir firma bu işe girmezdi. Bunu Beşiktaşlı üst düzey yöneticiler de söylüyor. Ama yine de bir bit yeniği aranıyor. Bundan sıkıldım. ”

Sami Yen arazisine yapılacak 'residance'ların satışı ne durumda

- Aşağı yukarı mevcut proje kadar talep topladık. Yoğunluk 1+1'e. Yüzde 75'i 1+1, gerisi 2+1 olacak. Ama bunlar istenilirse birleştirilebilir. Yani 2-3 daire alıp bunları birleştirebilirsiniz.

Her yapılan yeni yapı en son yeni teknoloji ile donatılıyor kuşkusuz. Buranın farkı ne olacak

-Farkı Aşçıoğlu ve ortakları. Biliyorsunuz biz bu projede Torunlar ile ortağız. Bir de Dünya Göz Hastanesi'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu bizimle bareber. SELEN TWİNS siteleri ile 'Avrupa'nın en prestijli binası' ödülünü aldık. Burada da ilk kez yapılacak bir ofis sistemi kuracağız. Bu ofis sistemi ile bir çığır açacağız.

Herkese satılmayacakmış, doğru mu

- Paran çok olabilir, az olabilir. Biz diyoruz ki, bizim binalarımız aynı kültürdeki insanların aynı çatı altında toplandığı binalar olsun. Biz bunu 1970'lerde de 80'lerde de 90'larda da böyle yapıyorduk. Toplamda 59 bin metrekarelik bir alanımız var. yapıyor. Bu alanın yaklaşık 6 bin metrekaresinde bina yükselecek. Kalan kısmı da meydanların oluştuğu, halkın sosyalleştiği, kayak yaptığı bir yer olacak. İstesek 10 bin metrekaresine bina yapabilirdik.

İlk yapınız neydi

-İlk yapıyı babamla birlikte yapmıştık. Mecidiyeköy'de bir sokakta.. Babam müteahhitti ama biz bilindik müteahhit çocuğu gibi yaşamıyorduk. çalışıyorduk. Benim adım, 'Sözünün bir fazlasını yapan inşaatçı' diye çıkmıştır. şžimdi Ali Sami Yen projemizi göreceksiniz; İstanbul'un silüetine etki eden bir projedir. Burada biz, para kazanmayı ön planda tutan bir düşünce içinde değiliz. Hayatımın hiçbir döneminde de olmadım zaten.

10 MİLYON İSTANBULLU ÖLÜR

Ömrü yüzyılları aşacak yapılar yapıyoruz. Japonya'da deprem oldu; 8.9 şddetinde. İstanbul'da 8 veya üzerinde bir deprem olması halinde ölü sayısı 10 milyon! Mevcut binaların nasıl yapıldığını biliyorum. Hepsi yıkılır. Yeni yapılanların hepsinin altına ise imzamı atarım. Meslektaşlarımın yaptıkları dahil. Kuralına göre yapılan hiçbir binayı, hiçbir deprem yıkamaz. Allah korusun, İstanbul 'da bu deprem olsa, ülke bölünür! Herşeyimizle çökeriz.

Depreme dönük çalışmalarını nasıl buluyorsunuz

-Ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak engelleniyorlar. Yapmak istediklerinin yüzde 20'sini ancak yapabiliyorlar. Allah bize 12 yıllık kredi verdi. Kullanamadık. Kullandırtmadılar. Sivil toplum örgütleri her türlü projeye dava açıyor.   Bir yapı bakanlığı kurulmalı. Bayındırlık Bakanlığı var ama her belediye kendine göre planlar yapıyor, geçiriyor ya da geçiremiyor.  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar meclise girerse, Yapı Bakanlığı 'nın başına geçmeli. Bayraktar'ın da mutlaka yanlışları vardır. Ama bu kadar iş yapıp da yanlış yapmamak da mümkün değildir.   Bu ülke, bir ayağın mezarlıkta bir ayağın cezaevinde olmadan yönetilecek bir ülke değildir.

TRABZON MAçLARINDAELEKTRİK DİREĞİNE çIKTIM

Bu projede ister istemez Galatasaraylılar kendileri için bir öncelik bekliyorlar. Bir nesil burada büyüdü. Galatasaraylılar için bir ayrıcalık olacak mı

-Projemizi çizen mimar Emre Arolat. Kendisi Galatasaray'ın kongre üyesi. Ama ben ticaret yapıyorum. Orada herkesin hatırası var ama hiç kimsenin benden daha fazla hatırası olmaz. Orada top oynadım,   maça gittim, kaçak olarak demirlerin arasından stada girdim, gazoz sattım. Hatta arkada gecekonduların yanında küçük bir havuzcuk vardır, orada havuza girerdik. Ben burada Fenerbahçelisine de, Galatasaraylısına da, Beşiktaşlısına da, Trabzonsporlusuna da yer satacağım. Ben Trabzonsporluyum. Müşterilerimi irite etmemeliyim.

Anılar derken..

Mesela amigoluk bile yaptım. Trabzon seyircisini coşturmak için kapalının üstüne, bir de eskiden elektrik direkleri vardı, onlara çıkardım.

Galatasaray tandanslı talepler arttı mı, azaldı mı

-çok enteresandır, herkesin çok, Galatasaraylılar 'ın az talebi var. Beşiktaş kulelerinde ise çok Galatasaraylıya yer sattım.

BAşžBAKAN ERDOĞAN GALATASARAYLILAR 'IN HAYATINI KURTARDI

“1999 'dan sonra orada maç yapılmamalıydı. Başbakan ve TOKİ insanların hayatını kurtardı. Dayanamayıp maçlara gittiğimde, insanlar zıplarken, gözümle kapı arardım; çökerse nereden kaçarım diye ”

Siz daha önce 'Ali Sami Yen'i yıkmak zorundaydık. Ben bir yapı röntgeni çektirmiştim ama açıklayamıyordum. İyi ki Galatasaray buradan çıktı' demiştiniz. Söküm işlemleri yapılırken neler gördünüz

-Samimi olarak bir şey söylemek istiyorum. 1999'dan sonra orada maç oynanmaması lazımdı. O kadar seyirciyi oraya hangi cesaretle doldurdular anlamış değilim. Ben bunu daha önceden de tahmin ediyordum ama bu kadar olduğunu bilmiyordum.

Siz bunu hiç başkanlarla veya yöneticilerle konuştunuz mu

-Onlar da biliyor. Sanki Adnan Polat bilmiyor mu!...

Peki neden bu cesareti gösterdiler Biz basın tribününde sayısız maç izledik kendisiyle..

-Ben de izledim ama korkuyordum. Her seyirci zıpladığında yüreğim ağzıma gelirdi. Düşünürdüm ki çökerse sahaya kendimi nasıl atarım. Genelde hep şeref tribününde seyrettiğim için orada bir kapı vardır solda. Oradan nasıl hızla kaçarım diye düşünüyordum.

O zamanlar bunu dile getiremiyor muydunuz

-Söylesem Galatasaray'a zarar vermiş olurdum. Aslına bakarsanız şöyle söyleyebiliriz 'Başbakan ve TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar Galatasaraylıların hayatlarını kurtardı'. Bana göre öyle.

YOL TARAFI, 3 HAFTA SONU KAPALI

Söküm ve yıkımda sizi en çok zorlayacak bölge neresi olacak

-Yol tarafı.

Nasıl yapacaksınız

-Mecburen bir hafta sonu izin alıp stadın yanındaki dar yolu kapatacağız ve öyle yıkacağız. çünkü yolun üstüne çıkıyor neredeyse stat. E5'i etkilemeyecek yıkım. çünkü aramızda yaklaşık bir 6-7 metre mesafe var.

Kaç günde biter kale arkasının yıkılması

-3 hafta sonunda bitiririz orayı.

ARAMIZDA HATIRA MAçI YAPTIK

Kulübün sizden özel bir isteği oldu mu yıkıma dair

-Tuğlalara dair bir istekleri oldu. Tuğlaların da çıkamayacağını Adnan Polat biliyor zaten. Olmaz, çıkmaz o tuğlalar oradan. çimleri beden terbiyesi aldı.

Kendinize bir şey aldınız mı

-Resim aldım. Fotoğraf çektirdim top oynadık ve bir veda maçı yaptık. Basına duyurmadık.

İşçilerle mi

-Hayır profesyonel bir takıma karşı Aşçıoğluspor maç yaptı. Yenildik. Profesyonellerle, eski futbolcularla hatıra maçı yaptık. Ali Sami Yen'e veda maçı yaptık. İşin doğrusu orada hatıra alınacak bir şey de kalmadı.

MANİKÜRÜMÜ ES GEçMEM

'Kişisel bakım masrafım 400-500 bin lira' demişsiniz. Bu doğru mu

- Manikürümü, Pedikürümü yaptırırım. Cilt bakımımı yaptırırım. Masajıma giderim. Her sabah mutlaka cilt bakımımı yaparım. Elimden geldiği kadar yürüyüş yaparım. Ormana gider spor yaparım. şžimdi at binmeye başladım. Kilyos tarafında bir çiftliğim var. Yani kendime bakmayı seviyorum.

Bu işinize enerji olarak yansıyordur herhalde

-Tabii ki. çünkü başka bir şey yapmıyorum ki. Gece dışarı çıkmam. Gece hayatım yok. Eğlencem yok. Benim bir tek hayvan sevgim var.

ZANNEDİLDİÄžİ KADAR çOK PARA KAZANMIYORUZ

Başka sektörlerde yatırımınız var mı

-Petrolde var. Ben aşık olduğum işi yapmak istiyorum. Ben bir işime genç bir kadının, genç bir erkeğin aşık olduğu gibi aşığım. Ben bir sanat ifşa ediyorum. Kendimi bir sanatçı olarak değerlendiriyorum.   Kendimi bu işi para kazanmak için yapan biri olarak görmedim. Gençliğimde de görmedim. Para kazanmak için yapılacak çok iş var. Bu meslekte dışarıdan görüldüğü kadar para yok. Prestiji ve ağırlığı var. Benim yeterli param zaten vardı. Babamdan kalan para, bana da çocuğuma da torunuma da yeter. 50 yaşına geldim. Hayatı, insanlarımı seviyorum. Ben istiyorum ki ülkem dünyanın lideri olsun.

GEYİK 10 GÜNLÜK HASTANE BAKIMINA RAĞMEN KURTARILAMAMIşž

Aşçıoğlu 'nun Fulya 'daki rezidansların 22 'nci katındaki ofisinde ilginç bir köşe var. İki yavru ceylan ve geyikle donatılmış, minik bir orman adeta!.. Hemen sorduk tabi “Onları avlamadınız değli mi ”.. Güldü.. Anlattı: “Kilyos 'da çiftliğim var. Amerikan Dama Dama geyiğimi, babası öldürdü. Boynunu kırdı. 10 gün hastanede baktırdım. Kurtaramadık. Ceylanım da bir gök gürlemesinde korkup kendini çarptı. Narin hayvanlar. çok üzüldüm. Ber daha narin hayvan bakmayacağım. Ama onları unutamadım. Doldurma tekniğiyle buraya koydum ”

RÖPORTAJ: Ahmet KONANç / TELEGOL


Geri Dön