Sektörel

Yaşar Aşçıoğlu: Bina yenileme yasaklansın!

Türkiye genelinde gerçek anlamda kentsel dönüşüm olmadığını söyleyen Yaşar Aşçıoğlu, "Kamu, 'Bina yenileme yasak, büyük ölçekte ada bazında kentsel dönüşüm yapılacak' desin. Yoksa tabut gibi evlerde yaşamaya devam ederiz" dedi.

6.5 milyondan fazla konutun yenilenmesi hedefiyle başlayan kentsel dönüşüm hamlesi tartışılmaya devam ediliyor. Kentsel dönüşümün büyük fırsat olduğunu ancak hatalı bir yol haritası seçildiğini belirten Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Yaşar Aşçıoğlu, belediye ve bakanlık yetkililerine bir öneride bulundu. Bina bazında yapılan yenileme çalışmalarının gerçek bir dönüşüm sağlamadığmı belirten Aşçıoğlu, "Kamu yetkilileri bana bir şey olur korkusu ile risk almıyor. Herkes elini taşm altına koysun. 'Bina bazında dönüşüm yasak, ada bazında yapacağız' desinler. Böylece yeşü alan artar ve sağlıklı yapılar inşa edilir" dedi. Şirket olarak Ataköy'de kentsel dönüşüm projesi geliştirdiğini ancak bunun da ada bazında olmadığmı belirten Aşçıoğlu, piyasa koşullannın inşaat firmalarını bu tip işlere zorladığını dile getirdi. 



TABUT EVLER YAPTIK 

1999 depremi öncesi yapılan binalann riskli olduğunu belirten Aşçıoğlu, o dönemüı koşulları ile yapılan binaların biran önce yıkılması gerektiğini dile getirdi. Kentsel dönüşümde sürecin ağır ilerlediğine dikkat çeken Aşçıoğlu, "O binaların nasıl yapıldığını biliyorum. Çünkü onu yapanlardan biri de benim. O dönemin imkanı üe yapılan her ev tabut. İnsanların tabutta yaşamaması için dönüşümü hızlandırmak şart" dedi. 




İŞ YAPAN ADAM LAZIM 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediye yetkililerinin bu konuda radikal adımlar atması gerektiğini belüten Aşçıoğlu, "İstanbul inşaatçılar Derneği'nin Onursal Başkanı olarak söylüyorum; Bu ülkede yönetici olmak, belediye başkanı, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı olmak risk almayı gerektüir. Bü ayağınız cezaevi, bir ayağınız mezarda olacak. Yanlış yapmaktan korkarsanız hiç iş yapamazsınız. Artist adama değil, iş yapan adama ihtiyacımız var" diye konuştu. Yoğunluk artmadan kentsel dönüşüm yapılması için süreci kamunun yönetmesi gerektiğini belirten Aşçıoğlu, kamuya ait arsaların satüarak kaynak oluşmasının mümkün olduğunu söyledi. 



Aşçıoğlu, "Örnek olarak İETT garajını düşünelim. Bu arsanın 150 milyon dolara satüsa, o parayla aynı alanda 300 dönüm alan dönüşür. Hem yoğunluk artmaz hem de riskli binalardan kurtuluruz" dedi. 



PARA İÇİN İNŞAAT 

İnşaat sektörüne başka iş kollarında giren yatırımalar olduğunu, bunun önümüzdeki donemde sorunlara neden olacağını söyleyen Yaşar Aşçıoğlu, "Sadece para kazanmak için inşaata giriyorlar. Bu işi bilmeyenler büyük rant var sanıyor. Eskiden 5-6 katlı bina vardı. Şimdi iş bilmeyenlerin 30-40 katlı binaları var. Örneğin Polat Tower'da olan yangın bu iş bilmeyenlerin binasında olsa katliam olurdu. Çünkü işi bilmiyor ve teknik hatalar yapıyorlar" dedi. 



Ataköy'e 2. proje 

ATAKÖY'deki ilk projeleri olan Selenium Ataköy'den sonra, aynı bölgede ikinci projeye başladıklarını söyleyen Yaşar Aşçıoğlu Selenium Ataköy'de 320 dairenin yüzde 75'ini sattıklarım belirtti. Aşçıoğlu, "Selenium Retıo için talep topluyoıuz. 390 dairelik yeni projemizde ofis ve dükkanlara da yer vereceğiz. İki projeye 100 milyon dolaı yatırım yapıyoruz" dedi. 



Sarıyer'de kentsel dönüşüm projesi geliştirmek için arsa aldıklarını, belüten Aşçıoğlu, Ataköy-Bakırköy hattı. Şişli ve Beşiktaş'ta da kentsel dönuşıunle ilgilendiklerini dile getirdi. Bodrum'da da arsa aradıklarını söyleyen Aşçıoğlu, Dubai'de de bir ofis açacaklarını açıkladı. 



Sivriada'ya heykel 

İSTANBUL'un sembol biı yapısı olmadığmı belirten Yaşaı Aşçıoğlu, bunu inşa etmeye talip olduklarını dile getirdi. Sivriada'ya bü yapı inşa etmek istediklerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştıklarını belirten Aşçıoğlu, "Fatih Sultan Mehmet'in bir heykelini yapsak. Boş atıl duran ve kimsenin haberinin olmadığı ada turizm merkezi haline gelse ne güzel olur. Fatih Sultan Mehmet'in at üzerinde heykelini yapar, kavukları üstünde de yürüyüş yolları inşa ederiz" dedi. 



Hürriyet - Gülistan Alagöz