06 / 05 / 2024

Yaşar Doğu anısına Samsun'da anıt müzesi yapılıyor!

Yaşar Doğu anısına Samsun'da anıt müzesi yapılıyor!

Vali Aksoy, 'Anıt müzenin inşaatı,  çalışmalarda yaşanan bazı sorunlar nedeniyle yarıda kaldı. İnşaatın projesinin  revize edilerek tamamlanması için çalışıyoruz.' dedi



 Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şžampiyonu güreşçi Yaşar Doğu, ölümünün 50. yılında doğum yeri Samsun"un Kavak ilçesinde anıldı.
               
Yaşar Doğu Mahallesi"ndeki Yaşar Doğu Spor Salonu"nda düzenlenen anma  törenine Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Yaşar  Doğu"nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı  Mehmet Kocatepe, Kavak Belediye Başkanı şžerif Ün, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, İl Gençlik ve Spor Müdürü Ömer Altınsoy ile diğer davetliler  katıldı.
               
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı"nın okunmasının ardından konuşan Vali  Hüseyin Aksoy, ölümünün üzerinden yarım asır geçen Yaşar Doğu"nun birçok başarıya  imza attığını söyledi.
               
Yaşar Doğu"nun spor tarihinin efsane isimlerinden birisi olduğunu ifade  eden Aksoy, şunları kaydetti:
               
'Yaşar Doğu gerçekten spor tarihinin efsane isimlerinden birisidir.  Milli mayo ile mücadele ettiği 47 müsabakanın 46"sını kazanmış bir sporcudur.  Yaşar Doğu, her sporcuya nasip olmayan başarılar elde etmiştir. Yaşar Doğu,  sporcu kişiliğinin yanı sıra antrenörlük kişiliğiyle de önemli çalışmalar  gerçekleştirmiştir. Onun talebeleri de Türkiye ve dünyada önemli başarılara imza  atmıştır.'
               
Yaşar Doğu"nun başarılarının yaşatılması için Kavak"ta anıt müze  çalışması başlatıldığını da vurgulayan Vali Aksoy, 'Anıt müzenin inşaatı,  çalışmalarda yaşanan bazı sorunlar nedeniyle yarıda kaldı. İnşaatın projesinin  revize edilerek tamamlanması için çalışıyoruz. Müze şeklinde onun adının  yaşatılacağı bir ortamı en kısa sürede ortaya koymaya çalışacağız' dedi.
               
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni de Yaşar Doğu"nun sadece  Samsun"un değil bütün Türk milletinin gurur duyduğu bir sporcu olduğunu  kaydetti.
               
Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kocatepe ise Yaşar Doğu"nun  yetiştiği Samsun"da güreş takımının olmamasının çok üzücü olduğunu söyledi.
               
Kocatepe, '2016 yılında yapılacak olan olimpiyatlarda Kavak"ta bulunan  Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi"nden yetişen sporcuların olimpiyat  şampiyonluğunda dereceye gireceğine inanıyorum' dedi.
               
Yaşar Doğu"nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu da Yaşar Doğu"nun 'Ben Türk  güreşine yeterince hizmet edemedim' duygusu ile gözlerini dünyaya yumduğunu  belirterek, 'Günümüzde sporcuların bu ahlak erozyonunda, paranın çok fazla öne  çıktığı dönemde, bizim Yaşar Doğu gibi dünyaya gözlerini yumarken bile vatanına,  milletine hizmet edemedim duygusunu yaşayan sporculara ihtiyacımız var' diye  konuştu.
               
Anma etkinliği kapsamında Samsun ve Amasya Güreş Eğitim Merkezi sporcularının katılımı ile güreş karşılamaları gerçekleştirildi.
               
-YAşžAR DOĞU-
               
1913 yılında Kavak"ın Karlı köyünde doğan Yaşar Doğu, Türk güreş tarihine  efsane bir isim olarak adını yazdırdı.
               
Ay-yıldızlı forma altında çıktığı 47 karşılaşmanın 33"ünü tuşla kazanma  başarısı gösteren Yaşar Doğu, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğunun ardından  güreş yaşamını antrenör olarak sürdürdü.
               
Doğu, 1961 yılında Ankara"da geçirdiği bir rahatsızlık sonucu hayata veda  etti.
AA


Geri Dön