28 / 04 / 2024

Yasin Kartoğlu: Başakşehir'de 7 tane metro hattı olacak!

Yasin Kartoğlu: Başakşehir'de 7 tane metro hattı olacak!

Başakşehir’in mevcut Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti’den yeniden aday gösterildi. İşte Yasin Kartoğlu'nun hayata geçireceği projeler...



Başakşehir’in mevcut Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde AK Parti’den yeniden aday gösterildi. Posta gazetesi yazarı Alev Gürsoy Cimin, Yasin Kartoğlu'yla bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj...


Doğaya saygılı yapılaşması, geniş rekreasyon alanları ve Şamlar Ormanı ile İstanbul’da en fazla yeşil alana sahip Başakşehir’deyiz. Mevcut Başkan Yasin Kartoğlu’nun neredeyse 1 gününü takip ettik. 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden aday gösterilen Başkan Kartoğlu’nu vatandaşlar çok seviyor. Yaptığı büyük projeleri anlatırken gözlerinin içi gülen Başkan Kartoğlu, “Devasa projelerden çok, gönül belediyeciliğini önemsiyorum. Proje yapmak zaten görevim. Önemli olan sevgi dilini yakalamak, vatandaşa yakın olmak” diyor. Sadece AK Partili seçmen tarafından değil, CHP’li seçmen tarafından da çok sevilen Başkan Kartoğlu’yla ‘Hacı Bektaş-ı Veli Cemevi’nin açılışına da katıldık. En çok dikkatimizi çeken de oradaki birlik ve beraberlik oldu. Millet bahçelerinden kütüphanelere, dev hastane projesinden ulaşım hizmetlerine kadar yapılan diğer büyük hizmetleri de Başkan Kartoğlu’ndan dinledik...

-Başakşehir’e nasıl bir seçim havası hakim?

Seçimle ilgili çok fazla bir çalışma yapmıyorum. Çünkü göreve geldiğim günden bu yana çok yoğun bir şekilde sahadayım zaten. O günden bu yana gönüllere girmek için hiç durmadan çalıştık. Ev ziyaretleriyle, samimi muhabbetlerimizle halkımızla aramızda bir sevgi dili oluşturduk. Şimdiye kadar da olumsuz bir şey yaşamadık. Saha güzel, avantajlarımız yüksek. İnsanların bana olan sıcaklığını gözlerinde görüyorum. Bu da bana enerji veriyor. Sürekli sahada olduğum için de anket yaptırmıyorum. Biz vatandaşımızın sıcaklığını hep hissediyoruz zaten. 10 yıllık belediye tecrübem var. İşin mutfağından geldim. Ama daha da önemlisi küçük yaşlardan beri çalışma hayatının içindeyim. 15 yaşında işyeri sahibi oldum mesela. Hayata erken atıldığım için halkla nasıl iletişim kurulması gerektiğini biliyorum.

GENÇLERE YATIRIM YAPIYORUZ

-Gençlere de çok önem verdiğinizi biliyoruz…

Gençlik Olimpiyatları projemiz var. 15 bin genç; sporda, sanatta, teknolojide yarışıyor 6 ay boyunca. Bu projeyle hedefimiz şu; her gencin bir meşguliyeti olmasını sağlamak. Böylece sokaktaki kötü alışkanlıklardan uzak kalacaklar. Ve raporlar da gösteriyor ki, madde bağımlılığı ilçemizde çok düşüyor.

-CHP’lileri nasıl ikna ediyorsunuz?

Başakşehir öyle bir yer ki, şehir içine gittiğinizde bir an önce Başakşehir’e kaçasınız gelir. Sessiz, sakin ve huzurlu bir bölgedir. Burada insanlar gerçekten nefes alır. Engellisinden, yaşlısına herkese dokunuyoruz, destek oluyoruz. Demografik yapımız da çok farklı. CHP’li seçmen oranımız çok yüksek. Ama dediğim gibi herkesi kucaklıyoruz. Kimseyi ötekileştirmeden, hizmet ediyoruz.

7 METRO HATTIMIZ OLACAK

-Ulaşım açısından İstanbul’un en rahat ilçelerinden de bir tanesi Başakşehir. Ulaşım yatırımları devam edecek mi?

Şu an ilçemizden geçen 3 metro hattımız var. 4 tane de yapılıyor. İkisi 2 yıl sonra tamamlanacak. Bu konuda da kıskanılacağız sanırım. İstanbul’da 1 metro hattı olan ilçe sayısı bile çok az. Düşünün biz de 7 tane olacak. Öte yandan Halkalı Banliyö Treni’de başladı biliyorsunuz. Bu trenden havaalanına giden hat ilçemizin ortasından geçiyor.

-İlçenin en büyük sorunu nedir?

Büyük bir sorunumuz yok. Sadece 2 mahallemizi de yenileyip, deprem riski taşıyan alan bırakmayacağız. İlçemizde spor, sağlık, sanayi, eğitim, yeşil alan en üst seviyede. Aynı zamanda Orta Doğu ve yakın çevremizin teknoloji üretim merkeziyiz. Fikri olan kişilerle ticari firmaları buluşturuyoruz. Teknoloji de üretiyoruz orada. Mesela yer altı çöp konteynır sistemimizle 45 saniyede toplama yapıyoruz. Bizim çöp bidonlarımızın tamamı merkezden takip edilir. Doluluk yoksa kamyon gitmez.

YEŞİL ALANDA AVRUPA'YI SOLLADIK

-Siz de gençsiniz, ilçe de. Genç bir ilçenin avantajlarını yaşıyor musunuz?

Modern bir şehirleşme kuruluyor ilçemizde. Marka olduk. Sosyal ve ticari alanlardan, yaşam alanlarına kadar her şey var burada. Tam bir modern şehir örneği. Aynı konsepti şimdi Hoşdere bölgemizde yapıyoruz. Öte yandan yeşil alanımız çok. İstanbul’da bakılabilir yeşil alanı en fazla olan ilçeyiz. Kişi başına düşen yeşil alan miktarımız 21 metrekare. Avrupa ortalaması 13 metrekaredir. Yani neredeyse Avrupa ortalamasının iki katına ulaşmışız. Hedefimiz 30 metrekareye çıkmak. Her yıl yüzde 7 ile yüzde 9 aralığında büyüyoruz, göç alıyoruz. Bu yıl da nüfusu en çok artan ilçe olduk. Tüm bu veriler ne kadar avantajlı bir ilçe olduğumuzu gösteriyor.

-Kazandığınız takdirde yeni dönemde neler yapmak istiyorsunuz?

En büyük hedefim, metrekareye düşen inşaat miktarını korumak. Siz bu miktarı çok arttırırsanız, ucube binalar ortaya çıkar. O yüzden inşaat miktarının yükselmesine izin vermeyeceğiz. Öte yandan zaten çok büyük projelere imza attık ve atmaya devam edeceğiz. Mesela 2 bin 870 yatak kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük hastanesi Başakşehir’de inşa ediliyor. Arkasındaki alanda Türkiye’nin en büyük Spor Adası inşaatı da başladı. Kadınlarımız için de sosyal alanlar kuruluyor şu an. Üniversitemizin de inşaatı başladı. 2 yıl sonra bitecek. İçinde milyonlarca kitabın olacağı Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi bulunacak. Öte yandan Haliç Kongre Merkezi gibi bir kongre merkezinin de projesi tamamlandı. Anlayacağınız biz büyük düşünüyoruz ve şehrin 50 yıl sonrasını planlayarak projelerimizi hayata geçiriyoruz.

Yasin Kartoğlu kimdir?


Geri Dön