Yaşlılık aylığını 65 yaş üzeri herkes alabiliyor mu? 2023 yılında kaç TL oldu?
Yaş şartı bulunan yaşlılık aylığını almak için bir dizi başka şartı daha yerine getirmek yeterli oluyor. Devletin ihtiyaç sahibi vatandaşları desteklemek amacıyla yaptığı bir dizi ödemeden biri olan yaşlılık maaşı ya da diğer adıyla 65 yaş aylığı, şartları yerine getiren herkese düzenli olarak ödeDevlet, ağırlıklı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kanalıyla ihtiyacı olan, maddi durumu yetersiz vatandaşlara destek ödemeleri gerçekleştiriyor
Belli bir yaşın üzerinde bulunan vatandaşlara, yapılan incelemelerin olumlu sonuçlanması halinde yaşlılık aylığı ya da diğer adıyla 65 yaş üzeri aylığı bağlanıyor.
Devlet, ağırlıklı olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kanalıyla ihtiyacı olan, maddi durumu yetersiz vatandaşlara destek ödemeleri gerçekleştiriyor. Bu ödemeler arasında yaşlılık aylığı, engelli bakım parası, çocuk parası, doğalgaz ve elektrik desteği gibi pek çok farklı ödeme kalemi bulunuyor.
65 yaş üzerine yapılan maaş ödemeleri ise, şartları yerine getiren ve durumunu belgelendiren tüm vatandaşların yararlanabildiği bir destek türü.
Peki yaşlılık aylığı verilmesi için yaş dışında yerine getirilmesi gereken şartlar neler? Yaşlılık aylığını kimler alabilir?
BU ŞARTLARI YERİNE GETİREN HERKESE ÖDENİYOR
Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan destek ödemeleri ve aylıkları arasında yer alan yaşlılık maaşı, 65 yaş üzerindeki kişilere ödeniyor. Peki bu ödemeyi almak için başka hangi şartları yerine getirmek gerek?
1. 65 yaşından büyük olmak,
2. Emekli Sandığı, SSK ya da BAĞ-KUR dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olup buradan geliri ya da aylığı olmamak,
3. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna halihazırda prim ödemiyor olmak,
4. 2022 sayılı yasada belirtilen muhtaçlık sınırından az gelire sahip olup, bu durumu Valiliklerce veya kaymakamlık tarafından tespiti yapılmış vatandaşlar 65 yaş aylığına başvuru gerçekleştirebilir.
NEREDEN ALINIYOR?
Yaşı 65’den fazla olan ve yaşlılık aylığı almak isteyen vatandaşların izlemesi gereken adımlar şöyle;
Valilik ya da Kaymakamlıklarda bulunan başvuru evrakları doldurulur.
İl veya ilçe idare kurullarına gidilerek muhtaçlık kararı belgesi çıkarılır.
Tamamlanmış olan tüm belgelerle birlikte SGK’ya gidilerek buradan Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapılır ve evraklar teslim edilir.
Başvurunun ardından SGK, yaptığı inceleme sonucu yaşlılık maaşı alıp alınamayacağına yönelik karar verir.
İstanbul’da depremi en çok bu ilçeler hissedecek!
Benzin ve motorin fiyatlarına zam geldi mi? Kaç TL oldu? 12 Şubat 2023 Fiyat Listesi
Çoğu kimse bilmiyor! Bunları yaparak EYT’den emekli olabilirsiniz!
Böyle yardım görülmedi! Bakanlık, tam 200 bin TL ev onarım desteği veriyor! Geri ödeme yok!