Yassıada demokrasi müzesi oluyor
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada nın demokrasi müzesi yapılması için düğmeye basıyor. Günay, 25, 26 ve 27 Temmuz da incelemeler yapmak üzere adaya gidecek
BAşBAKAN Tayyip Erdoğan 'ın demokrasi müzesi yapılmasını istediği Yassıada 'ya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile gitmeye hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılanarak idam edildikleri Yassıada ve Sivriada 'nın müzeye dönüşmesi için ilk adımı atacak. Günay, şöyle konuştu: 25, 26 ve 27 Temmuz 'da İstanbul 'a gideceğim. Taraflarla Yassıada ve Sivriada 'yı gezeceğiz. Yargılamaların yapıldığı, tutuklamaların gerçekleştiği alanlarda bir müze düzenlemesi yapmamız gerekiyor. Tabii ben mekanı gezdikten ve bilgi sahibi arkadaşlarımızla konuştuktan sonra daha kalıcı projeleri açıklayacağım. Ön düşüncem bir demokrasi müzesi olacak.
Proje şekillenecek
Demokrasi yolunda sarf edilmiş emeği anlatan, özgürlüklere vurgu yapan yeni meknlar oluşturacağız. Kongre, kültür merkezi, belki bir butik otel, sergi alanları, çeşitli kültür etkinliklerinin yapılacağı başka alanlar oluşturmayı planlıyoruz. Orada hangi binaları koruyabileceğiz, hangi binaları kaldıracağız, ne kadar bir alan çıkacak, incelemeler sonrasında bunları göreceğiz ve bir proje yapacağız. Ondan sonra uygulamaya başlayacağız. Ne zaman bitirileceğini öngöreceğiz.
27 MAYIS 'TA NE OLMUşTU
27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Demokrat Parti (DP) yöneticileri Yassıada 'da kurulan olağanüstü mahkeme tarafından yargılandı. 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından kurulan Yüksek Adalet Divanı, davaya 14 Eylül 1960 'ta başladı. Aralarında Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes 'in de bulunduğu yaklaşık 500 sanık, Anayasa 'yı ihlal ve diğer suçlardan 11 ay süren yargı sürecinde hkim önüne çıktı. 15 Eylül 1961 'de son duruşmasını yapan mahkeme, Celal Bayar, Adnan Menderes, eski TBMM Başkanı Refik Koraltan, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan başta olmak üzere 15 sanığı ölüm cezasına çarptırdı, Milli Birlik Komitesi yalnızca üç ölüm cezasını onayladı ve Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan İmralı Adası 'nda idam edildi.
Hürriyet