Kent Haberleri

Yassıada, yıllık 4.2 milyon TL'ye Albayrak Grubu'na kiralandı!

Adı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2013 yılında "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" şeklinde değiştirilen Yassıada’nın işletmesi Albayrak Grubu’na verildi.Albayrakların Yassıada için yılda 4

Adı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2013 yılında "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" şeklinde değiştirilen Yassıada’nın işletmesi Albayrak Grubu’na verildi. Albayrakların Yassıada için yılda 4.2 milyon Türk Lirası işletme bedeli ödeyeceği kaydedildi. Ayrıca tahsis süresinin de 20 yıllık olduğu belirtildi.

Türk siyasi tarihini derinden etkileyen 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Demokrat Partili siyasetçilerin yargılamalarının yapıldığı ve adı dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' şeklinde değiştirilen Yassıada’ya bir otel yapılmıştı. 

Cumhuriyet'ten Murat Ağırel'in haberine göre, adada yapılan projeyi MESA şirketi üstlendi, projenin mimarisini de AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışta teşekkür ettiği AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve eşinin sahip olduğu Arme Concept adlı firma üstlendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği şirketi 29 yıllığına “yap-işlet-devret” modeliyle işlettiği Yassıada’yı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 18 Ocak 2023 tarihinde iade etti.

Şimdi de Yassıada, Albayrak Grubu’na geçti. 14 Şubat 2023 tarihinde 103 bin 750 metrekare yüzölçümlü hazine taşınmazıyla 10 bin 43 metrekarelik dolgu alanı üzerinde 324 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel tesisi yıllığı 4.2 milyon Türk Lirası bedel üzerinden 20 yıllığına Birun Ada Otelcilik Turizm A.Ş’ye kiralandı.

Aktarılan detaylara göre, 2022'de kurulan Birun Ada isimli firma, Albayrak Turizm Seyahat İnşaat A.Ş’ye ait. Albayrak Turizm yönetim kurulunda Nuri Albayrak, Mustafa Albayrak, Muzaffer Albayrak ve Mesut Muhammet Albayrak var.

MALİYETİ  140 MİLYON DOLAR

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker Demokrasi ve Özgürlük Adası’ adı verilen Yassıada’nın doğallığını mahveden projenin yatırım tutarı 140 milyon 476 bin 765 dolar olduğunu yazmıştı. Yine verilen detaylara göre, Yassıada’nın bugünkü kurla maliyeti 2 milyar 600 milyon TL.

Albayrak Holding kamudan son 11 senede yaklaşık olarak 7 milyar Türk Lirası değerinde 437 ihale aldı. 

BİRUN ADA İSİMLİ FİRMA KİMİN?

Firma 2022 yılının Aralık ayında kurulmuş. Firma sahibi Albayrak Turizm Seyahat İnşaat A.Ş ye ait. Albayrak Turizm Yönetim Kurulu Nuri Albayrak, Mustafa Albayrak, Muzaffer Albayrak ve Mesut Muhammet Albayrak’tan oluşuyor.

Demokrasi ve Özgürlük Adası’ndaki lüks otel kapılarını açtı!

Yassıada Yasası yürürlüğe girdi!

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açıldı!