06 / 05 / 2024

Yassıada'da müze, Sivriada da amfitiyatro yapılacak!

Yassıada'da müze, Sivriada da amfitiyatro yapılacak!

Yassıada ve Sivriadanın Demokrasi Adası olarak yeniden düzenlenmesi projesinin ilk adımı dün atıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bölgeyi gezerek yol haritasını açıkladı



BAŞBAKAN Tayyip Erdoğanın seçim öncesi açıkladığı Yassıadanın Demokrasi Adası olarak yeniden düzenlenmesi projesinin ilk adımı dün atıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinden Kültür ve Turizm Bakanlığına devri gerçekleştirilen Yassıada ve Sivriadanın (Hayırsızada) üzerinde önce helikopterle gezen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, daha sonra beraberindeki İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ile buradaki yapıları inceledi. Günay, yargılamanın yapıldığı spor salonu ile başta Adnan Menderes olmak üzere adada tutuklu kalan önemli insanların odalarının kişisel eşya ve canlandırmayla müzeye dönüştürüleceğini, çeşitli kültür etkinlik alanları ve konaklama tesisi ile Sivriadadaki taşocağının da amfitiyatro olarak düzenleneceğini belirtti. Diyarbakır Cezaevi için çalışmaların yapıldığını, Madımaktaki kebapçı ayıbına da son verdiklerini belirten Günay, Yassıadayı da bir müze, demokrasi ve özgürlükler adası haline getiriyoruz. Türkiyenin neresinde geçmiş yıllarda birileri tarafından suç işlenmişse, onlarla yüzleşme, onlardan ibret, ders çıkarma ve bir daha olmasın gayreti içindeyiz dedi.

Yüzleşme cesaretini gösteriyoruz

İdam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderesin tutukluluğunu geçirdiği 10 metrekarelik odayı da ziyaret eden Günay, Bu oda bir simge. Yandaki bütün öteki odalar da. Şimdi, yarım yüzyıl sonra artık Türkiye Cumhuriyeti hem demokrasisine, hem halkına güvenen yeni bir devlet olarak, hukuk devleti yolunda kararlı adımlarla ilerleyen sağlam bir cumhuriyet olarak kendi tarihindeki yanlışlarla yüzleşme cesaretini gösteriyor dedi.
Hürriyet


Geri Dön