Yastık altı altınlar için yeni dönem! Çifte imkan yolda, 5 ayda 2 buçuk kat...
Yastık altındaki altınların değerlendirilmesini İstanbul Altın Rafinerisi’nin CEO’su anlattı. İşte haberin ayrıntıları...İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile iş birliğine giderek vatandaşa yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri sunan Fiziki Altın Tasarruf Sistemi'ni (FATSİS) duyuruyor
Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) projesi genişletilmiş durumda. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile iş birliğine giderek vatandaşa yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri sunan Fiziki Altın Tasarruf Sistemi'ni (FATSİS) duyuruyor.
KADSİS ile vatandaşlar, banka hesaplarındaki altınlarını istediği zaman fiziki olarak geri alabilmekte. FATSİS uygulamasıyla da altın yatırımcıları, vade sonunda isterlerse TL hesaplarında biriken kur korumalı bakiyelerini alabileceği gibi vade başlangıcında yatırdıkları gram altınlarını üzerine eklenen yüzde 3 getirisiyle birlikte altın hesaplarında tutmayı tercih edebilmekte. Her 2 durumda da en az yüzde 3'lük getiri, TCMB güvencesinde olmakta.
Konuya ilişkin Haber Global ekranlarına konuşan İstanbul Altın Rafinerisi CEO’su Ayşen Esen geçen sene KADSİS’te 1 yılda toplanan altın miktarının bu sene 5 ayda 2,5 kar arttığının altını çizip, “Bu rakam artık halka ulaşmaya başladığımızı göstermektedir. Bu çalışma 5 devlet bankasıyla başlamış idi. Şu anda 9 bankaya çıkmış durumdadır. Sayının daha da artması beklenmekte. 72 ilde Altın Değerleme Noktaları’mız bulunuyor” sözlerine yer verdi.
Yastık altındaki altınların ekonomik sisteme kazandırılması için 12 yıldır çeşitli uygulamalarla çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Esen, “Bu çalışmaların içine altın bankacılığı, altın günleri, altın tahvilleri gibi uygulamalar hep vardı zaten. Ancak bunlar belirli zamanlarda yapılan çalışmalar olduğu için halkın tam isteklerine cevap verememiş idi. Halkın en önemli isteklerinden biri de her zaman için altınını altın olarak korumak olmuş. Yani altınını TL gibi başka bir formata çevirmek istediği bir şey değildir. Çünkü her zaman altını güvenli liman olarak görmekteler” yorumunda bulundu.
“Vatandaş elindeki altını Altın Değerleme Noktası’na getirmekteydi. Burada altının saf karşılığı belirlendikten sonra bankadaki hesabınıza gram altın olarak aktarmak mümkündü. Bunun ötesinde halkın beklediği başka bir şey var idi. Bankada bulunan bu altınlarına getiri elde etmektedir. Bugüne kadar altın getirileri bankacılık hesaplarında 0,1-0,3 gibi değerler getirirken son dönemde Merkez Bankası’nın konuya ilişkin çok önemli bir çalışması oluyor. Halka artık yüzde 3’e varan bir fayda sunmaya başlmıştrı. Ancak yine mekanizma tam oturmadığından altınını TL’ye döndüğünü düşünen halk bundan da vazgeçiyor.”