Ekonomi

Yastık altındaki altınlar ekonomiye kazandırılacak! Yeni model devreye alınıyor!

Yaklaşık olarak 5 milyon ton altının yastık altından çıkartılarak ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak modelde son hazırlıklar yapılıyor.Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarında son aşamaya geldi

Yastık altında 5 bin ton olduğu tahmin edilen altının ekonomiye kazandırılmasının modeli Cumartesi günü açıklanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın çalışmalarında son aşamaya geldi.



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yeni modeli İstanbul'da açıklayacağı öğrenildi. Nebati'nin anlatacağı sistem; Vatandaşın getirdiği kaç Gram Altın karşılığında bir sertifika düzenlenmesi ve istendiğinde geri alınmasına izin verecek bir sistem olması bekleniyor. Yeni modelde Ayşe Teyze altınlarıyla kuyumcuya ya da Darphane'ye giderek sertifika alacak. Alım-satım farkından kurtulurken aynı zamanda kârdan da pay alacaktır. Altınını istediği tarihte bir sertifika ile geri alıanabilecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Londra’da yeni model ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Nebati'nin o açıklamaları...


 

 

250-350 MİLYAR DOLARLIK ALTIN

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin model ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Londra’da açıklama yaptı. Türkiye’de finansal piyasalara ilişkin önemli bir paketin açıklanacağını kaydeden Nebati, bu paket ile birlikte yastık altındaki altının devreye gireceğini ifade etti. Yastık altında 5 bin ton Altın olduğunun öngörüsünde bulunan Nebati, “Bunun da karşılığı 250-350 milyar dolar. Bunun belli bir miktarı, Merkez Bankası’na destek olacak ve döviz ihtiyacını giderecek. Ama en önemlisi, modelimizin esasını teşkil eden Türk lirasının özendirilmesi noktasında katkı sağlayacak bir enstrüman dahil edildi” dedi. 

Peki yastık altındaki altınlar ekonomiye nasıl kazandırılacak? Adım adım işlenecek yöntemler...

10 ADIMDA SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

1- Cumartesi günü paket açıklandıktan sonra  mevzuat yayımlanacak. Tebliğlerin Resmi Gazete’de yayımlanması ile sistem de devreye girmiş olacak.

2- Ayşe teyze elinde bulunan küçük altınlarını ya da bileziğini akredite edilmiş kuyumcuya götürecek.

3- Kaç gram altın getirdi ise o değerde saf altına dönüştürülecek. Yani 14 ayar getirdi ise 14 ayar, 22 ayar getirdi ise  22 ayarlık dönüştürülen altın değerinde sertikifa verilecek.

4- Ayşe teyze  18 gramlık Bilezik götürmesi halinde  yine aynı değerde sertifika verilecek.

 

SERTİFALI KUYUMCU

5- Ayşe teyze altınlarını kuyumcuya veya Darphane’ye teslim edebilecek. Altının sisteme dahil edilmesi çalışmaları çerçevesinde anlaşma yapılan kuyumcu sayısı artırılacak. Yaklaşık 150 olan kuyumcu sayısının 1.500'e çıkarılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Sistemde bazı bankaların kuyumcu gibi çalışacağı bir platform oluşturulacağı belirtiliyor.

6- Altın için getirilen bu sisteme pırlanta gibi  başka değerli taşların da dahil olabileceği söyleniyor.

NAKİTE ÇEVRİLEBİLECEK

7- Ayşe teyze elindeki sertifikayı istediğinde TL'ye dönüştürebilecek. Verilen sertifikayı istediği zaman dönüştürebilecek.Altınını düşük fiyattan satmaktan da kurtulmuş olacak.

8- Bilezik gibi işlem görmüş altınların alım-satım farkı oluşturması durumunda yüzde 20-30 arasında değişen komisyonlardan kaçınılacaktır.

9- Sistemden çıkıp altınlarını geri almak isteyenlerin altın olarak geri alabilecekleri kaydedildi.

10- Sisteme dahil olduğu için kar payı verileceği de belirtilmiştir.

KUR KORUMALI MEVDUAT 312 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Londra’da düzenlediği toplantıda, kur korumalı mevduatın bireysel yatırımcılar ile başladığını hatırlatarak, daha sonra tüzel yatırımcıları kattıklarını anlattı. Nebati şöyle devam etti: “Şu anda 10 milyar dolar civarına gelen bir döviz, toplamda da dün itibariyle 312 milyar lirayı aşan ciddi bir mevduat oluşmuş durumda. İlk günlerde toplam mevduat içerisinde yüzde 10’larla başlarken, şimdi rakam yüzde 45’ler seviyesine ulaşmış durumda.”

Yastık altında ne kadar altın var? Bakan Nebati o rakamı resmen açıkladı!

Türkiye'de yastık altında kaç ton altın var?

Yastık altı yatırımlar eve harcandı!

Yastık altı altınlar bankada değerlenecek hem ülke hem vatandaş kazanacak!

Bitcoin yatırımcıları dikkat! Risk almak istemeyen kar satışa yöneldi!

Dolar ve Euro'da son durum!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?