27 / 04 / 2024

Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı? Hangi fonlara yatırım yapmalı?

Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı? Hangi fonlara yatırım yapmalı?

ABD’den gelen son veriler enflasyon ile mücadelede faiz artışlarının bir süre daha devam edeceğinin sinyalini verirken, küresel piyasalardaki risk iştahı da azaldı. Risk iştahının azalması yatırım fonlarının performansını da yansıyor.



Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve risk iştahının azalması yatırım fonlarını da etkiliyor. 2023 yılına Çin’de sıfır Covid politikasından çıkılmasının yarattığı beklentiler, ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin altında düşüş trendine girmesi ve Avrupa’nın beklendiği gibi kötü bir kış geçirmiyor olması yurt dışı endekslere olumlu yansımıştı.  

Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı? Hangi fonlara yatırım yapmalı?

Olumlu beklentilerin etkisiyle Ocak 2023 tarihinde yurt dışı hisse ve borsa yatırım fonu (BYF) içerikli yatırım fonlarında yüzde 15-30 aralığında getiriler elde edildi. Özellikle teknoloji temalı fonlardaki yükselişler dikkat çekmişti. Ancak bu olumlu beklentilerin 3 Şubat 2023 tarihinde beklenenden oldukça güçlü gelen ABD istihdam verisi ile bozulduğunu belirten Dünya Gazetesi köşe yazarı Onur Duygu’ya göre, daha sonra gelen ekonomik veriler, ABD’de enflasyon ile mücadelede faiz artışı silahının bir müddet daha kullanılmasına ilişkin sinyal verince, risk iştahı da olumsuz etkilendi.

Duygu, köşe yazısında, risk iştahının zayıflamasının, yurtdışı hisse içeren yatırım fonlarını da negatif etkilediğini belirtti. Buna göre, yurtdışı hisse ağırlıklı içeren fonlarda ortalama ocak ayı getirisi yüzde 7,5 iken, 3-22 Şubat tarihi arasındaki getiri eksi yüzde 3,1 oldu. Ancak şubat ayındaki olumsuz performansa rağmen, 2023 yılı ortalama getirilere baktığımızda yüzde 4’lük bir getiriyi hala görmenin mümkün olduğunu ifade eden Duygu, ocak ayı içinde yüzde 15’e yakın ortalama getiri sağlayan teknoloji, robotik teknolojiler, elektrikli araçlar, blok zincir fonlarının, 3 Şubat verisi sonrasında yüzde 5 civarında negatif performans gösterdiğine dikkat çekti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön