Ekonomi

Yatırım fonlarının 2023 performansı nasıl gidiyor? Hangi fonlar kazandırdı? Hangi fonlara yatırım yapmalı?

ABD’den gelen son veriler enflasyon ile mücadelede faiz artışlarının bir süre daha devam edeceğinin sinyalini verirken, küresel piyasalardaki risk iştahı da azaldı. Risk iştahının azalması yatırım fonlarının performansını da yansıyor.2023 yılına Çin’de sıfır Covid politikasından çıkılmasının yarattığı beklentiler, ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin altında düşüş trendine girmesi ve Avrupa’nın beklendiği gibi kötü bir kış geçirmiyor olması yurt dışı endekslere olumlu yansımıştı

Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve risk iştahının azalması yatırım fonlarını da etkiliyor. 2023 yılına Çin’de sıfır Covid politikasından çıkılmasının yarattığı beklentiler, ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin altında düşüş trendine girmesi ve Avrupa’nın beklendiği gibi kötü bir kış geçirmiyor olması yurt dışı endekslere olumlu yansımıştı.  

Olumlu beklentilerin etkisiyle Ocak 2023 tarihinde yurt dışı hisse ve borsa yatırım fonu (BYF) içerikli yatırım fonlarında yüzde 15-30 aralığında getiriler elde edildi. Özellikle teknoloji temalı fonlardaki yükselişler dikkat çekmişti. Ancak bu olumlu beklentilerin 3 Şubat 2023 tarihinde beklenenden oldukça güçlü gelen ABD istihdam verisi ile bozulduğunu belirten Dünya Gazetesi köşe yazarı Onur Duygu’ya göre, daha sonra gelen ekonomik veriler, ABD’de enflasyon ile mücadelede faiz artışı silahının bir müddet daha kullanılmasına ilişkin sinyal verince, risk iştahı da olumsuz etkilendi.

Duygu, köşe yazısında, risk iştahının zayıflamasının, yurtdışı hisse içeren yatırım fonlarını da negatif etkilediğini belirtti. Buna göre, yurtdışı hisse ağırlıklı içeren fonlarda ortalama ocak ayı getirisi yüzde 7,5 iken, 3-22 Şubat tarihi arasındaki getiri eksi yüzde 3,1 oldu. Ancak şubat ayındaki olumsuz performansa rağmen, 2023 yılı ortalama getirilere baktığımızda yüzde 4’lük bir getiriyi hala görmenin mümkün olduğunu ifade eden Duygu, ocak ayı içinde yüzde 15’e yakın ortalama getiri sağlayan teknoloji, robotik teknolojiler, elektrikli araçlar, blok zincir fonlarının, 3 Şubat verisi sonrasında yüzde 5 civarında negatif performans gösterdiğine dikkat çekti.

HANGİ FONLARA İLGİ VAR?

Duygu, ocak ayı içinde yüzde 10 civarı getiri sağlamış, ancak veriden çok da olumsuz etkilenmemiş temaların da bulunduğuna işaret ederek örnek olarak yarı iletken, turizm-seyahat, taşımacılık ve Avrupa temalı fonlarda 3 Şubat sonrası yüzde 1-2 arası kayıpların görüldüğünü belirtti. Havaların bu yıl kış aylarında daha sıcak geçmesinin enerji maliyetleri ve enflasyona etkisi açısından Avrupa ülkeleri özelinde olumlu olduğunu değerlendiren Duygu, köşe yazısında şu tespitlerde bulundu:

“Turizm ve seyahat teması için ise Çin’de Covid sınırlamalarının kalkmış olması ve kongre turizminin dünya genelinde geri gelmesi etkili oldu ve etkili olmaya devam edecek. Diğer yandan 3 Şubat sonrası Ocak’tan daha iyi performans gösteren temalar da mevcut ancak bu temaların toplam 2023 performansı negatif. Örnek olarak; petrol, iklim değişikliği ve tarım-gıda temalı fonları göstermek mümkün. Yatırımcı adetlerini incelediğimizde ise özellikle teknoloji, elektrikli araçlar ve turizm temalarına ilgi olumsuz getirilere rağmen devam ediyor.”

Duygu, Çarşamba günü açıklanan Fed tutanaklarına göre ABD’de enflasyonun seyri faiz artışının da devam edeceğinin sinyallerini verirken, bu kapsamda yurtdışı fonlara yatırım yaparken haber akışının çok iyi takip edilmesini ve birkaç temayı içeren fonlardan oluşan bir sepet yapılmasını önerdi.