Doğru yatırım için en az 3 uzmana sorun!
Vatan Gazetesi yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü köşe yazısında yatırım sezonunun açılmasından bahsetti. Kumbasar, doğru yatırım için önce ne istenildiğinin belirlenmesi gerektiğini, en az 3 farklı uzmana danışılması gerektiğini belirtti...
Yatırım sezonu açılmaya başlamaya yüz tutunca, geleneksel soru yağmuru mevsimim de açılıyor. Yatırım yapmayı kafasına çocukluk yıllarından “dikili bir ağacın olsun” mottosuyla koyan Türkiyeliler, yaz bitip kış hazırlığına girerken bir alma telaşına düşüyor. Çoğu zaman ne aldığının bir anlamı ve önemi olmadan yapılan alışverişler, refah seviyesi artınca yerini o dikili ağaç özlemine bırakıyor. Bankada hatırı sayılı bir birikimi olanlar bile, eğer bir tapu sahibi değilseler, kendilerini garantide hissedemiyorlar.
‘Ne alalım’ sorusu
Son 10 yıldır, Türkiye ekonomiyle barışalı, yatırım alışkanlıklarımız oluşmaya başladı. Paranın sadece önemini bilip değerini bilmeyen bir toplum olma halimiz yerini, parayı değerlendirme bilinci olan bir topluma bıraktı. Ancak bu bilinç ve ekonomik istikrar, toplumsal alışkanlıklarımızdan ve genetik yapımızdan etkilenmememize neden olmadı. Sınıf atlama amacının nihai olduğu bir yatırım tutumu, ederinden çok ödenen ürünlerin kıymetli olma hali, riski ne zaman alacağımızı bilememe durumu hiç değişmedi.
Yaz mevsimi biter bitmez toplum olarak “ne alalım” sorusuyla yüzleşiyoruz. Almalara doyamayan bir toplum olarak, alışverişimiz büyüdükçe biz de büyüyoruz. Kendimizi daha güçlü hissettikçe, sınıfımızı yükselttikçe “vali” olma olasılığımız artıyor. İşte bu bakış açısıyla yatırım yapıp, psikologlara ödememiz gereken parayı yatırıma dönüştürdükçe yatırımlar başarısız oluyor. Oysa yatırımların bir formülü var. Vahiy kanalıyla, eş dost müdahalesi dolduruşuyla yapılmasına gerek yok.
1. Ne beklediğinizi belirleyin. Hemen aylık getirisi başlayacak bitmiş bir konut veya ofis mi yoksa birkaç yıl değer artışını bekleyeceğiniz bir arsa mı?
2. Risk faktörlerinizi oluşturun. Hastalık, ailenizin ihtiyaçları veya acil durumları belirleyin.
3. Kendinizi en rahat nasıl hissedeceğinizi gözlemleyin. Risk aldığınızı düşündüğünüz bir yatırıma girip, geceleri uykunuz kaçıyorsa, o yatırıma yatırım denemez.
Üç uzmana sorun
Bunlara karar verdikten sonra harcayabileceğiniz maksimum tutarın yüzde 75’ini belirleyin. (Malum, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde hiçbir şeyin yüzde 100 garantisi olmaz) Kalan yüzde 25’lik kısmını en garantili, anneanne yöntemleriyle bir kenarda tutun. Belirlediğiniz tutarı da en az bir aylık bir araştırmayla lokasyonu ve emsalleri inceleyip, konunun en az üç uzmanına sorup, öyle karar verin. Böylece yatırımınız sizi değil siz onu yönetirsiniz.
Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi