Yatırım ortamı iyileşirse 10 milyar dolar gelebilir!
Hürriyet Gazetesi yazarı Vahap Munyar buzgünkü yazısında Fikir Sofrası Çalıştayı sonrası değerlendirme yaptı. Munyar, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı'nın konuşmasından bahsetti.
İşadamı Ahmet Arslan'ın öncülüğünde gerçekleşen "Fikir Sofrası Çalıştayı" sonrası sohbet sırasında Pegasus Yönetim
Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı'ya takıldı:
“10 milyar dolar getirebilirim” diyorsunuz değil mi?
Aşçı, gülümsedi:
Ülkemizin buna ihtiyacı var. Merak ettim:
Hayırdır Vedat Bey?
Çalıştay sırasında bulunduğum grupta, “Yatırım ortamı iyileşsin, güven sağlansın, geriye dönük kararlar alınmayacağı
konusunda güvence verilsin, öngörülebilirlik sağlansın, bağlantıda olduğum 10 büyük yabancı işadamının ülkemize 1’er
milyar dolar getirmesini sağlarım” dedim.
Daha sonra çalıştaya ayrı gruplarda katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Gümrük ve Ticaret
Bakanı Bülent Tüfenkci, aldıkları notları paylaştı.
Elvan’ın notlarından aktardığı şu ayrıntı dikkatimi çekti:
Aslında son dönemlerde yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük somut adımlar atıldı ama bir işadamımız çalıştayda, “Öngörülebilirlik sağlansın, geriye dönük engeller çıkmasın, 10 büyük yabancı firmanın ülkemize 1’er milyar dolar getirmesini sağlarım” dedi. Aşçı’yla FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminden kısa süre sonra buluşmuştuk. Aldığı şu kararları açıklamıştı:
İstanbul Kuruçeşme’deki Mandarin Otel yatırımını öne çekiyorum. 200 milyon dolarlık yatırıma 2017 yerine bu sonbaharda başlıyorum. İstanbul’da 2’nci, hatta 3’üncü Mandarin Otel için de şimdiden yer bakıyorum. Kuruçeşme’deki otel, İstanbul’da 3 ayrı rezidans projesi ve Bodrum’da bir otel olmak üzere 3 yıl içinde planladığım yatırımlar 1 milyar dolara ulaşacak.
Aşçı’nın “10 büyük yabancı şirketin 1’er milyar dolar getirebileceği” mesajı, önemli bir iddiayı içeriyor...
Belli ki bir bildiği, sözünü ettiği şirketlerden aldığı işaretler var...İzleyelim, 10 milyar dolar gelmesini sağlayabilir mi,
görelim...
YURTDIŞINDAKİ FETÖOKULLARI DEVRALINIR MI
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Fikir Sofrası Çalıştayı” sonrası grubunda bulunanların önerilerinden aldığı notları aktarırken, eğitimle ilgili şu noktanın altını çizdi:
Bazı işadamlarımızdan yurtdışında okul açmanın teşvik edilmesi önerisi geldi. Ardından ekledi:
Bir işadamımız, “Hükümetimiz yurtdışındaki FETÖ okullarının kapatılması için çalışmalar yürütüyor. Bizlere teşvik verilse, gidip o okulları devralsak daha iyi olmaz mı?” dedi.Tüfenkci, aktardığı bu öneri üzerinde yorum yapmadı. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, bildiğim kadarıyla FETÖ okullarının devralınmasını pek olası ve uygun görmüyor.Türkiye Maarif Vakfı yasası da, FETÖ’nün yurtdışındaki okul saltanatının karşısına dikilmek için çıkmış
bulunuyor...
TAM CUMHURBAŞKANI KONUŞURKEN TELEFON KESİLSE NE OLURDU
CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Facetime üzerinden telefon bağlantısı kurup, ekrana yansıttığı anda Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, hiçbirimizin görmediği bir ayrıntıya odaklandı:
Görüşme Vodafone hattı üzerinden yapılıyor. Telefon görüşmesinin kesilmemesi için bir şeyler yapabilir miyim? Bir yandan Cumhurbaşkanı’nı dinlerken, diğer taraftan panikledi:
Ya Hande Hanım’ın bulunduğu stüdyo bodrum katındaysa... Ya telefon iyi çekmez de görüşme sonlanırsa... CNN Türk’e yakın baz istasyonlarımıza destek sağlayabilir miyiz?
Telefon kesilmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajını verdi, halkı meydanlara çağırdı...
Öğüt rahat nefes aldı...
Öğüt, “Fikir Sofrası Çalıştayı”sonrasındaki sohbette o gece yaşadığı paniği anlatıp, ekledi:
Sayın Cumhurbaşkanı halkı meydanlara çağıramadan telefon kesilse ne olurdu?
Vahap MUNYAR/Hürriyet