Yatırım ortamının iyileştirilmesi için neler yapılmalı?
Bilindiği gibi, 9.8.2016 gün ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı yasa ekonomik alanda ve mali mevzuatta köklü düzenlemeler yapmıştır
Bilindiği gibi, 9.8.2016 gün ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı yasa ekonomik alanda ve mali mevzuatta köklü düzenlemeler yapmıştır. Bu yasanın bazı hükümleri 9.8.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup bazı hükümleri ise, 31.12.2017 tarihinde bazı hükümleri ise özellikle SGK ile ilgili 102.maddesi hükmü 1.1.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
6728 sayılı yasa muhtelif yasalarda değişiklikler getirmiştir. Özellikle vergi mevzuatı alanında bazı kolaylık ve indirimler içeren ve toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren hükümlerin ana başlıklarını sizlerle aşağıda paylaşmak istiyoruz.
1)Çekyasası ile ilgili önemli düzenlemeleryapılmış olup, karşılıksız çeke önce idari para cezası bilahare hapis cezası getirilmiştir.
2) İş adamlarına belli kriterlere göre özellikle ihracatçılar için özel pasaport getirilmesi ve 2 yıl süre ile hususi damgalı pasaport verilmesi kolaylığı sağlanmıştır.
3) Sigorta şirketlerine iptal edilen poliçelerle ilgili bazı önemli kolaylıklar getirilmiştir.
4)GVK'nun 89.maddesinin 1/13 bendine göre ve ayrıca 5520 sayılı KVK'nun 10/1-g hükmüne göre yurtdışına hizmet veren işletmelerde önemli vergi indirimleri getirilmiştir.
5) iflas erteleme talepleri konusunda bazı kısıtlamalar getirilmiştir.
6) Özellikle inşaat ve taahhüt sektörünü ilgilendiren konularda düzenlenen sözleşmeler, akitler, kağıtlar alanında önemli kolaylıklar ve önceden mükerrer damga vergisi alınan işlemler ile ilgili daha gerçekçi hale getirilmiştir.
7) Muhtasar ve SGK bildirimleri tek belge üzerinde toplanmıştır.
8) E-beyan bildirim ve formlarla ilgili ceza kesilmesi ile ilgili kurallar yumuşatılmış ve ilave 3 günlük süre ve 1/10 indirim uygulaması getirilmiştir.
9) VUKmd.370 hükmü izaha davet başlığı altında yeniden düzenlenmiş olup mükelleflere açıklama yapma olanakları genişletilmiştir.
10) ihracatla ilgili düzenlenen kağıtlar, formlar ve belgelerde damga vergisi yükleri aşağı çekilmiştir.
11) Nispi vergiye tabi kağıtlardan kaç nüsha olursa olsun yalnızca bir nüsha için damga vergisi ve noter harcı alınacak.
12) Yatırımların önünde engel olan ve VUK md. 359 hükmüne göre işledikleri veya iştirak ettikleri düzenlenen VTR ile tespit edilen fiiller nedeniyle 6 yıl müddetle teşvikten yoksun bırakılan şirketler tekrar yatırım yaparak bu fiillerden kurtulmuş olacaklardır.
13) GVK md.40 hükmüne göre işletmeye dahil olan gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı mahiyette olan ısı yalıtım enerji tasarrufu sağlamaya yönelik masraflar 0 yıl içerisinde giderleştirilebilecek.
14) VUK md. 153 hükmüne göre işe başlamalarda yerel ticaret sicil müdürlükleri ilgili vergi dairesine elektronik ortamda işe başlama bildirimini yollayacak.
15) Finansal kiralama yoluyla konut alınması halinde konutun süresi sonunda kiracıya devrinde tapu harcı istisnası getirilmiştir.
16) Noterlerde şirket hisse devirleri harçtan istisna edilmiştir. Artık noterlerde özel veya genel vekaletname ayrımı kaldırılmıştır. Bütün vekaletnamelerden aynı tutarda harç alınacaktır.
17) Ticari işletmelerin kuruluş sırasındaki defter tasdiklerinde noter harcı alınmayacaktır. Özetle, yeni işe başlamalardaki defter tasdikleri harç alınmadan onaylanacaktır.
18) Tacirler arası ipotek tesis işlemlerinde harçlar yarı yarıya indirilmiştir. Şahıs ve sermaye şirketleri tescillerinde, kuruluşlarında kurucuların şirket sözleşmesinin ticaret sicil memuru veya yardımcısı huzurunda imzalaması koşuluyla imza beyanı ve unvan tescil talepnamesi ve kurucular beyanı mecburiyeti kaldırılmıştır.
19) Şirket kuruluşları ile ilgili önceden noterde yapılan işlemler bu defa ticaret sicil memurluğu huzurunda yapılması uygulamasına geçilmiştir. Böylelikle şirket kurulum maliyetleri ucuzlatılmıştır.
20) Teşvik belgeli yatırımlarda arsa vergisi ve bina vergisi istisnası 5 yıl olarak belirlenmiştir. Böylece teşvik belgeli yatırımlarda belediyelere ödenecek olan emlak vergisi 5 yıl ödenmeyecektir.
21) Tüccarlar arasında tapuda yapılacak ipotek tesis işlemlerinde harçlar önemli ölçüde azaltılmıştır.
22) Özellikle menkul kıymetlerin bankalar ve diğer kurumlarda teminat olarak kabul edilmesi prensibi getirilmiştir.
23) Özellikle kamu kurumları arasındaki eşgüdümlü çalışma ilkesi kayıtdışı istihdamın çözümlenmesi ve reel ücretin kavranması ile ilgili tespitlerde bütün kurumların yetkililerinin tespit raporları dikkate alınarak işlem tesisi yönüne gidilmektedir.
24) 5520 sayılı KVK'nun 5,maddesinin 1/e bendinin 1 .paragrafında yer alan parantez içi hüküm yürürlükten kaldırılmış. Maddeye yeni bir hüküm eklenerek devir veya bölünme suretiyle alına gayrimenkuller açısından süre yönünden geçmişe yönelik önemli kolaylıklar getirilmiştir.
25) 5520 sayılı KVK'nun 13.maddesinin 2,4 md hükümlerine özellikle ilişkili kişiler ve işlemler açısından önemli hükümler eklenmiştir.
26) 746 sayılı arge ile ilgili yasaya 3.maddesinden sonra gelmek üzere 3/a hükmü eklenmiştir.
27)5941 sayılı çek yasası hükümlerine göre önemli düzenlemeler yapılmıştır. Çek hesabın sahibi yönünden mersis no, çek hesabı sahibi ile düzenleyen kimselerin farklı olması halinde TC kimlik noları gösterilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
28) 6102 sayılı yasada bazı düzenlemeler yapılarak ticari işlemlerde ve şirket kurulması ile ilgili aşamalarda noterlerin yetkileri ve işlemleri sınırlandırılmış olup, bu işlemler ticaret sicil memurluğu huzurunda gerçekleştirilecektir.
29) Şirket tasfiyeleri ile ilgili 1 yıllık süre 6 aya çekilmiştir.
30) Eski yıllara ait ilgili kurumlara verilen teminat mektupları 10 yıl geçmişse bu teminat mektupları iade edilecektir, Konuyla ilgili Maliye Bakanlığının önümüzdeki günlerde bir tebliği yayınlanacaktır.
31) 6728 sayılı yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı yasalarda yapılan düzenlemelerle ilgili ayrıntılı bilgiler ileriki günlerde tarafınıza ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır.
Hürses/ Nazlı Gaye ALPASLAN GÜVEN Avukat