Ekonomi

Yatırım Uzmanı Doğan'dan şok uyarı: Çok can yakabilir

Her gün yeni bir rekora imza atan Borsa İstanbul'da 2020'ye benzer bir hareketin söz konusu olduğunu belirten Yatırım Danışmanı Üzeyir Doğan, "çok canlar yanabilir" dedi.Bankacılık hisselerinin son iki ayda yüzde 125 getiri sağlarken, sanayi endeksinin yüzde 30'un altında kaldığına bu dönemde BIST 100 endeksinin ise yüzde 45 arttığını belirten Doğan, "Bankalarda bu hareketi destekleyecek temelden ve teknikten bağımsız bir hareket söz konusu" dedi

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, Borsa İstanbul'un yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışmasını ve bankacılık hisselerindeki hareketi değerlendirdi. Bankacılık hisselerinin son iki ayda yüzde 125 getiri sağlarken, sanayi endeksinin yüzde 30'un altında kaldığına bu dönemde BIST 100 endeksinin ise yüzde 45 arttığını belirten Doğan, "Bankalarda bu hareketi destekleyecek temelden ve teknikten bağımsız bir hareket söz konusu" dedi.

Bu yükselişte, bankacılık hislerinin 2013 yılından bu yana ucuz olmasının etkisinin olduğunu düşünmediğini kaydeden Doğan, "Bankalar ucuzdu çünkü öz kaynak varlıkları eriyordu ve taşıdıkları riskler büyüktü. BU harekette ucuzluğun etkili olduğunu düşünmüyorum. Bir momentum hareketinden söz edilebilir" dedi. Vadeli işlemler ve açığa satış hareketlerinden söz edilebileceğini kaydeden Doğan,  vadeli piyasa ile spot piyasa arasında ciddi fiyat farkları oluştuğuna işaret etti.

Para sektör sektör geziyor

Sanayi endeksine de alımlar geldiğini kaydeden Doğan,  BIST'e gelen paranın zaman zaman sektörler arasında ve likiditesi güçlü şirket hisselerinde de gezdiğini söyledi. "Bu paranın zaman zaman gezdiğini görüyoruz. İçerde kalıyor ama sektör sektör geziyor. O nedenle hisse ya da sektör tercih edilirken endeksten bağımsız hareket etmek gerekiyor. Sektörel ayrışmalara, hisse bazlı ayrışmalara hazır olmak lazım" şeklinde konuşan Üzeyir Doğan,  gün içinde de volatilitenin de arttığını örneğin bankacılıkta 3 hisse yukarı giderken 3 hissenin ise negatif seyrettiğini ifade etti.

Yatırımcılara tavsiyelerde bulunan Doğan, "Borsada yukarı yönlü performans devam ediyor. Ancak bu anomalinin devam etmeyeceğini de göz ardı etmemek gerekiyor.  Her hisse bazında bir stop stratejinizin olması gerekiyor. Sattığınız hisseye de dönüp bakmamanız lazım. Bu iş sarmala dönebilir" diye konuştu.

"Durduğu ve döndüğü zaman çok can yakabilir"

Yüksek enflasyon dönemlerinde şirketlerin değerlerinin artmasının son derece normal olduğunu ancak kısa vadede yaşanan yüzde 125'lik artışın piyasanın olağan akışına uygun olmadığının altını çizen Doğan, "Nerde duracağını bu hareketin içindekiler dışında kimse bilemez. Durduğu ve döndüğü zaman çok can yakabilir. " dedi.

Benzer bir hareketin 2020'de teknoloji hisselerinde yaşandığını hatırlatan Doğan, "Umarım benzer bir tabloyla karşılaşmayız" dedi. Yatırımcılara sert bir şekilde yükselen hisselerin düzeltmelerinin de aynı şekilde sert yaşanacağının göz ardı etmemeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Doğan,  "Trend varsa fiyat yükselir, asla inatlaşmayın trend kırıldığında pozisyonlarınızı boşaltın ve asla dönüp arkanıza bakmayın" uyarısında bulundu.  

Borsa'da 8 ay sonra ilk yaşandı! Yabancı yatırımcıdan ilk net alış!

Borsa rekorlara doymak bilmiyor! Borsa İstanbul günü rekorla tamamladı

Borsada neler oluyor, yükseliş devam edecek mi?

Hükümet dev bir paket hazırlığında, dolar, altın, borsa nasıl etkilenecek?