Yatırımcı akın ediyor... Tepebaşı, Tünel ve Galata'daki binalar kapış kapış...
Tek Borsa dergisi bu haftaki sayısında Tepebaşı, Tünel ve Galata'yı mercek altına aldı. Yerli ve yabancı birçok yatırımcının yer topladığı Tepebaşı, Tünel ve Galata'da gayrimenkul fiyatları uçtu...Bölgedeki eski binalar milyon doları bulan fiyatlardan sat
Sabancılar'ın damadı Cengiz Çetindoğan'ın sahibi olduğu Demsa Grup, Tepebaşı'ndaki Tarhan Han'ı, yaklaşık 6 milyon dolara satın aldı... Yerli ve yabancı yatırımcı birçok yatırımcının yer topladığı Tepebaşı, Tünel ve Galata'da gayrimenkul fiyatları uçtu...Bölgedeki eski binalar milyon doları bulan fiyatlardan satılıyor...
Yatırımcıların gözbebeği haline gelen Beyoğlu ve çevresine ilgi bitip tükenmek bilmiyor. Kültürel ve tarihi dokusuyla yatırımcıları cezbeden bölgede, gayrimenkul alım ve satımları son sürat devam ediyor. İstiklal Caddesi'nin yanı sıra, Tepebaşı, Tünel, Tarlabaşı, hatta Galata'da yoğun bir hareketlilik var. İlgiden nasibini fazlasıyla alan Tepebaşı, özellikle son dönemlerde profesyonel yatırımcıların kültür ve turizm yatırımlarıyla gündemde. Bölgede otel yapan Orjin Grup, Pera Palas Oteli'ni satın alan İhsan Kalkavan'ın yanı sıra Odakule'de müze yatırımı bulunan ve TRT binasının olduğu alan üzerinde yeni bir müze daha açmaya hazırlanan Koç Grubu'nun damadı ve Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç bunlar arasında. Öğrendiğimize göre bölgede yatırıma yeni soyunanlardan biri de Demet Sabancı ve eşi Cengiz Çetindoğan'ın sahibi olduğu Demsa Grup. Dünyaca ünlü markaları Türkiye'ye getiren ve son olarak da gayrimenkul sektörüne de adım atan grup, yaklaşık 6 milyon dolar karşılığında Tepebaşı'ndaki ünlü Tarhan Han'ı satın aldı.
Tahran Han'ı Demsa'ya satan Mavi Gayrimenkul'ün sahibi Ayla Erdim, önce konu hakkında konuşmak istemese de ısrarlı sorularımız üzerine hanın satıldığını doğruluyor. Ayla'dan öğrendiğimize göre grup, binayı mayıs başında satın almış. İngiliz Konsolosluğu'na çok yakın olan bina, Orjin Grubu'un inşaatını yaptığı otelin karşısında bulunuyor. Bir dönem Tunus Konsolosluğu'na kiraya verilen bina, bodrum dahil yedi katlı. 400 m2 oturumlu olan bina 2 bin 800 m2 kapalı alan üzerinde bulunuyor. Binanın tam olarak kaç paraya satıldığını açıklamak istemeyen Erdim 'Demsa, yeri yaklaşık 6 milyon dolara satın almış doğru mu' diye sorduğumuz, gülerek 'Olabilir...' şeklinde yanıt veriyor. Erdim, grubun binayı kültür-sanat merkezi olarak kullanmayı planlandığını belirtiyor. Bölgedeki emlakçılar ise, otel yatırımına müsait olması nedeniyle grubun binayı otel olarak da kullanılabileceğini söylüyorlar.
Beyoğlu bölgesinin her zaman revaçta olduğunu söyleyen Erdim, 'Deprem ya da ekonomik kriz talebi çok fazla etkilemiyor. Buralar gayrimenkul yatırımı için daima istikrar arz eden bölgeler' diyor. Bölgeye talebin son dönemlerde iyice arttığı söyleyen Erdim, yerli ve yabancı birçok yatırımcının kendisine sık sık gelerek yer aradığını belirtiyor. Öyle ki Erdim'in söylediğine göre bir sokağın tamamını bile satın almak isteyen yatırımcılar oluyor. Yoğun talep karşısında arzın yetersiz kaldığını belirten Erdim, 'Bölgede o kadar arz sıkıntısı var ki bizzat mülk sahiplerine gidip 'satacak mülkünüz var mı' diye soruyoruz' diyor.
Erdim, konuşmamız sırasında ismini açıklamak istemediği İngiliz kökenli bir firmanın İstiklal Caddesi'nin yanı sıra Galata ve Tünel'de yer topladığını da belirtiyor. Erdim, 'Eski binaları ya da rönovasyonu yapılan binaları aldılar. Bazılarını yıkıp kendileri restore ediyor' diyor.
Tabii daha küçük yatırımcılar da Erdim'in kapısını çalıyor. Erdim, onlarlar ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor: 'Şehir merkezinden uzakta olup da, şehrin göbeğinde bağlantı kurmak amacıyla buralarda yer arayan irili ufaklı firmalar var. Zekeriyaköy gibi şehir merkezine uzak yerlerde yaşanlar kişilerden de talep geliyor. İşyerlerinin evlerine uzak olmasından dolayı problem yaşadıkları için burada hafta içinde kalacakları evleri satın almak ya da kiralamak isteyenler oluyor. Sanatçılar da burada oturmak için yer alıyorlar.'
Galata ve Tünel tarafında çok fazla otel ihtiyacı olduğunu söyleyen Erdim, bu ihtiyacın farkına varan yurtdışında yaşanan bazı Türklerin buralardaki eski binaları satın alıp hostel tarzındaki küçük otellere dönüştürdüğünü anlatıyor.
Oteller bölgesine talep artıyor...
Tünel ve Galata bölgesine talebin bu yıl tepe noktasında olduğunu belirten Turyap Beyoğlu Temsilcisi Çelik ise, 'Seçimlerden sonra ortaya çıkan olumlu havanın etkisiyle yatırımcılar sürekli gelip gidiyor, telefonlarımız hiç durmuyor' diyor. Çelik, Pera Palas Oteli'nden İstanbul Sanayi Odası'nın yer aldığı alana kadar uzanan oteller bölgesine yoğun bir talep olduğunu özellikle büyük grupların burada yer aradığını belirtiyor.
Çelik'in söylediğine göre Tepebaşı Bulvarı üzerinde Euro Plaza Otel'in bulunduğu Aynalı Çeşme de rağbet var. Küçük yatırımcılar buradan yer satın alarak kiraya veriyorlar. Haliç manzaralı olan bölge özellikle Öğretim görevlileri ve yabancılar arasında revaçta. Örneğin burada 70 m2 büyüklükteki daireler fiyatı 120-130 bin, 150 -170 m2 m2 olanlarsa 200-350 bin YTL arasında. 2+1'den oluşan 70 m2'lik bir dairenin kiralık fiyatı 700 ila bin YTL civarında.Galata'daki meşhur Doğan Apartman'ın olduğu bölgeye rağbet var. Burada 70-80 m2 büyüklükteki kiralık bir dairenin fiyatı bin-bin 500 YTL 150 m2 büyüklükteki böyle bir dairenin kiralık fiyatı 3-3 bin 500 YTL civarında. Doğan Apartmanı'nda ise 120 m2 büyüklükteki bir dairenin kiralık fiyatı bin 500-2 bin euro civarında.
Çelik, Galata bölgesinde bakımsız, restore edilebilecek türdeki 100 m2 bir dairenin fiyatının 200 bin YTL civarında olduğunu belirtiyor.
İstiklal Caddesi'nin Tünel tarafında 100 m2 tek katlı bir dükkanın kiralık fiyatı ise 15-20 bin dolar olduğunu belirtiyor. Ara yerlerde 60-70 m2 bir dükkanlık kiralık fiyatı ise 2-3 bin YTL'ye düşüyor.
Bölgenin en değerli yerleri arasında olan Galata Kulesi'nde fiyatlar değişiklik gösteriyor. Örneğin Çelik'in söylediğine göre 100 m2 oturumlu dört katlı bir binanı satılık fiyatı 2 milyon dolar. Çelik yine aynı bölgede 150 m2 büyüklükteki bir daire restore edilmeden önce 200 bin, restore edildikten sonra ise 300 bin dolardan satıldığını söylüyor.
Beyoğlu ve çevresine gösterilen talep üzerine bölgede gayrimenkulleri olan büyük yatırımcılar da bunu değerlendirme yoluna gidiyor. Çelik, Kamhi Ailesi'nin Tünel'deki Narmanlı Han'ın karşısında bulunan kendilerine ait Botter Apartmanı'na önce otel yapmak istediklerini fakat şimdi internet üzerinden binayı satışa çıkardığı da söylüyor.
Fiyatlar şişti...
Horasan Emlak'tan Şahin Kargın da 'Talep çok fakat kiralanacak ya da satın alınacak pek yer kalmadı' diyor. Kırgın özellikle Tünel'de Asmalımescit'le Galata Kulesi çevresine yoğun bir ilgi olduğunu söylüyor. Kargın'ın anlattığına göre son dönemlerde yatırımcılar, Tepebaşı'nda yer alan Meşrutiyet Caddesi'nin yanı sıra Galata'da bulunan Serdar Ekrem Sokak, Büyük Hendek ve Küçük Hendek Caddesi ve Şişhane Caddesi'ne rağbet gösteriyorlar.
Bölgede emlak fiyatların hızla yükseldiği belirten Kargın,
'Satıcılar 'nasıl olsa değerlenecek' diye 5-10 yıllık beklentileri fiyatların üstüne koyup satmaya çalışıyorlar. Böyle olunca da fiyatlar iyice şişti. Bu durum alıcıları yıldırıyor. Rayiç bedellerinin üzerinde satılan yerler pek rağbet görmüyor artık' şeklinde konuşuyor.
Galata'da 10 milyon dolara bina...
Kargın, Galata'da 50 m2 oturumlu 5-6 katlı restorasyonu yapılmamış son üç katı gören eski bir binanın fiyatının 800 bin dolardan başlayıp m2'sinin büyüklüğüne göre 10 milyon dolara kadar çıktığını söylüyor.
Kırgın'ın söylediğine göre Asmalımescit'te genelde satılık - kiralık dükkan ve konutlara rağbet var. Örneğin burada 1+1 stüdyo tipteki dairelerin fiyatı 800-900 bin YTL'den başlıyor. Dükkanların dükkanların kiralık fyiatı 2 bin 2 bin 500 dolardan başlıyor. Satılık pek yok....
Kırgın, Galata ve çevresinde ise tadilatı yapılan deniz gören apartman dairesinin fiyatı deniz görenler 500-600 bin dolardan eğer metruk bir binaysa fiyatların 300-400 bin YTL'den başladığını belirtiyor. Galata'da 1+1 dairelerin kiralık fiyatı ise 800 YTL'den başlıyor, 2+1'lerin fiyatı ise bin-bin 500 YTL civarında.
Kule civarındaki dükkanların kiralık fiyatı ise 2.5-3 bin YTL'den başlıyor. Serdar Ekrem Sokak, Büyük Hendek ve Küçük Hendek Caddesi'nde restorasyonu yapılmış binalardaki dairelerin fiyatı 350 bin dolardan başlayıp konumuna göre 500 bin dolara kadar çıkıyor. Eğer restorasyonu yapılmamışsa fiyatlar 250 binden başlayıp 400 bin YTL'ye kadar gidiyor.