29 / 04 / 2024

Yatırımcı konuttan çıktı, kredili konut satışı unutuldu! Uzman isim uyarıyor: Fiyatlarda düşüş beklemiyorum!

Yatırımcı konuttan çıktı, kredili konut satışı unutuldu! Uzman isim uyarıyor: Fiyatlarda düşüş beklemiyorum!

2023 Ekim konut satışları açıklandı. Toplam satış yüzde 8,7 oranında düşüşe geçerken, markalı konut üreticileri gayrimenkul yatırımından uzaklaşan yatırımcıyı çekmek için indirim ve kampanyalara başladı.



Ekonomide zorunlu nedenlerle soğutma çabaları ve düşüşe geçen alım gücü konut pazarında küçülmeye neden oldu. Öncelikle markalı konut üreticileri bunun üzerinden yeni kampanyalara başladı. 

KONUT SATIŞLARI YÜZDE 8,7 AZALDI!

TÜİK tarafından dün açıklanan verilere göre ülke genelinde konut satışları Ekim 2023’te Ekim 2022’ye kıyasla yüzde 8.7 azalarak 93 bin 761 oldu. 

Bu kapsamda ipotekli (krediyle alınan) konut satışı yüzde 58 düşüşle 5 bin 577’ye indi. İlk 10 ayda ise toplam konut satışı yüzde 14.3 düşüşle 993 bin 835, ipotekli satış yüzde 31.2 düşüşle 166 bin 461 oldu. Ayrıca yabancılara yapılan konut satışı da yıllık yüzde geçen ay 52.9 azalarak 2 bin 535, ilk 10 ayda yüzde 44.4 azalarak 30 bin 599’a indi.

OTOMOTİVDEKİ İNDİRİM PAZARI KONUTA SIÇRADI!

Bu gelişmelerin etkisiyle son zamanlarda otomotiv pazarında başlayan indirim kampanyaları, şimdi de markalı konutlarda da görülmeye başlandı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; kimi firmalar tüm projelerinde yüzde 25 nakit alım indirimi yaparken kimi yüzde 40 peşinata yüzde 1.79 faizle 36 ay vade sunuyor. 

Sektör temsilcileri bu kampanyaların kaçan yatırımcıyı geri getirme ve nakit akışını sağlama amaçlı olduğunu belirtiyor.

Yatırımcı konuttan çıktı, kredili konut satışı unutuldu! Uzman isim uyarıyor: Fiyatlarda düşüş beklemiyorum!

YATIRIMCI KONUTTAN ÇIKTI!

“Satışlar durdu” cümlesinin doğru bir algı olmadığı söyleyen Masterturk Gayrimenkul Grubu Başkanı Gökhan Taş, “Sadece ‘Yatırımcı konuttan çıktı’ diyebiliriz” dedi. 

Markalı konut projelerindeki indirim kampanyaları ile ilgili öenmli değerlendirme yapan Taş o projelerin yatırımcılara yönelik olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: '' Onlar da yatırım konusunda kararsız kaldığı için firmalar yatırımcıyı çekmeye yönelik kampanyalar yapıyor.

Piyasadaki fiyatlara gelince onlar için ‘Durdu’ diyebiliriz. Ama böylesine enflasyonist bir dönemde artmayan fiyat ihtiyacı olan alıcı için büyük şanstır.”  dedi.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Kurucusu Hakan Akdoğan ise konuttaki bu kampanya ve indirimlerin stok eritme değil projeyi devam ettirme kampanyası olduğunu söyledi.

İnşaat ve finansman maliyetlerinin hızla yükdeldiğine dikkat çeken Akdoğan  ''Firmalar bu gibi kampanyalarla nakit akışını dengeleyerek ellerindeki projeleri bitirmeyi hedefliyorlar. Öte yandan konut fiyatlarında düşüş beklemiyorum. Aksine maliyetlere ve işçiliklere yansıyan artışlar eklenecektir.” dedi.

TÜİK ve Merkez Bankası açıkladı! Konutta balon sönüyor mu?

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!


 


Geri Dön