Yeni Şirketler

Yatırımcılar Bomonti'ye göz dikti arsa fiyatları uçtu

Şehrin göbeğinde arsa bulmanın hala mümkün olduğu sayılı yerler arasında olan Bomonti'de, boş arsalar yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından kapışılıyor.

Semtte arsalar milyon doları bulan fiyatlardan satılıyor..


Tekel'e ait bira fabrikasının satılmasıyla biranda dikkatlerin üzerine yoğunlaştığı Bomonti, yatırımcılar için cazibe merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Şişli, Nişantaşı gibi merkezi yerlere yürüme mesafesinde olan tarihi semtte, hala boş arsa bulmak mümkün. İşte bu özelliklerinden dolayı adete yeniden keşfedilen Bomonti, yatırımcılar için çekim merkezine dönüşmüş durumda. IC Holding bira fabrikasının olduğu alanda kongre ve alışveriş yapmaya hazırlanırken yerlisinden yabancısına kadar birçok yatırımcı da bölgede arsa arıyor; yatırıma hazırlanıyor.


İpekyol Taşyapı'yla


rezidans yapıyor


Bomonti'de yatırıma hazırlananlardan biri de İpekyol'un patronu Yalçın Ayaydın. Şimdiye kadar daha çok tekstil sektöründeki yatırımlarla gündeme gelen Ayaydın, Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'yla birlikte Bomonti'de rezidans yapacak. Ayaydın “Bomanti'de 14 dönüm arsamız vardı. Buralar kıymetlenince arsayı değerlendirmeye karar verdik. Taşyapı'yla yüzde 50-50 ortaklıkla rezidans yapacağız” diyor. Ayaydın, 60 katlı olacak rezidansın yatırım maliyetinin 250 milyon dolar olduğunu belirtiyor. Ortaklar ilk kazmayı Kurban Bayramı'ndan hemen sonra vuracaklar. Yerli ve yabancı birçok yatırımcının bölgeden arsa topladığını belirten Ayaydın, “Belçikalılar bölgede çok ciddi şekilde arsa topladılar. 2008'de rezidans inşaatına başlayacaklar. Buraya yatırım yapmayı düşünen birkaç firma daha var.” diyor. “2008'de Bomonti'deki gayrimenkul yatırımlarda patlama yaşanacak” diyen Ayaydın, önümüzdeki dönemlerde bölgenin Maslak'a rakip olacağını düşünüyor. Ayaydın, “Bomonti, merkezi yerlere yürüme mesafesinde. Aynı zamanda şehrin göbeğinde olup boş arazisi olan ender yerler arasında” diye konuşuyor. Ant Yapı ise Tekel Bira Fabrikası'nın hemen yanında rezidans ve alışveriş merkezinden oluşacak 45-50 katlı bir gökdelen yapacak. 250 milyon dolara malolacak projeye 2008 başında start verilecek.


Adnan Polat arsa mı aldı?


Polat Holding'in patronu Adnan Polat'ın Bomonti'nin hemen altında yer alan Dereboyu Caddesi civarında arsa satın aldığı dilden dile dolaşıyor. Söylenenlere göre Polat burada yabancılarla birlikte rezidans ve alışveriş merkezi yapacak. Polat'ın arsa satın aldığı söylenen arsanın bulunduğu caddenin bir tarafında Bomonti'yi Dolmabahçe'ye bağlayacak olan yeraltı tüneli yapılıyor. E-5 otoyolunu kesen cadde, Perpa İşmerkezi'nin tam karşısına düşüyor. Yapılaşmanın yoğun olduğu cadde ve etrafı Bomonti'nin son dönemlerde en hızlı gelişen yerleri arasında bulunuyor.


Dubaililer arayışta...


Paşa Emlak'tan Talip Tatar, “Bomonti altın yıllarını yaşıyor. Merkezi konumundan dolayı son yıllarda en gözde yatırım yerlerinden biri haline geldi” diyor. Tatar ismini açıklamak istemediği Dubaili bir yatırımcının Şişli-Bomonti çevresinde işmerkezi yapmak için arsa aradığını belirtiyor. Tatar, “Belçikalı, Hollandalı ve Almanlar da Bomonti'de arsa arıyorlar” diyor. Bölgede irili ufaklı yerli yatırımcılar da yer topluyor. Örneğin Tatar, ATK diye bir tekstil firmasının Bira Fabrikası'nın bir alt sokağında 2 bin 700 m2 büyüklükteki bir arsayı 4.5 milyon dolara satın aldığını söylüyor. Tatar, şirketin buraya plaza yapacağını anlatıyor.


Boş arsalar nerede yer alıyor


Bölgedeki boş arsalar genelde Bira Fabrikası'nın çevresiyle Dereboyu Caddesi'nin etrafında bulunuyor. Talebin etkisiyle arsa fiyatları fırlamış.Örneğin Tatar, çok kısa süre önce bira fabrikanın civarında 812 m2 büyüklükteki bir arsanın 2 milyon dolara satıldığını belirtiyor. Tatar'ın söylediğine göre Dereboyu Caddesi'ne cepheli imara açık 5 dönüm arsanın fiyatı 12 milyon euro. Nur Emlak'tan Selim Alto ise “Bölgede son bir-bir buçuk yılda fiyatlar uçtu. Özellikle tekstil firmaların bölgeye ilgisinden dolayı işyerlerine talep var” diyor.


Satılık ve kiralık gayrimenkullere talep olduğu söyleyen Remax Karun Şişli-Sıracevizler Ofisi'nden Loran Muratoğlu ise, “Yeni yapılan binalardaki 1+1 stüdyo tipi sıfır daireler çok gidiyor” diyor. Muratoğlu, bölgede satılık ya da kiralık dükkan bulmanın ise daha zor olduğunu belirtiyor. Muratoğlu'nun söylediğine göre özellikle, Kazım Orbay ve Silahşörler caddesi en çok prim yapan yerler arasında olduğunu ifade ediyor.


Fiyatlar ne kadar


Loran Muratoğlu, sıfır dairelerin m2'sinin 3 bin 500-4 bin YTL civarında olduğunu belirtiyor. 20-30 yıllık evlerin m2 birim fiyatı bin 300-bin 700 YTL arasında. Ara sokaklarda dairelerin m2 fiyatı 2 bin -2 bin 300 YTL civarında. Sıracevizler ve Kazım Orbay caddelerinin yanı sıra Fırın Sokak, Güvenç Sokak, Birahane Sokak ve İyi Niyet Sokak talebin en fazla olduğu yerler arasında.


Semtte dairelerin kiralık fiyatları ise genelde bin YTL'den başlayıp bin 750 YTL'ye kadar çıkıyor. Yeni yapılan binalarda kiralık fiyatları genelde bin 500-bin 750 YTL civarında. 30 yıllık, 2+1'den oluşan binalar ise bin-bin 500 YTL'den kiraya veriliyor. Eski binalara da talep var. Örneğin 3-4 katlı 230 m2 büyüklüğündeki eski bir bina, 800 bin- 1 milyon YTL'den satılıyor.


Eskiden tekstil firmalarının üretim ve toptan satış yeri olan semtte, tekstil firmaların perakende satış mağazalarının sayısı hızla artıyor. Bu durum mağazaların satılık ve kiralık fiyatlarına da yansımış. Örneğin Tatar'ın söylediğine göre tekstil fabrikaların yoğun olduğu Fırın Sokak'ta 300-500 m2 büyüklükteki bir işhanı katının satılık fiyatı 250-350 bin dolar civarında. Yine burada 220 m2 deposu olan aynı büyüklükteki, 220 m2'lik 2 katlı bir mağazanın satılık fiyatı ise 700 bin YTL.


Talip Tatar'ın belirttiğine göre, yeni yapılan binalarda yer alan 300 m2 büyüklükteki kiralık mağazaların fiyatı 3 bin 500- 5 bin YTL arasında. Eski binalarda ise kiralık fiyatı 2-2 bin 500 YTL civarında.Örneğin tekstil fabrikalarının olduğu Güvenç Sokak'ta 300 m2 büyüklükteki bir mağazanın kiralık fiyatı 3-4 bin YTL arasında. Muratoğlu ise yıldızı parlayan Dereboyu Caddesi'nde eski dairelerin m2 fiyatının bin 400-bin 800 YTL civarında olduğunu belirtiyor. Buradaki binaların imar izni olmadığı için konut kredisi alma imkanı olmadığını belirtmekte fayda var.


Üniversitelerin ilgisi...


Bomonti'de üniversitelerin sayısı artıyor. Sıracevizler'de açılan Haliç Üniversitesi'nden sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nin inşaatı devam ediyor. Üniversite, bira fabrikasının çaprazında yer alıyor. Muratoğlu, Mimarsinan Üniversitesi'nin açılmasıyla birlikte kiralık fiyatlarının daha da artacağını söylüyor.


TEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA