Ekonomi

Yatırımcılar dikkat! Borsa İstanbul’a bir dev daha adım atıyor!

Yüzbinlerce yeni yatırımcının daha hedefindeki Borsa İstanbul’da, 2023 senesinde de önemli halka arzlar gerçekleşecek.İşte bu halka arzları yeni yılın ilk günlerinde yaşayacak şirketlerden biri de, Astor Enerji. Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya’nın haberine göre, Astor, 2022/09 dönemi finansal verileriyle halka arz sirkülerine SPK onayını almayı başardı

Geçtiğimiz sene 1 milyonu aşkın yeni yatırımcı ve 40 halka arzın yaşandığı Borsa İstanbul’un cazibesi her geçen gün daha fazla artıyor.

Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya’nın haberine göre, Astor, 2022/09 dönemi finansal verileriyle halka arz sirkülerine SPK onayını almayı başardı.

Erkaya, “Seçici alımlar yılı” kabul edilen 2023’ün ilk halka arzlarından olacak Astor’un performansının aynı zamanda yatırımcıların 2023 borsa beklentileri konusunda da önemli gösterge olarak kabul edildiğini söyledi.

Erkaya’nın bildirdiğine göre, dağıtım ve güç transformatörü üreticisi Astor, hisse başına 12.5 TL ile halka arza çıkıyor.

Erkaya’nın bildirdiğine göre, Türkiye ve dünyada 72 ülkede faaliyet gösteren şirket, demir-çelik, çimento, cam, kağıt gibi endüstriyel kuruluşlara, hastane, AVM, okullar gibi kamu veya özel sektör kuruluşlarına yağlı tip transformatör, kuru tip dağıtım transformatörü, güç transformatörü, özel tip transformatör, endüstriyel tip transformatör, orta ve yüksek gerilim anahtarlama ürünleri, beton ve sac köşk olmak üzere trafo merkezleri üretip satışını gerçekleştiriyor.

Erkaya, şirketin halka arz izahnamesinde dikkat çeken bir işletme sermayesi ihtiyacı notu bulunduğuna dikkat çekiyor. Buna göre, ihracat pazarlarında alacakların vadesi uzarken ithalat pazarlarında vadeler kısalıyor. Bu nedenle oluşan işletme sermayesini karşılayabilmek için şirket kısa vadeli banka kredileri kullanımına yönelmiş ve bu da finansman giderlerinde artışa neden oluyor.



Astor, enflasyondan korunma, lojistik sorunlara takılmama ve hammaddeye erişim sıkıntıları nedeniyle artan talebi zamanında karşılayabilmek için kritik bazı hammadde ve yarı mamul alımları yaparak stok artışına gitme yolunu seçmiş.

Astor’un banka kredilerinin 1 milyar 244 milyon TL’lik bölümü 1 yıldan kısa olduğunun altını çizen Erkaya, “Bu da zaten finansal toplam 1 milyar 427 milyon TL’lik toplam finansal borçların yüzde 87’si demek” ifadesini kullanıyor.

Şirketin geleneksel enerji şirketlerinden farklı bir yanı olduğuna vurgu yapan Erkaya, “Aslında bu çağın en hızlı yükselen şirketleri olan enerji şirketlerine olan talep arttıkça Astor gibi, enerji şirketlerine yönelik ürün üreten türden şirketlerin de pazarı büyüyor. Sektörde güçlü ve global devler de bulunuyor. Fakat rakiplerin bir çoğu belirli ürünlerde uzmanlaşmış durumda” diyor.

PAZAR, 2025’TE 66 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Küresel transformatör pazarının 2022 sonunda 55.5 milyar dolar, 2025’te ise 66 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağının tahmin edildiği bilgisin veren Erkaya, Türkiye’de ise transformatör ve anahtarlama ürünleri pazarının 2021’de ulaştığı büyüklük 2 milyar dolara yani bugünkü kurla 37 milyar TL’ye yakın olduğunu söylüyor.

12,5 MİLYAR TL PİYASA DEĞERİNE SAHİP

Astor’un 11- 13 Ocak 2023 tarihleri arasında ATOR koduyla borsada gerçekleştireceği halka arz için talep toplama sürecinde 148 milyon adet oransal dağıtım yoluyla satılacağını söyleyen Erkaya, “12.5 TL hisse başına halka arz fiyatıyla şirketin ulaşması planlanan halka arz piyasa değeri 12 milyar 475 milyon TL. Yani küçük bir halka arz olmayacak” diyor.

2022 Borsa İstanbul yılı oldu, BIST100 tarih yazdı!