Yatırımcılar dikkat! Doların 28 TL olacağı tarihi açıkladı!
Türkiye, 28 Mayıs'ta yeniden sandığa gidiyor. Ekonomik verilerle alakalı çok dikkat çekici yazılar yazan ve bu hususta ikazlar yapan ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut da "28 Mayıs'tan sonra neler olacak?" başlıklı bir yazı yazdı ve doların 28 TL olacağı tarihi açıkladı.Pazar günü (yarın) Türkiye için yeni bir hikâye yazılacak
Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut'un "28 Mayıs'tan sonra neler olacak?" başlıklı yazısı
Son iki senedir üstümüzde yoğunlaşan iktisadi baskıyı bu köşeden sizlere ifade ettim. Pazar günü (yarın) Türkiye için yeni bir hikâye yazılacak. Bu çizilecek yön gelmeden son kez sizlere başlıklar şeklinde ekonomideki son hali ve olacakları rakamlarla göstermek istiyorum.
1-Bütçe açığı yani devletin gelir gider bandındaki fark -382 milyar dolar. sene bitimine doğru 1 trilyona ulaşacak. Bu açığın kapanması için vatandaş zam ve yeni vergi ile muhatap olacaksınız. Satın aldığınız ürünlerin ve hizmetlerin ücreti yükselecek.
2-Hükümetin faiz düşürmesi ama enflasyonu olduğu gibi bırakması neticesi TL'den başlayan büyük kaçışı engellemek için Kur Korumalı Mevduat sistemi 2 trilyon 398 milyara erişti. Bu değer yaklaşık 121 milyar dolar. Şimdi bu paranın KKM çözülmesi durumuna piyasada dolar isteği oluşturmaması için faizler artmaya başladı.
Yatırımcılar dikkat! Doların 28 TL olacağı tarihi açıkladı!
İşte enflasyonu artıracak ikinci sebep
3-24 Mayıs'tan itibaren TCMB bilançosundaki eksi değer 19 milyar dolar. 18 Mayıs'tan itibaren Merkez'in aldığı borçlar yani swaplar 60 milyar dolar. Kasa -79 milyar dolar olmuş…
Fakat ülkenin dolar elde etme ihtimali yok, zira mali dengesine bakıyoruz ilk dört ayda -43,5 milyar dolar.
Bir sene vadeli borç 203 milyar dolar…
O zaman kur yükseltmeye devam edecek belki AB'den göçmenleri salarız diyerek 4-5 milyar Euro, Katar'dan 3-5 milyar dolar daha gelebilir…
Taşıma suyla değirmen döndü, kur 20 üstünü gördü verdiğimiz açıkla 28 oranına işecek yardımlarla tutarlarsa başarı olacak.
Ve 3. enflasyon nedeni
4-TCMB aracılığı ile basılan para M1 Para Arzı yani bankalardaki vadesiz mevduat ve dolaşımdaki para oranı 2021 senesinde 1,1 trilyon TL'den 3,6 trilyona yükseldi. Karşılıksız basılan bu para da enflasyon demek.
5- Kur korumalı mevduat için alınan borçlar 2018 senesinde 1 trilyon TL olan borç şu an için 4,5 trilyon TL. Bu da enflasyon demek
Şimdi karar sizin…