Ekonomi

Yatırımcılar seçim öncesinde hangi fonlarda demir attı? İşte en favori yatırım fonları!

Piyasalar seçimlere odaklanırken, yatırımcılar da seçim belirsizliği nedeniyle herhangi bir risk almamak için kendilerini güvende hissedecekleri şekilde pozisyonlarını aldı. Peki, şu anda yatırım fonları dünyasında neler oluyor? Yatırımcılar hangi fonları tercih ediyor? İşte uzmanından yanıtları…Seçim sonrasında mevcut politikalara devam edip edilmeyeceği sandıktan zaferle çıkacak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine bağlı olurken, yatırımcılar da şimdilik bekle-gör modunda pozisyonlarını koruyor

Uzun zamandır piyasaların ana gündem maddesi seçimler ve seçim sonrasında uygulanacak ekonomik politikalar oldu. Seçim sonrasında mevcut politikalara devam edip edilmeyeceği sandıktan zaferle çıkacak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine bağlı olurken, yatırımcılar da şimdilik bekle-gör modunda pozisyonlarını koruyor.

Peki, yatırım fonları dünyasında neler oluyor? Borsa İstanbul tarafında yatırımcıların temkinli duruşu yatırım fonlarına nasıl yansıyor? Hangi fonlar tercih ediliyor?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Onur Duygu, ‘Fon Dünyası’ adlı köşesinde; bu sorulara yanıt ararken, seçim sonrasına ilişkin şimdiden alınan pozisyonlara ilişkin de bilgi aktardı.

Uzun zamandır Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde yaşanan düşüşe dikkat çeken Duygu, son haftada ise bankalar liderliğinde alımların gözlendiğini, kur tarafında kademeli artışın devam ettiğini, döviz cephesinde ise talebin hala canlı olduğunu yazdı.  

YATIRIMCI LİKİTTE KALMAYI TERCİH EDİYOR

Yatırım fonlarının da önemli büyüklüklere ulaştığını, yatırım fonlarındaki tercihlerin de piyasadaki yönelimini vermesi açısından önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Duygu, son bir aylık süreçte belli fon türlerinde yatırımcıların odaklandığını kaydetti.

Yatırımcı adetlerindeki artışların değerlendirildiğinde 3 önemli temanın ortaya çıktığını belirten Onur Duygu, öncelikle seçim öncesi belirsizlikler nedeniyle likitte kalmak isteyen yatırımcıların ağırlıklı aynı gün nakde dönebilen para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarına yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

DÖVİZ İÇERİKLİ FONLAR GÖZDE

Duygu, köşesinde; daha riski fonlarda ise iki ana temanın ön planda olduğunu vurgulayarak daha çok döviz içerikli serbest döviz fonlarının ve altın başta olmak üzere kıymetli madenlere yatırım yapan fonların tercih edildiğini dile getirdi. Döviz fonlarda yoğunlaşan talebin özellikle seçim öncesinde portföyünde döviz ağırlığını artırmak isteyen yatırımcılardan kaynaklandığını kaydeden Duygu,  içeriğinde döviz mevduat/ters repo ve katılım döviz hesabı içeren serbest döviz fonlarda son dönemde yatırımcı adedi ve para girişi tarafında artış olduğuna dikkat çekti.

Bu fonlarda döviz ya da Türk Lirası bazlı girişin mümkün olduğunun altını çizerek döviz bazlı giriş yapanların DTH üzerinde getiri hedeflediğini yazan Duygu, Türk Lirası bazlı giriş yapanların ise döviz alım satımındaki marja takılmadan daha az riskle dolar veya euroya yatırımı hedeflediğini ifade etti.