Ekonomi

Yatırımcıları rahatlatacak adımlar neler olacak?

Reuters, 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerinden sonra ekonomide yapılan değişiklileri aktaran bir analiz yayınladı. Ajansa konuşan üst düzey AK Partili yetkililer, kısmen yabancı yatırımcılar için yargı reformları hayata geçireceğini bildirdi. İşte detaylar!Aynı zamanda Ortadoğu Tarihi ve Siyaset uzmanı da ajansa değerlendirmede bulundu

Reuters tarafından analizde, Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetiminin başına geçmesi ile uluslararası yatırımları çekmek için yeterli olmayabileceği aktarıldı. Aynı zamanda Ortadoğu Tarihi ve Siyaset uzmanı da ajansa değerlendirmede bulundu.

İşte haberin ayrıntıları…

ABD'de bulunan St. Lawrence Üniversitesi bünyesinde Ortadoğu Tarihi ve Siyaset uzmanı olan Prof. Howard Eisenstaat "Türkiye köklü adımlar atılmadığı müddetçe önemli bir doğrudan yabancı sermaye yatırımında artış olası değil" diye konuştu.

YATIRIMCI GÜVENİNİN YENİDEN TESİSİ!

Merkez Bankası'ndan beklenmekte olan faiz artışları bazı yabancı yatırımcıları Türk varlıklarına geri çekmeyi başardığı" ama analistlerin, "Yatırımcı güveninin yeniden tesisi için gerekli olan istikrarı, hesap verebilirliği ve aynı zamanda şeffaflığı da yasal mevzuattaki değişikliklerin getireceği vurgusu yeniden hatırlatıldı.

Ajans "Senelerce öngörülemeyen kanun yapma süreçlerini ve özgürlüklerin tahrip eden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın köklü reformlar yapması beklenmediği için Türkiye'nin yatırımcı portföyünde de büyük bir değişiklik meydana gelmesi de olası olmadığı" yorumunda bulunuldu.

Ajansa konuşma yapan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı olan Mehmet Gün, DYY'nin kalıcı olmasına da "kişilere değil hukuka saygılı bir sistemin gerekli olduğunu" belirtti. Avukat Gün, "Şimşek'in yerine gelecek yeni kişinin doğru kararlar vermesinde de hukuki altyapıyı güçlendirmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini sınırlamamız gerekiyor" dedi.

 

Türkiye'nin 2021 yılında toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ile mücadele eden uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'ni terk etme kararını örnek olarak veren Dernek Başkanı, "Bu, uluslararası piyasalara herhangi bir uluslararası anlaşmanın cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile keyfi olarak geçersiz hale geleceği mesajını verdi" diye konuştu.

'EKONOMİK GÜVEN İÇİN YASAL TUTARLILIK ŞART'

Ajansa konuşan iki yetkili isimde, "Kısmen yabancı yatırımcıları rahatlatmak için yargı reformlarını hayata geçirmenin kritik önem arz ettiğini” aktardılar. Yetkililer, "Yeni kabinenin, yargı sistemindeki 'algılanan hasarı' gidermek için yakında adımlar atılacağına yönelik açıklama yapacağını" da ekledi. Üst düzey yetkililerden biri ise, "Ekonomik güveni sağlamak için yasal tutarlılığın şart olduğu açıktır" diye konuştu.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer yeni ekonomi yönetimine dair açıklama!

Ünlü ekonomi profesörü: Türkiye Ekonomi Modeli istisnadan biri sanırım!