Yatırımcıya 20 milyon metrekare arazi müjdesi!
200 milyon metrekare arazinin çiftçilere kiraya verilmesine ilişkin karardan sonra yatırımcılara da 20 milyon metrekare hazine arazisi tahsis edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, tarımsal yerli üretim için 200 milyon metrekare Hazine arazisinin çiftçilere kiraya verilmesine yönelik karardan sonra benzer bir uygulama ile bu sefer de yatırımcılara yönelik olacak.
Yeni Şafak gazetesinden Kenan Biter'in haberine göre, yatırım teşvik uygulamaları kapsamında yatırım teşvik belgesine sahip olan yatırımcılara arz edilecek Hazine taşınmazı sayısında ciddi anlamda da artış yaşanması bekleniyor.
Bu kapsamda 2020 için 20 milyon metrekare Hazine arazisi için çalışma yürütülecek.
İKİ BAKANLIK ORTAK ÇALIŞACAK
Arazilerden yatırım teşvik belgesi almış olan yatırımcılar faydalanabilecek. Bu arazilerin tahsisi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak bir çalışma yapılacak.
YA KİRALANACAK YA DA SATILACAK
81 şehirde teşvik belgesi alan yatırımcılara tahsis edilecek 20 milyon metrekare arazi için iki yöntem izlenecek. Bunlardan birincisi taşınmazın uygun fiyatla uzun süreli kiralanması, ikincisi ise söz konusu arazinin emlak vergi değeri üzerinden piyasanın altında daha düşük fiyatla satılması olarak öne çıkıyor.
6 BİN BANDINA DAYANMIŞTI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geçtiğimiz sene 5 bin 914 firmaya yatırım teşvik belgesi verdi. Söz konusu belgelerin tutarı ise toplamda 157 milyar 296 milyon Türk Lirası oldu. Bu Yatırım Teşvik Belgelerinin 5 bin 581 adeti yerli firmaya, 333 adeti de yabancı sermayeli firmalara verildi.
EN FAZLA TEŞVİK MARMARA'YA
Düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin bölgelere göre dağılımı ise, en çok sabit yatırımın 80 milyar 319 milyon Türk Lirası ile Marmara bölgesine yapılacağı öngörüldü.
Ege bölgesi için öngörülen sabit yatırım miktarı 21 milyar 677 milyon lira, İç Anadolu’da 18 milyar 154 milyon lira, Akdeniz’de ise 11 milyar 703 milyon lira oldu. Güneydoğu Anadolu’da 11 milyar 154 milyon lira, Karadeniz’de 7 milyar 365 milyon lira, Doğu Anadolu'da 2 milyar 929 milyon lira olduğu muhtelif bölgelere de 3 milyar 995 milyon lira şeklinde oldu.
Yatırım teşvik belgesi sahiplerine sigorta prim desteği, vergi muafiyeti, faiz desteği gibi kolaylıklar ve bazı yararlar da sağlanıyor.
ESNEK SİSTEME GEÇİLECEK
Diğer bir yandan sadece yatırım yapmak isteyen vatandaşlara arazi tahsil edilmeyecek. Mevcutta sunulan teşvik paketleri yerine yatırımcının ihtiyaç duyduğu destekten faydalanabileceği esnek bir sisteme de geçilecek. Bunlar sayesinde yatırım esnasında ihtiyaç duyulan destek neyse yatırımcı bu paketi seçerek bürokratik engel olmadan hızlıca yatırımını da hayata geçirebilecek.
TEK MUHATAP DÖNEMİ
Özel sektör yatırımlarının kolaylaştırılmasına yönelik olarak adımlar atılacak. Yapılacak yatırımlara ilişkin her türlü bürokratik işlemin kamu idaresi tarafında tek bir muhatap üzerinden daha kısa sürede tamamlanmasına yönelik olarak mevcut mevzuatta da bazı değişiklikler yapılacak.
YATIRIM BİLGİ SİSTEMİ KURULACAK
Yatırımlara ilişkin uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla uluslararası standartlarda çözüm yollarının kullanımı yaygınlaştırılacak ve yatırımlara ilişkin izin, onay ve ruhsat süreçlerinin hızlı ve düşük maliyetli olması için Yatırım Bilgi Sistemi de kurulacak.
HER İLE BİR FİZİBİLİTE
Şehirlerin ve bölgelerin öne çıkan yatırım fizibiliteleri Kalkınma Ajanslarının da katkısı alınarak belirlenecek ve bu yatırımların yapılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile işbirliği içinde yatırımcılara tanıtımı da yapılacak.
Bu kapsamda her şehirden en az bir olmak üzere toplam 100 fizibilite çalışması hazırlanacak.
ÖNCELİKLİ SEKTÖR İÇİN ÇALIŞMA İZNİ
Proje bazlı teşvik sisteminde Türkiye'ye ilk defa gelen, stratejik ürünlerin üretimini amaçlayan yatırımlar ön plana çıkarılacak. Ayrıca öncelikli sektör yatırımlarında da yatırımın yapılması, yönetilmesi veya işletilmesiyle ilgili yabancılara ve ailelerine ikamet ve çalışma izni verilmesine yönelik idari düzenleme de yapılacak.