Sektörel

Yatırımda sakin liman konut oldu!

Döviz kurunun ani hareketleri ve 'seçim öncesi durgunluk' endişesi konut satışlarını durdurmadı. Şubat ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösteren satışlar mart ayında da hızlı yükselişini sürdürdü.

Döviz kurunun ani hareketleri ve 'seçim öncesi durgunluk' endişesi konut satışlarını durdurmadı. Şubat ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösteren satışlar mart ayında da hızlı yükselişini sürdürdü. 



MEGA PROJE HATTI 'ANADOLU' 

İstanbul Anadolu yakası Marmaray, Avrasya Tüneli, metro, 3. köprü bağlantı yolları gibi ulaşım projeleri ile değerlenirken, İstanbul Finans Merkezi ve kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bir yüze kavuşuyor. 

Bağdat Caddesi, Fikirtepe ve Kartal'daki kentsel dönüşüm projeleri bölgedeki gayrimenkul projelerine değer katıyor. Anadolu yakasında Sancaktepe, Kartal, Tuzla, Ataşehir, Beykoz-Riva, Sancaktepe, Fikirtepe gibi bölgeler öne çıkıyor. 



Marmaray nedeni ile Sirkeci, Üsküdar, Yenikapı aksı önem kazanırken, 3.Köprü yolu nedeni ile Taşdelen bölgesi ve metro nedeni ile de KartalMaltepe E5 aksı değerine değer kattığını belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Araştırma ve Raporlama Müdürü Deniz Şahinkaya, "Üsküdar Sancaktepe metro hattının geçeceği bölgelerde gayrimenkul fiyatları artışa geçerken, Kuzey Marmara Otoyolu'nun Çekmeköy'den geçmesi İstanbul'un merkezi iş alanlarına ulaşımını kolaylaştırıp gayrimenkul fiyatlarını da tetikledi. Riva Bölgesi Kanal Riva projesinin hayata geçirilmesi ve 3. Köprü yoluna yakınlığı sebebiyle önümüzdeki dönemde değer kazanması beklenilen bölgeler arasında yerini alıyor. Beykoz'un ise havaray projesi ile değerlenmesi bekleniyor" dedi. 



Döviz kurununun ani hareketleri ve 'seçim öncesi durgunluk' endişesi konut satışlarını durdurmadı. Şubat ayında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış gösteren satışlar mart ayında da hızlı yükselişini sürdürdü. Mart ayında ise konut satışı yüzde 32.4 artışla 116 bin adedi geçti. Konut satışlarının hızı artarak sürerken, elinde dövizi olanlar da 'ev'e yatırım yapmaya devam ediyor. 2014 yılında satılan 1 milyon 165 bin 381 konutla 2013 yılının rekorunu az bir farkla da olsa kıran sektör, 2015'i de 1 milyonun üzerinde satışla kapatmayı hedefliyor. 



Dövizi değerlenince ev aldı 

Döviz kuru-seçim telaşı-Ramazan ayı üçgeni sektör için durgunluk dönemleri olsa da bu süreçler de 'destek ve kampanyalarla' aşılacak. Yabancı yatırımcı da her ay aldığı gayrimenkul sayısını artırıyor. 

Mütekabiliyet yasasıyla birlikte artmaya başlayan satışlar ivmeyi düşürmeden devam ediyor. Son birkaç ayda ise elindeki döviz daha değerli hale gelen yabancı konut alıcısı alım hızını da artırdı. Şubat ve Mart aylarında yabancıya konut satışı önceki aylara göre varlığını hissedilir hale getirdi. 



Tanıtım isteği sürüyor 

Firmalar ise yabancıya satışta Türkiye'nin 'pastadan' alması gereken payı yakalayamadığı görüşünde. Buna göre, devlet desteği ve tanıtım ataklarıyla yaklaşık 4,5 milyon dolar seviyesinde olan satış rakamları kısa sürede çift haneli rakamlara çıkabilir.  Bu nedenle sektör, bir fon kurulup yabancıya tanıtım için gerekli tüm çalışmaların bu şekilde yapılmasını talep ediyor. 



'AVRUPA'DA YENİ YAŞAM ALANLARI 

İstanbul Avrupa yakasında Başakşehir Kayabaşı bölgesi, Ispartakule, Beylikdüzü gibi şehir gelişim bölgeleri ile Karaköy, Kağıthane, Seyrantepe, Maslak, Bomonti, Güneşli ilçeleri öne çıktı. 

Son 10 yılda İstanbul, gayrimenkul piyasası kamu yatırımları ile hızlı bir gelişim göstermeye başladı.  Ulaşım bağlantılarının artırılması, yeni bölgelerin yaşam alanlarına açılması, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi, 3. havalimanı, 3.  köprü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi gayrimenkul pazarını olumlu etkiledi. Trafik sorunuyla mücadele için artan raylı sistem yatırımları da konut sektörüne katkı sağladı. Avrupa yakasında, Zekeriyaköy-Uskumruköy, Kağıthane, Seyrantepe, Arnavutköy, Ataköy, Zeytinburnu, Karaköy, Başakşehir-Kayabaşı, Ispartakule, GüneşliBasın Ekspres, Şişli ve Bomonti gibi bölgeler öne çıktı. 



2015'TE TREND DESTEK VE KAMPANYA

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen 'İnşaat Sektörü Zirvesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara 'devlet desteği' müjdesi vermiş, buna göre ilk evini alacaklara ve bunun için bankadan kredi çekeceklere devlet bankaların şart koyduğu yüzde 25 peşinat ödemesinin yüzde 15'ine destek sağlama adımı atmıştı.  Gayrimenkul firmaları ise desteğin satışları da artırarak pek çok yararı olduğu konusunda hemfikir.  Bu nedenle yıl boyu konut sahibi olmak isteyip de peşinat ödemesine cesaret edemeyenlerin daha hızlı hareket etmesi bekleniyor, firmalarsa bu desteği yılın başında kış kampanyaları ile desteklediler.  Şimdiyse hem bahar kampanyaları başladı hem de peşinat ve banka kredi faizine yönelik firmaların da önemli adımları arka arkaya geliyor.  Ayrıca her yıl yaz ayında düşen satışları da canlı tutmak için yeni ve biten projelerde kalan ofis ve daireler için KDV'den kredi düzenlemesine, hatta firmaların kendi bünyelerinde özel olarak uyguladıkları pek çok sistem devreye sokuluyor. 



Milliyet/Duygu Erdoğan