Genel

Yatırımda TUR-N-KEY açılımı!

Başbakanlık Yatırım Ajansı, Türkiye'yi yabancı yatırımcılar için bölgeye açılan fırsat kapısı olarak gösteriyor. 'Tur-n-key' sloganı ile yabancı şirketleri ülkeye yatırıma çağırıyor

Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi avantajla birlikte bölgede güçlenen konumu son ekonomik veriler ışığında yabancı yatırımcının iştahını kabartıyor. Kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkmasına sadece bir adım kalan Türkiye için Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, bölgedeki potansiyeli değerlendirmek isteyen yabancıları 'Tur-n-key' sloganı ile Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyor. Dün gerçekleştirilen Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak Toplantısı'nda Japon yatırımcılara sunum yapan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kıdemli Proje Direktörü İsmail Bitirim, Türkiye'de enerji, otomotiv, finans ve bilişim sektörlerine yatırımın gelecek vaat ettiğini anlatırken, ilginç bir terim kullandı. İngilizce'de 'Türkiye' anlamına gelen 'Turkey' kelimesinin arasına 'n' harfi koyarak 'Tur-nkey' (Anahtarı çevir) sloganı ile Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için bölgeye açılan bir kapı konumunda olduğunu söyledi. Bitirim, yatırım sınırlaması olmadan Ar-Ge teşviği, değişik bölgelerde yüzde 2'ye kadar düşen kurumlar vergisi ve Avrupa için gümrük vergisi avantajı ile Türkiye'nin yabancı yatırımcı açısından bir anahtar ülke olduğunu kaydetti.

Anahtar ülke Türkiye

Türkiye'nin bölgesinde önemli bir aktör konumuna geldiğine dikkat çeken Bitirim, Türkiye'yi yatırımcı için Avrupa'nın en yakın tedarik merkezi ve anahtar ülke olarak gösterdi. Genç işgücünün de yatırımcı için avantaj olduğunu belirten Bitirim, firmalara, 'Direk olarak giremediğiniz Kafkaslar, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa'ya Türkiye'nin kapısından girin'' çağrısı yaptı.

Matsushita: Türkiye'den öğreneceğimiz var

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Tadahiro Matsushita, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak toplantısında, Türkiye'deki gibi genç bir nüfusa ihtiyaçları bulunduğunu söyledi. Matsushita, 'Bu gücü Japonya'ya almak, sizlerle el ele verip daha güçlü bir büyüme yakalamak istiyoruz. Japonya'daki büyümeyi de yeniden şekillendirmek istiyoruz. Bizim endüstriyel yapımız bir reform ihtiyacı içinde ve yeniden yaratılması gerekiyor. Tarım sektörünün güçlendirilmesi için de yapısal reformlara ihtiyacımız var. Türkiye'ninki gibi genç nüfusa ve işgücüne ihtiyacımız var. Tembellik etmemeliyiz, rehavete düşmemeliyiz. Türkiye'den öğrenebileceklerimizi öğrenip güçlü bir Japonya yaratmalıyız'' dedi. Matsushita, iki ülke arasındaki güçlü ikili ilişkileri artırmak için mutlaka serbest ticaret anlaşması yapılması gerektiğini, en azından bunun nihayete erdirilmesi için bir ön hazırlık çalışmasının gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

'Türkiye vaatkar bir iş ortağı'

Türk-Japon İş Konseyi 18'inci Ortak Toplantısı'na katılan Nippon Keidanren Japonya-Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Sadao Umeda, 'Pazarınız çok cazip ve gelişime açık. Know-how ve vasıf tecrübesine de sahipsiniz. Türkiye'nin çok vaatkar bir iş ortağı olduğunu düşünüyorum' dedi.

'Mayekawa, Belçika'daki fabrikasını getirecek'

DEVLET Bakanı Zafer çağlayan, Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak toplantısında, Japonya'da yapılan görüşmelerin ilk meyvesinin alındığını söyledi. Japon yatırımcılara, Türkiye'nin önemli yatırım teşviklerine sahip olduğunu anlatan çağlayan, 'Japonya'da görüştüğüm Mayekawa şirketi, Türkiye'deki fırsatları anlatmamın ardından, 'Mayekawa'nın dünyada 6 fabrikası var, Belçika'daki fabrikayı kapatıp Türkiye'de açıyoruz' dediler. Mayekawa, İsviçre'deki Cern projesinin ve NASA'nın soğutma ünitelerini yapan firma. Ama bize bir tek Mayekawa yetmez, daha çok Japon firmasının yatırımı lazım'' diye konuştu
Sabah