Yatırımlar Samsun Çarşamba'yı geleceğe taşıyacak!
Samsun Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, yatırımları ve projeleri anlattı. Dündar, Çarşamba Huzurevi'nin yapımı için protokol imzalandığını belirtti.
Samsun Çarşamba Belediyesi'nin projeleri, yatırımları ve devam eden çalışmaları ile ilgili olarak Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ile röportaj yaptık. Dündar, merak edilen sorulara cevap verdi
-Çarşamba Belediyesi'nin 2004 yılından bugüne kadar hayata geçirdiği projeler ve yatırımlar nelerdir?
-Projelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor. Göreve geldiğimiz 2004 yılından bugüne kadar Çarşamba'da büyük değişim yaşandı .İlçemiz yeni katılımlarla büyüdü. Yatırımlarımızı 4 bölümde değerlendirebiliriz. Birincisi Çevre ve Şehircilik yatırımları; Ali Fuat Başgil Köprüsü,Katlı Otopark, Adapark, Yeşilırmak Kıyı Düzenlemesi,Göl Resstoran,Kapalı Yüzme Havuzu-HamamSauna,Abdullahpaşa Meydanı-Otopark,Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı .Kapalı Pazaryerleri .Tarihi köprü restorasyonu .Sosyal Konutlar, Şehir mezarlıkları düzenlemesi-Yeni mezarlıklar, Göğceli Cami restorasyonu ve Rahtuvan Camii çevre düzenlemesi. Toplu konut uygulaması (TOKİ) .Yeşilırmak'ta nehir gezintisi, Yeni Devlet Hastanesi, Eski Sebze Hali ve Stadyum Alanı düzenlemesi, İçme Suyu Arıtma Tesisi, Yol çalışmaları, AltyapıKanalizasyon çalışmaları, Katı Atık Düzenli depolama tesisi, Ayrıştırma geri kazanım tesisi, Atık su Arıtma tesisi, Mersin Balığı Üretim Tesisi, Doğal Yaşam Alanı. Üçüncüsü; Eğitim Öğretim-Gençlik ve Spor Yatırımları; Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü, Ali Fuat Başgil Hukuk Fakültesi, İletişim Fakültesi .Ticaret Borsası Meslek Yüksek okulu .Yüksek Öğrenim Yurdu,Yeni Stadyum,Spor-toto Futbol Sahası-Suni çim, Gençlik koordinasyon merkezi .özürlüler koordinasyon merkezi .Bilgi kültür evleri.su sporları merkezi,Yeni okullar, Çarşambaspor Tesisleri, Amatör Spor Kulüpleri tesisleri. Dördüncüsü ise İktisadi-Ticari Yatırımlar;Toptancı Sebze ve Meyve Hali .Şehirlerarası otobüs Terminali, Canlı Hayvan Borsası,Konkasör Tesisi. Bunlar, Çarşamba'nın kazananları olmuştur.
-Son günlerde çalışmaları hızla devam eden 'Yeşilırmak Tabiat ve Doğal Yaşam Parkı' ile ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?
-Çarşamba şehir merkezine ve 'Adapark Rekreasyon Alanı'na yaklaşık 4 km. mesafede bulunan ve Yeşilırmak kenarındaki 400 dönümlük alanda belediyemiz tarafından, Yeşilırmak kenarında piknik, spor gezi, eğlence, dinlenme ve ekolojik yaşam lanları gibi her türlü sosyal ihtiyaçların karşılanacağı Yeşilırmak Tabiat ve Doğal Yaşam Parkına ait proje çalışmaları tamamlanmış ve geçtiğimiz yıl yapımına başlanmıştır. 1950 -1960'lı yıllara kadar Yeşilırmak üzerinde Ayvacıktan, Çarşamba şehir merkezine ve Karadeniz'e doğru köylere tekne ve sallarla taşımacılık yapıldığı bilinmektedir. Özellikle ilçenin Kültür turizmine ve sosyo ekonomik yaşamına büyük katkı sağlayacak bu projenin gerçekleşmesi için çalışmalar başladı. Tüm bu çalışmaların sonucunda Çarşamba Belediyesi; hem Yeşilırmak'ta güzel bir hizmeti hayata geçirmiş, hem de Ülkemizin en eski ve orijinal eserlerinin bulunduğu yerlere ziyaret sağlanacak kültür turizmini başlatmış olacak. Yeşilırmak şehri olan Çarşambamız da 'Doğal Yaşam Alanı' ve şehir merkezi arasında gezi ve turizm amaçlı nehir ulaşımı projemiz hayata geçiriliyor.
-Adapark, Yeşilırmak nehir gezi parkuru ve Doğal Yaşam Alanı çalışmaları hakkında değerlendirmeleriniz nelerdir?
- Yeşilırmak nehir yatağı üzerinde ve Yeşilırmak kıyısında yeni projelerimizi hayata geçireceğiz. Çarşambamızın yaklaşık 3 km Güney'inde 600 dönümlük alanı Doğal yaşam Parkı olarak yeniden düzenliyoruz. Adapark projesinin tamamlanmasının ardından yine Yeşilırmak kıyısında bulunan Demiraslan köyü civarındaki yaklaşık 600 dönümlük alanda Yeşilırmak Doğal yaşam Parkı oluşturulması için yürütülen çalışmalar tamamlanarak uygulama projeleri hazırlandı. Maliye Bakanlığı tarafından Çarşamba Belediyesi'ne tahsis edilen bu bölgede Spor alanları, Çocuk oyun alanları, gezi ve yürüyüş yolları, dinlenme alanları, piknik alanlan, ekolojik yaşam alanları, doğa sporları alanı ile birlikte fidanlık ve bitki yetiştirme alanlan, At binicilik tesisleri gibi kullanımlar yer alacak.
-Çarşamba'da çok konuşulan huzurevi projesi ile ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir?
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Çarşamba Belediyesi işbirliğiyle yapılacak olan Çarşamba Huzurevi yapımı için ilk adımlar atıldı. Adapark Mevkii'nde 5200 metrekare alana yapılacak olan Çarşamba Huzurevi yapımı için protokol imzalandı. Sosyal Belediyecilikte örnek gösterilecek yatırımlar yapıyoruz. Yapımını üstlendiğimiz Çarşamba Belediyesi Özel Eğitim Okulu'nun ardından Engelsiz Yaşam Merkezi, Aktif Yaşam Merkezi ve Çarşamba Huzurevi projelerini de ilçemize kazandınyoruz. Bunlardan biri ; Çarşamba Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Belediyemiz işbirliğiyle Adapark Mevkii'nde yapılacak. Belediyemiz tarafından arsa tahsisi yapılan Huzurevinin projeleri tamamlanmış olup inşaat çalışmaları başlatıldı.
-Müze çalışmaları ile ilgili değerlendirmeleriniz neledir?
-Çarşamba Belediyesi olarak başlattığımız müze çalışmaları devam ediyor. Hayata geçirilecek olan Çarşamba Şehir Müzesi'nde, Çarşamba'nın Tarihi ve Kültürel Mirası Gelecek Kuşaklara Aktarılacak. Samsun ve çevresi hakkında bugüne kadar birçok bilimsel çalışmaya imza atan, OMÜ Eğitim Fakültesinden Prof .Dr. Cevdet Yılmaz ve Prof.Dr. Nedim İpek'in öncülüğünde, Kaymakam Mustafa Güney, Milli Eğitim camiası, muhtarlar, Müftülük ve Çarşamba'nın bütün ilgili kesimlerinin ortak olduğu bir çalışma ile Şehir Müzesi Çarşamba'ya kazandırılıyor. Çarşamba, hem geçmişte hem de günümüzde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Çarşamba; M. 12. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Türklerin yurt yaptığı ilk yerleşim yerlerinden biridir. Günümüze kadar devam eden tarihi süreçte hep önemini korumuştur. Beylikler Döneminde Taceddinoğlu Beyliği'nin Beylik Merkezi oluşu, İstanbul'un fethinden sonra İstanbul'da Çarşambalılann iskânı,1800'lü yılların başında Haznedaroğlu Süleyman Paşa ve bütün Karadeniz Bölgesi'nin yönetimini üstlenmesi ve önemli başarılan, nihayet milli mücadelede Çarşamba ve Cumhuriyet Döneminde Yeşilırmak üzerine Köprü, Samsun-Çarşamba arası Demiryolu Hattının yapılması gibi Cumhuriyetinin ilk büyük yatırımlarının bu bölgeye yapılması, bunun kazandırdığı ekonomik ve sosyal gelişme, Kafkas Göçleri, yerel Çarşamba Kültürü gibi birçok kanunun işleneceği, Çarşamba'nın köklerinin ortaya çıkarılacağı bir şehir müzesini memleketimize kazandıracağız.
-Hayata geçirmek istediğiniz başka projeler, yatırımlar var mı?
-Proje çalışmalarımız devam ediyor. Yatırım çalışmalarımız devam ediyor. Çarşamba'ya yapılacak daha çok hizmetlerimiz olacak. Yeni projelerimizle, yeni yatırımlarımızla Çarşamba'yı geleceğe
taşıyoruz.
Gazete Arena