Kent Haberleri

Yatırımlık dolar saklayanlar acil baksın! Dolar/TL kurunda son durum! Dolar yeni hafta bu kadar olacak!

Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan faiz müdahaleleri eşliğinde sivri hamlelerle Fed, doların birçok ülke para birimi karşısında güçlenmesine neden oluyor. Euro’nun dolar karşısında paritenin altına inmesinin peşinden şimdi de sterlin parite sınırına yaklaşmış durumda. Peki, yatırımcı ne yapacakTürkiye’de yerleşikler dolardaki sert hareketlere karşı tecrübeli

Küresel piyasalarda dolar resmen ezip geçiyor. Türkiye’de yerleşikler dolardaki sert hareketlere karşı tecrübeli. Ama dünyanın geri kalanı bu durumdan çok fazla etkileniyor. Peki, Dolar, euro ve sterlinde durum nedir?

Örneğin İngiliz Sterlini son 1 haftada dolar karşısında yüzde 4’ün üstünde değer kaybetti ve yılbaşından bu yaşadığı kaybı yüzde 20’nin üzerine taşıdı. Euro’nun dolar karşısındaki bu yılki değer kaybı ise yüzde 15’i aştı.

FED’İN GERİ ADIM ATMIYOR

Pandemi sonrasında tavanı gören enflasyon canavarıyla başladı. Faiz hamlesinde biraz geç kalan ABD, bu kozunu enflasyonla mücadele için sonuna kadar kullanıyor.

Açıklamalarından anlaşıldığı gibi Fed, enflasyonu kontrol altına almadan bu tutumuna son vermeyecek. Ama bu sonsuza kadar böyle süremez. Ekonomik durgunluğun enflasyonu geçip gündem sıralamasında ilk sıraya yerleştiğinde bu kez de peş peşe faiz indirimleri konuşulacak.

FED FAİZİ NE ZAMAN İNDİRİR?

Fed yetkililerinin konuşmalarının alt metinlerinde indirim konusunda geçmişte yapılan hataların tekrar edilmek istenmediği ve aceleyle faiz indirimine gidilmeyeceği anlaşılıyor.

Piyasalarda 2023 yılının ikinci yarısından itibaren faiz indirimleri gündeme gelebilir. Burada şunu hatırlatmakta fayda var, faiz artırımlarının durduğu ve bekleme sürecine geçildiğinde bazı piyasa oyuncuları indirimleri satın almaya başlayacaktır. Gelelim, Euro ve sterlinin durumuna…

Her iki para biriminde de dolar karşısında gerileme nedenleri farklı.

Rusya’nın doğal gazı kesmesiyle Avrupa’yı bekleyen enerji krizi ve resesyon beklentileri Euro’yu güçten düşürürken, İngiltere’de yeni hükümetin 45 milyar sterlin tutarında vergi indirimlerini içeren bütçe düzenlemesinden vazgeçilmemesi İngiliz para biriminde baskı yaratıyor.

Her iki merkez bankası faiz indirimlerine Fed’in aksine biraz geç kalmış durumda. Analistler doların yılbaşına kadar gücünü koruması bekleniyor.

Euro’da kayıplar sürecek mi?

Euro/dolar paritesi 7 Şubat 2022 tarihinde 1.14948 dolar seviyesinden girdiği düşüş kanalı içerisindeki düzenli seyrine devam ediyor. Şu an ki teknik görünüm aşağı yönlü hareketlerin gerçekleşme olasılığının devam ettiğine işaret ediyor.

18.25 TL’nin üzerinde olan doların yönü yukarıya!

Dolar/TL paritesinin 18.25 seviyesinin üzerinde kalması olası yukarı hareketler için teknik anlamda ciddi bir risk. Teknik görünüm açısından 18.25 TL seviyesinin üzerinde kalınması yukarı yönlü riskleri artıracak öneme sahip.

Altın fiyatlarında yeni tahmin! Her dediği tutan İslam Memiş, ay verip "Dikkat edin" dedi

IMF'den kritik kriz uyarısı! Buğday, mısır ve arpa fiyatları kaç TL? 1 Ekim 2022 fiyat listesi...

Borcu olanların dikkatine! Yapılandırma süresi uzatıldı