30 / 04 / 2024

Yavaş şehir akımı, Türkiye'de beş kente ulaştı!

Yavaş şehir akımı, Türkiye'de beş kente ulaştı!

1999'da İtalya'da küreselleşmeye tepki olarak başlatılan; sakin, ekolojik ve halkın huzurunu esas alan 'yavaş şehir' hareketine Türkiye'den de beş belde katıldı



Evden işe giderken saatlerinizi yollarda geçirmiyorsunuz, sakin bir ortamda yaşıyorsunuz. Etrafınızda mutlaka yeşil bir doğa parçası oluyor. Sokaklarda korna sesiyle irkilmeden yürüyebiliyorsunuz. Taze yiyecekleri elinizin altında bulabiliyorsunuz. Herkes birbirine selam veriyor. 'Yavaş şehir' olarak tanımlanan; sakin, ekolojik, yerel değerlere dayalı, insanların huzurunu esas alan beldelerden bahsediyoruz. 1999'da İtalya'da başlayan 'Cittaslow' yani 'yavaş şehir' akımı Türkiye'de beş kente ulaştı. Yeni Aktüel dergisinden Birol Biçer; yavaş şehir olarak dünyaca tescillenen beş beldemizi teftişe çıktı. İşte Türkiye'nin en huzurlu beldeleri ve Biçer'in gözlemleri:

GÖKçEADA

Gökçeada, biraz Türk, biraz da Yunan adası gibi. Bozulmamış doğasıyla bir huzur beldesi... Yollarında rahatça dolaşan yabani koyunlara, kaz sürülerine, kirpilere, değişik kuşlara rastlamak işten bile değil. Gökçeada'da trafik, gürültü, yüksek binalar yok!

YENİPAZAR

Aydın'la Nazilli arasındaki 6 bin 400 nüfuslu Yenipazar; şirin bir çiftçi kasabası... Tabiatı, havası, cadde ve sokakları güzel ve temiz... Hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu kentte gün boyu göze en çok çarpan; akşam geç saatlere kadar evlerinin önüne bir kilim ya da minder sererek kapı önünde oturan kadınlar... Kimi dolma dolduruyor, kimi sarma sarıyor. Kentte ulaşım, motosiklet ve bisikletle sağlanıyor.

SEFERİHİSAR

Uzun sahil şeridi ve dev mandalina bahçeleriyle İzmir'e bağlı Seferihisar, Türkiye'nin ilk, dünyanın 121'inci tescilli sakin şehri... Seferihisar'a bu niteliği sağlayan yer ise aslında Sığacık... Sığacık'ta kapılarının önünde oturan birkaç kadın ve kahvehanelerde oturan birkaç ihtiyarın dışında; sessizliği, sadece tarihi caminin avlusunda ders yapan Kur'an kursu öğrencilerinin eğitimleri bozuyor.

TARAKLI

İsviçre'yi andıran manzarasıyla minik bir kasaba... Tüm kenti yürüyerek 20 dakikada dolaşmak mümkün. Civarındaki yayla ve kaplıcaların dışında en büyük özelliği; özenle korunmuş geleneksel evler ve konaklar.
Sabah


Geri Dön