Dış Piyasalar

‘Yavru Vatan‘a can suyu projesi nisanda tamamlanacak!

"TÜRKİYE'den KKTC'ye su taşıma" hedefinde geri sayım başladı. Yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Mart ayında gerekli altyapının hazırlanması ve nisanda da ilk suyun KKTC'ye ulaşması planlanıyor...


KKTC Su Temin Projesi için çalışmalar son aşamaya geldi. Nisanda bitecek projeyle Ada'ya yılda 75 milyon metreküp su taşınacak.


"TÜRKİYE'den KKTC'ye su taşıma" hedefinde geri sayım başladı. Yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Mart ayında gerekli altyapının hazırlanması ve nisanda da ilk suyun KKTC'ye ulaşması planlanıyor. Çoğunluğu deniz altına döşenen borularla aktarılacak suyun, ilerleyen aşamada Kıbrıs Rum Kesimi'ne de ulaştırılması mümkün olabilecek. 


7 MART 2014'TE TAMAMLANACAK 

Projede bitiş hedefi 7 Mart 2014 olarak konulmuştu. Türkiye'den gelecek suyun ise en geç nisan ayında, hattın iki yakasında düzenlenecek törenlerle KKTC'ye akması bekleniyor. Deniz isale hattı, deniz seviyesinden 250 m derinde ve 500 metre aralıklarla deniz tabanına bağlanarak askıda döşenen boru hattıyla oluşturuluyor. 


DÜNYADA BENZERİ YOK

Proje, deniz geçiş mesafesi ve kullanılan teknoloji itibariyle, dünyada bir ilki teşkil ediyor. Bu nedenle de 'asrın projesi' olarak nitelendiriliyor. Proje tamamlandığında KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su taşınacak. Bu suyun yüzde 50.3'ünün içme ve kullanma, yüzde 49.7'sinin ise sulama suyuna tahsis edileceği kaydedildi. 


TOPLAM YATIRIM 1.1 MİLYAR

GEÇİTKÖY Barajı'na depolanacak sulama suyuyla, 4 bin 824 hektarlık alanda sulu tarım yapılacak. Proje 1.1 milyar TL'lik bir yatırımı içeriyor. Bu rakamın 811 milyon TL'si KKTC'ye gidecek suyun ihale bedeli, geri kalanı KKTC içinde dağıtımı için kullanılacak. 


RUMLAR İÇİN DE ÖNEMLİ

ORTA ve uzun vadede üretilecek projelerle suyun Rum Kesimi'ne de uzatılması gündeme gelebilecek. KKTC gibi, Rumlar da su problemi yaşıyor. Deniz suyunu arıtarak kullanmaya çalışan Rumlar, elektrik konusunda yaşadıkları sıkıntıyı da, Türk tarafından aldığı elektrikle aşma yoluna gitmişti. 


Hakkı Kurban/Akşam