Sektörel

Yavuz Işık: Hazır beton sektöründe 107 milyon metreküp üretim bekleniyor!

2012 yılında 93 milyon metreküp olan hazır beton üretiminin 2013 yılında 102 milyon metreküpe çıktığım söyleyen Yavuz Işık, bu yıl sonunda üretimin 107 milyon metreküpe çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Hazır beton sektörünün 2013'te yüzde 10 büyüme kaydettiğini aktaran Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkam Yavuz Işık, sektörün hedeflenen rakamın üzerinde büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. 

2012 yılında 93 milyon metreküp olan hazır beton üretiminin 2013 yılında 102 milyon metreküpe çıktığım söyleyen Işık, bu yıl sonunda üretimin 107 milyon metreküpe çıkacağı öngörüsünde bulundu. Işık, 2014'te sektörün canlı olmasını, yükselen bir grafik sergilemesini beklediklerini ve yaklaşık yüzde 5'lik bir büyüme öngördüklerini söyledi. Işık, sektörün üretim kapasitesinin de 140 milyon metreküp olduğunu belirtti. 


Sektörün büyümesinde en önemli payı kamu projelerinin oluşturduğunu belirten Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkam Yavuz Işık, geçtiğimiz yıl özellikle kentsel dönüşüm projeleri ve 2B Yasası'nm hazır beton sektörüne canlılık getirdiğini belirtti. Işık, Türkiye Hazır Beton Birliği'nin (THBB), İstanbul'da çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasını ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla 2013'te kentsel dönüşüm projeleri kapsamında oluşan inşaat ve yıkıntı atıklarının, hazır beton sektöründe yeniden kullanım potansiyelinin araştırılması için Ar- Ge projesini hayata geçirdiğini kaydetti. Projelerinin İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteklendiğini belirten, Işık, "Projemiz, binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat yıkıntı atıklarının hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımım teşvik ediyor. Ar-Ge projemiz ile dönüşümden elde edüen tüm çıktüar çevreye zarar veren atıklar olmak yerine, başka projelerde kullanılacak yapı malzemesine dönüştürülüyor" dedi. 


Yeni inşa edilen yapılarda KGS belgeli beton kullanımı önemli 


Hazır beton sektörünün, inşaat sektörünün en temel kollarından birini oluşturduğunu üeten Yavuz Işık, "Sektörümüz, inşaat sektörünün canlanmasına paralel olarak üerliyor. Kentsel dönüşüm çerçevesinde 8 milyon konutun yenileneceği ve bunun için de yaklaşık 600 milyar TL gerekeceği göz önünde bulundurulduğunda, özellikle yeni yapılarda Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgeli beton kullanımı Türkiye yapı stokunun uzun ömürlü, ekonomik ve depreme dayanıldı olmasına katkı sağlayacaktır" dedi. 


Yıllık üretim kapasitesi 140 milyon metreküp İstanbul'a yapılacak üçüncü köprü için 1.5 milyon metreküp betona ihtiyaç olduğunu düe getiren Işık, üçüncü havaalanı ve bağlantı yollarında ise 1 müyon metreküpün üstünde betona ihtiyaç duyulacağının altım çizdi. Işık, "Bu projelerin yanı sıra devam eden yüksek hızlı tren projeleri ve baraj projeleri de sektörümüze canlılık getirecektir. Bu projeler için de hazır beton tarafında toplamda 300 müyon metreküp, yıllık ise 30 müyon metreküp hazır betona ihtiyaç var. 


Yıllık 140 milyon metreküplük kapasiteyle bu ihtiyacı rahatlıkla karşüarız. Bu çerçevede 2014 yılında da yaklaşık yüzde 5'lik bir büyüme öngörüyoruz" diye konuştu. 

"Türkiye, hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada" Türkiye'nin hedeflerine ulaşma yolunda Herlerken Avrupa ve dünyada da önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Yavuz Işık, "THBB'nin kurulduğu yıllarda 30 tesis yılda sadece 1.5 müyon metreküp hazır beton üretiyordu. Bugün binden fazla tesisin üretimi 100 müyon metreküpü geçmiş durumda. Yaklaşık 9 müyar TL ciroya sahip olan sektörümüzde 30 bin'den fazla kişi istihdam ediliyor" açıklamasını yaptı. 2009 yüından bu yana Türkiye'nin hazır beton üretimiyle Avrupa'da birinci sırada yer aldığını anlatan Işık, dünyada ise 2012 yılında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sırayı Türkiye'nin aldığım söyledi. Türkiye hazır beton sektörünün bügi, deneyim ve tecrübe açısından da Avrupa hazır beton sektöründen daha ileri seviyelerde bulunduğunu öne süren Işık, "Türkiye'deki hazır beton firmaları Marmaray ve Boğaz Hattı Geçiş projeleri gibi önemli projelere beton üreterek tecrübe ve bügüerini her geçen gün daha da artırıyor" dedi. 


Kalitesiz ve merpen altı üretimi engellemek için beton üreticüerinin sürekli denetlenerek, ürettikleri betonun kalitesini belirli bir standart seviyesinde tutmak gerektiğini anlatan Yavuz Işık, 102milyon küp  2013 yılında üretilen hazır beton miktarı  "THBB olarak, üyelerimizi KGS denetimlerine tabi tutup, standartlara uygun hazır beton üretümesini sağlıyoruz, standart dışı beton üretenleri önce uyarıyoruz ve sonra üyelikten çıkarıyoruz. 


Ancak üreticilerin bir kısmı üyemiz değü, KGS tarafından denetlenmiyor ve kontrolsüz hazır beton üretiyor" dedi. 


Türkiye'de beton üretiminde tek etkin denetimin KGS ile yapıldığını ifade eden Işık, bu denetimlerde, beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de yapüdığım aktardı. Işık, hazır betonda kaliteli üretim için KGS'nin uyguladığı denetim sisteminin esas alınarak tüm tesislerin ciddi bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi


Dünya Özel Ek