Yavuz Selim Madenli: Mersin'de ev satışları durdu!
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yaz tatilinin gelmesi ve Ramazan ayının etkisi ile Mersin'de ev satışlarının yavaşladığını söyledi.
İnşaat şirketlerinin, durgunluğu kampanyalarla aşmaya çalıştığını belirten Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli "Yüzde 15’e varan indirim yapan şirketler, faizi sıfırlıyor, ödemeleri öteliyor." dedi.
Başkan Madenli Ramazan ayı ve yaz tatiliyle birlikte ölü sezona giren konut sektöründe morallerin bozuk olduğunu kaydetti.Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi bankaların konut kredisi faiz oranlarında beklenen indirim dalgasını yaratmadığına işaret eden Madenli konut satışlarının adeta darbe yediğine dikkat çekti.
Yavuz Selim Madenli yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son 3 ayda faiz koridorunun üst bandını 125 baz puan indirdi ancak konut kredisi faizlerinde gayrimenkul sektörünün beklediği düşüş yaşanmadı. Bankaya göre değişmekle birlikte hali hazırda 120 ay vadeli konut kredisi faizleri yüzde 1.17 ile yüzde 1.46 arasında değişiyor. Faiz indirimi olacağı beklentisiyle konut alıcısı inzivaya çekildi."
İNŞAATÇILAR BANKACI OLDU
Son dönemde konut sektöründe senetle satışın kredili satışı geçtiğine dikkat çeken Madenli, "Faizlerin psikolojik sınır olan yüzde 1 oranının üstünde olması nedeniyle adeta bankacılık yapmak zorunda kalan markalı konut üreticileri vatandaşlara firma bünyesinde düşük peşinatlı, taksit ertelemeli, vade farksız ödeme seçenekleri sunarak elindeki stokları eritmeye çalışıyor. Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in üzerine çıktığı dönemlerde vatandaşlar firmaya senetle borçlanmayı tercih ediyor. Özellikle devlet bankaları kredi faizlerini bir miktar düşürerek elini taşın altına koymalı” dedi.
TÜKETİCİ SENETLE BİRLİKTE RİSK ALIYOR
Tüketicilerin alamadığı krediyi inşaat firmalarının alıp vadeli satış yapmasının riskli ve maliyetli bir yöntem olduğunu vurgulayan Madenli, şunları söyledi: “Bu satış yönetimi uzun sürerse sektör zora girebilir. Senetle alanlar, firmanın riskini de üstüne almış oluyor. Bankada bu risk yok, çünkü bankalar hangi projeye kredi vereceğini biliyor. Nakit akışı düzgün olmayan inşaat firmasının projesine girmiyor. Bu durumda tüketici de risk almamış oluyor.”
Mersin Siyaset
Haber Hakimiyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Mersin'de son zamanlarda parasını peşin aldıktan sonra inşaatlarını tamamlamadan giden müteahhit ve firmalar ortaya çıktığını belirterek, ev alacakları uyardı.
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ev almak veya değiştirmek isteyen vatandaşların uygun fiyata konut almak için odaya kayıtlı emlakçıları tercih etmeleri gerektiğini belirtti. Madenli, Emlakçılar Odası'na kayıtlı emlakçıların gayrimenkule aracılık yaptığında 200 bin liralık gayrim en külleri 180 veya 185 bin liraya çok rahat alabileceğini ifade etti. İnşaat sektörünün her geçen gün büyüdüğünü ve bunca zamandır emlak sektörünün içinde olmasına rağmen isimlerini bilmedikleri müteahhitlerin türediğine dikkat çeken Madenli, "Müteahhit olmanın bir şartı yok. Bu da ciddi sıkıntı yaratıyor. Emlak sektöründe güven önemli bir faktör. Gönül arzu eder ki ev alırken kimse mağdur olmasın. Ama birinci, ikinci kattan sonra inşaatı bırakmış, parayı peşin almış bazı firmaların işi bırakarak gittiklerini duyuyoruz. Son zamanlarda çok çoğaldı böyle durumlar. Vatandaş mağdur olmamak için güvenirliğe bakmalı" uyarısında bulundu.
"EMLAKÇİLİK ZORLAŞACAK"
Emlakçilik Yasası ile emlakçiliğin zorlaşacağını, yasa çıktığında emlakçıların üniversite mezunu olması gerekeceğini ve 6 ay staj mecburiyeti olacağı bilgisini veren Madenli, stajını tamamlayan kişinin yeniden sınava girip emlakçılığa adım atacağını söyledi.
Hakimiyet