04 / 05 / 2024

Yavuz Türker, arsa alacaklara önerilerde bulundu!

Yavuz Türker, arsa alacaklara önerilerde bulundu!

Takım Emlak Hizmerleri yönericilerinden M. Yavuz Türker, gayrimenkul alımlarında arsanın önemine değindi ve tarla vasıflı arazi seçiminde dikkar edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi  



Takım Emlak Hizmetleri kurucularından M. Yavuz Türker arsa yatırımlarının geçmişten bu yana en çok tercih edilen yatırım çeşidi olduğunu söyledi. Türker: 'Ülkemizde en çok toprağa yapılan yatırımın kazandırdığı kabul gören bir gerçektir. Eskiden arsa vasfını kazanmış olan toprak tercih edilirdi. Ancak, bir gerçek vardır ki; toprak arsa vasfını kazandığı anda beklenen primajının büyük bölümünü zaten realize etmiştir. Dolayısıyla, arsa vasıflı toprak almak hem daha pahalı bir alım olur, hem de sonraki dönemde prim alması daha yavaş olur. Bu sebeple tarla vasıflı araziler, uygun yerlerden seçilmesi durumunda daha büyük bir kazanca kapı açar. Tabii böyle bir yatırım yaparken, genelde hepimizin aklına büyüklerimizin dişinden tırnağından arttırıp aldıkları arsa ve arazilerin değerlenmesi için onlarca yıl beklemeleri gelir. Ancak değişen dünya ile birlikte bu olgunun da değişmiş olduğunu görüyoruz. Zira tüm dünyayla birlikte ülkemizde de şehir planlamacılığının çok ilerlediği ve bu konuya hassasiyetle yaklaşıldığı bir gerçektir.'

'Seçilen arazi göç alan yerde olmalı'
M. Yavuz Türker, alınması düşünülen arazilerin düzgün şehir planlamacılığına ve insan yoğunluğuna sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Türker: 'Günümüzde, yolun ulaştığı, üretimin ve insan yoğunluğunun artış gösterdiği her yerde; çarpık yapılaşmayı ve gecekondulaşmayı önlemek adına, şehir planlaması ve imar çalışmaları vakit geçirmeden yapılıyor. Bu noktadan hareketle, toprağa yapılan yatırımın eskiden olduğu gibi uzun vadeli yatırım değil de, orta vadeli yatırım olduğu gerçeğini kabullenmemiz gerekir, işte bu sebeplerden dolayı, biz, fikrimizi soran müşterilerimize araziye yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ama tabii ki bu yatırımı yaparken seçimi doğru yapmak gerekir. En önemli tercih sebebi, seçilen arazinin, göç veren değil de, göç alan yerde olmasıdır. Diğer bir deyişle satın alına arsa, nüfusu azalan değil, artan yerden seçilmelidir. Bir başka aranan kriter ise bölgenin nüfus artışına sebep olacak projelerin uygulamasına uygun ve hazır olmasıdır'.

'Kandıra ilçesi değer kazanacak'
Bu sebeplerin buluştuğu bir nokta olarak Kandıra ilçesini örnek gösteren M. Yavuz Türker, özellikle; 3. Boğaz Köprüsü'nün açıklanan güzergahının Kandıra'ya canlılık getireceğini söyledi. Türker: 'Kandıra ilçesi, 2007 yılında Kocaeli nüfusunun yüzde 4'ünü oluştururken şu anda bu oran yükselme eğilimine girdi. Yapılması planlanan 3. Boğaz Köprüsü izmit'in kuzeyinden, Adapazarı Akseki'ye bağlanıyor. 3. Köprü, bu haliyle hayata geçirilirse Kandıra'nın yaklaşık 9 kilometre güneyinden geçecek. Diğer taraftan, 3. Boğaz Köprüsü'nün amaçlarından birinin de Karadeniz'i Avrupa'ya bağlamak olduğu noktasındarr hareket   edersek, Karadeniz otobanı ve 3. Köprü otobanının bağlantıları Kandıra civarından yapılacaktır. Benim kişisel tahminim bölgenin Kerpe, Kefken, şžile, Ağva gibi turistik yerlerin hemen yanı başı olması ve bir takım lojistik ihtiyaçlar sebebi ile buradaki insan popülasyonunun artışında keskin ve yukarı doğru bir ivme çok yakındır. Zira şu an Kandıra da ciddi bir OSB oluşumu çalışmaları başladı'.

'Arsanızı büyük emlak projelerinde değerlendirin'
M. Yavuz Türker, Kandıra ilçesinde başlayacak imar çalışmalarının ardından büyük inşaat firmalarının da projelerini bu bölgeye yönlendireceğini söyledi. Türker sözlerine şöyle devam etti: 'Tarla vasıflı bir arazi imarlaşa sonrası en fazla yüzde 35 civarında kayba uğrar. Kaldı ki bu kayıp daha az seviyede de olabilir. Bin metrekare bir arazi aldığınız takdirde, imardan sonra bunun 650 metrekaresinin kaldığını düşünün. Bundan da bölgenin coğrafik ve geometrik özelliklerine bağlı olmakla beraber, 3 ya da 4 adet arsa vasfında 150 - 200 metrekare parseller kazandığınızı düşünün. Ve lütfen bu bölgede veya bu bölgeye yakın yerlerde, benzer ölçülerdeki, arsaların metrekare fiyatlarını inceleyin. Arkasından, bu oluşuma uygun ham topraklan, yani tarla vasıflı arazileri Kandıra ve çevresinde şu aralar kaça alabileceğinizi araştırın. Anlayacaksınız ki; bu bölgede araziye yatırım, iyi yatırımdır. Tabii bu rantı elde edip satmaktan daha öte, büyük inşaat projelerinde sahip olduğunuz imarlı arsaları değerlendirmek, yediğimiz ekmek kadayıfının kaymaklı olması anlamına gelecektir'.
Emlak Pazarı


Geri Dön