Yayla Agro'dan Niğde OSB’de 400 milyon liralık yeni yatırım!
Ankara, Çankırı, Balıkesir ve Mersin’de fabrikaları Yayla Agro, Mersin'de yer bulamayınca, 400 milyon liralık yeni yatırım için Niğde'yi seçti.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında Yayla Agro'nun Niğde OSB'de yapmayı planladığı 400 milyon liralık yatırımı kaleme aldı. İşte o yazı...
1983 yılında kurulan Durukan Gıda’yı 1998’de alıp Yayla Agro’ya dönüştüren, Ankara, Çankırı, Balıkesir ve Mersin’de fabrikaları bulunan Hasan Gümüş, büyüme yolunda bir adım daha atmak istedi.
Büyüme yatırımı için 48 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yaptığı Mersin’i düşündü. 250 dönümlük alana ihtiyacı vardı.
Mersin’deki organize sanayi bölgesini yokladı. Yeterli büyüklükte alan bulamadığı gibi karşısına şu fiyat çıktı:
- OSB'de arsa metrekare fiyatı 250 lira.
Bunun üzerine başka illeri inceledi, Niğde’yi gözüne kestirdi. Niğde’de OSB’deki fiyatlar da Mersin’e göre oldukça uygundu:
-Arsanın metrekaresi 30 lira. Mersin Limanı'na 140 kilometre mesafede yer alıyor.
Yayla Agro Yönetim Kuru Başkanı ve CEO’su Hasan Gümüş kararını verdi:
- Niğde'de 400 milyon liralık yatırımla yeni tesisimizi kuracağız. Gıdada yeni geliştireceğimiz ürünler dahil orada üretime geçeceğiz.
Yayla Agro’nun bakliyat işleme-paketleme tesisi ile hazır yemek Ar-Ge ve üretim merkezini gezmek üzere Mersin’e gittim. Giderken Yayla Agro öyküsüne baktım.
1996 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme’yi bitiren Hasan Gümüş, önce babasının nakliye işiyle ilgilendi, Nevşehir’de ponza sahası işletti. O arada Trakya Üniversitesi’nde Tarım Ekonomisi öğrenimi de gördü.
Ankara Gimat Toptancılar Sitesi’nde faaliyet gösteren Durukan Gıda’yı 1998’de satın alarak Yayla Agro’ya dönüştürdü.
Gümüş, Mersin’deki tesisi gezerken şirketin kilometre taşlarını özetledi:
• 2005: Çankırı Çeltik Fabrikası açıldı.
• 2007: Ankara Merkez Fabrikası açıldı.
• 2010: Mersin Fabrikası hizmete girdi.
• 2011: Rusya’da sözleşmeli ekim yapmaya başladık.
• 2012: Kanada’da ofis açtık.
• 2015: Balıkesir Gönen Çeltik Fabrikası açıldı.
• 2019: “Yemek Hazır” serisi pazara sunuldu.
Yayla Agro’nun ulaştığı büyüklüğü “Fortune 500 Türkiye” üzerinden irdeledi:
- Geçen yıl 1.54 milyar liralık net satış hacmi ile “Fortune 500” de 214'üncü sırada yerimiz aldık.
Şirketin İstanbul Sanayi Odası’nın “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasındaki yerine de işaret etti:
-Üretimden satışlarımız 2019'da yüzde 13.2 arttı, “İSO 500 Büyük”te 233'üncü sırada yer aldık.
Kanada’da küçük tesis de kurduklarını belirtti:
-Kanada'da mercimeği doğrudan çiftçiden almak için eleme tesisini kurduk.
Yayla Agro’nun kapasitesini anlatırken ilk günlere döndü:
- Başlangıçta aylık 100 ton üretim kapasitemiz vardı. Bugün ayda 500 bin ton üretim yapıyoruz.
İhracatını sordum, paylaştı:
- 7 kıtada 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık ihracat gelirimiz 45 milyon dolar dolayında.
COVID-19 sürecindeki satış-üretim temposunu merak ettim, anlattı:
-Ülkemizde ilk vakanın ortaya çıktığı günlerde satışlar 2-3'e katlandı. Haziran ayında epey yavaşladı. Sonra normal seyrine oturdu. Bu yılı 2 milyar lira ciro ile kapatmayı öngörüyoruz.
COVID-19’la yaşanan belirsizlik ortamına rağmen yatırım iştahı süren şirketleri görmek moral veriyor...
Çeltik 40 aşamada pirinç oluyor, fire yüzde 12'yi buluyor
YAYLA Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, dev silodan ilk banta dökülen çeltikten bir avuç altı, tek taneyi avucuma koydu:
- Bir çeltik tanesi, tencereye girecek pirince dönüşene kadar 40 aşamadan geçiyor.
Üretim bantları boyunca her aşamayı anlattı, son ayıklamayı yapan makinenin önünde durdu:
- Bu makine 2.2 milyon lira. Pirinç tanesinde en küçük çizik bile olsa ayırıyor.
Bir kilo çeltikten elde edilen pirinç miktarını sordum, hesapladı:
- Yüzde 12 fire çıkıyor.
Firenin ziyan olmadığını belirtti:
-Çeltiğin kabuğu, üretimde oluşan kepek hayvan yemine gidiyor. Kırık pirinçler ayrı değerlendiriliyor.
Teknolojiye ucuz kredi var, katma değerli gıdaya neden yok
YAYLA Agro Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gümüş, Mersin'deki Ar-Ge Merkezi ve “Yemek Hazır” ürünlerinin üretildiği bölümü gezerken Niğde'deki yatırıma işaret etti:
- Niğde'de ağırlıklı olarak "Yemek Hazır” serisini, Ar-Ge'mizin yeni geliştirdiği ürünleri üreteceğiz.
Ardından şu noktanın altını çizdi:
- Hükümet yatırımları hareketlendirmek için teknolojiye dönük 10 yıl vadeli yüzde 7.5-8 faizli kredinin kapısını açtı.
Sonra dert yandı:
- Biz Niğde'deki 400 milyon liralık yatırımda bu krediden yararlanamıyoruz. Orada katma değerli gıda da üreteceğiz. Üstelik ihracatta ülke sayısını 55'ten 3 yılda 100'e çıkaracağız.
Gıdada katma değerli üretime de düşük faizli yatırım kredisi yolu açılamaz mı?
‘Yemek Hazır'a 70 milyon lira yatırım yaptı
YAYLA Agro Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hasan Gümüş, Ar-Ge Merkezinde çalıştıkları ürünlerin tadımını yaparken 2019'da devreye aldıkları “Yemek Hazır”ı anlattı:
- Çorbadan barbunya pilakiye, nohutlu bulgur pilavından yeşil mercimekli pilava, domates soslu makarnaya kadar farklı çeşitlerimiz var. Tencerede, tavada, sıcak suda bekleterek ısıtmak mümkün. Mikrodalga fırında 2 dakika ısıtmak yeterli.
3 yıllık Ar-Ge sonrası bu ürünleri piyasaya sürdüklerini belirtti:
- "Yemek Hazır” serisini 70 milyon liralık yatırımla hayata geçirdik. Bu ürünlerimiz şimdilik 12 ülkeye ihraç ediliyor.
Bu noktada Ar-Ge'ye verdikleri öneme işaret etti:
- Ciromuzun yüzde 1'ini Ar-Ge'ye ayırıyoruz. Ar-Ge'de 26 kişi çalışıyor.
32 adet patent başvurumuz bulunuyor. “LeGurme” serisine dikkat çekti:
- LeGurme'yi 10 yılda dünya markası yapmayı hedefliyoruz.